Asteroid ve Meteor Aynı mıdır?

Asteroid ve Meteor Aynı mıdır?

Asteroid, Güneş’in etrafındaki bir yörüngede dolanan taş bir objedir. Meteor ise bir asteroit parçasının veya kuyruklu yıldızın küçük bir parçasının Dünya atmosferine girip yanması ile oluşur.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Uzayda keşfedilmeyi bekleyen bir sürü obje ve cisim var. Bugün çocuğunuzla meteor ile asteroidlere yakından bakmaya, ilginç bilgiler öğrenmeye ne dersiniz? Asteroid ile meteor genellikle aynı zannedilir ancak değillerdir.

Asteroid

Güneş’in yörüngesinde hareket eden bir gök cismidir. Asteroidler gezegenlerden küçük fakat çakıl boyunda meteorid dediğimiz objelerden büyüktür. Güneş Sistemimizdeki çoğu asteroit, Mars ve Jüpiter arasında bulunun asteroit kuşağında bulunur. Buna rağmen bazı asteroitler başka yerlerde de bulunabilirler. Örneğin; bazıları Dünya’nın yakınından geçen Güneş etrafında bir yörüngeye sahiptir.

Asteroid meteroid farkı

Meteroidler

Asteroidler birbirine çaptığında asteroidlerden küçük parçacıklar kopar. İşte bu parçacıklara meteorid diyoruz. Meteroidler ayrıca kuyruklu yıldızlardan da gelebilir.

Meteorlar

Eğer meteoridler, Dünya’ya yeterince yaklaşır ve atmosferine girerse buharlaşır ve meteora dönüşür. Bu meteorlar ışık çizgileri olarak görünür ve bu görüntülerinden dolayı bunlara “kayan yıldız” denir. Meteorlar gökyüzünde iz bıraktıkları için kuyruklu yıldızlarla karıştırılırlar. Fakat bu iki cisim birbirinden oldukça farklıdır.

Kuyruklu Yıldızlar

Kuyruklu yıldızlar, asteroidler gibi Güneş etrafında dönerler fakat kuyruklu yıldızlar kayadan değil toz ve buzdan meydana gelirler. Kuyruklu yıldızın yörüngesi, bu cismi Güneş’e doğru yaklaştırdığında içindeki buz ve toz buharlaşmaya başlar. Buharlaşan maddeler, bu cismin kuyruğu olur. Kuyruklu yıldızları Dünya’dan çok uzakta olduğunda da gözlemleyebiliriz fakat meteorları atmosferimizde gözlemleriz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler