Dijital İçeriklerde Yaş Sınırına Dikkat!

Dijital İçeriklerde Yaş Sınırına Dikkat!

Ebeveyn olarak çocuğunuzun bilgisayar, tablet ve telefon kullanımıyla ilgili olarak neler yapıyorsunuz?

Ercan Altuğ Yılmaz

Ercan Altuğ Yılmaz

Bugün herkesin bildiği ve kullandığı teknoloji ürünleriyle ilgili röportaj veren Steve Jobs, ‘Eminim kızlarınız da yeni tablete bayılmışlardır“ diyen gazeteciye hiç beklemediği şu cevabı vermişti: “Henüz kullanmadılar” ve eklemişti: “Teknoloji ürünlerinin kullanımıyla ilgili evimizde sınırlarımız var.”Mobil cihazlarıyla dünyadaki tüm alışkanlıkları değiştiren, teknoloji kullanımında yepyeni bir çığır açan bir deha bunu söylemişti. Peki siz ebeveyn olarak çocuğunuzun bilgisayar, tablet ve telefon kullanımıyla ilgili olarak neler yapıyorsunuz? Çocuğunuzu iyi ve kötünün bir arada bulunduğu sanal dünyada nasıl takip ediyor, onu nasıl koruyorsunuz? Video izleyen, oyun oynayan, üçüncü şahıslarla farklı uygulamalar üzerinden iletişim kuran çocuğa ne zaman, nasıl müdahale etmeli? İşte tüm bu sorulara yazımızda cevap vermeye çalışacağız.


Uyarı işaretlerine dikkat! Ne anlama geliyorlar?


İçeriklerdeki yaş uyarısını ebeveyn olarak dikkate alın ve anlamlarını mutlaka öğrenin. Amerika ve Avrupa’da oyunların üzerinde hangi yaş gruplarına yönelik olduğu bilgisi yazıyor. İşte bu yaş grupları ve anlamları;


3:

3 yaş ve üzeri oyuncuları kapsıyor. Oyuna hiçbir şekilde korkutucu ve rahatsız edici içerik konulamıyor.


7:

7 yaş ve üzeri oyuncuları kapsıyor. Gerçek dışı şiddet (çizgi film şiddeti) ve daha küçük yaşta oyuncuları rahatsız edebilecek şeyler içerebiliyor.


12:

12 yaş ve üzeri oyuncuları kapsıyor. Hafif oranda şiddet, kaba dil, cinsel imalar ve kumar içerebiliyor.


16:

16 yaş ve üzeri oyuncuları kapsıyor. Gerçekçi şiddet, küfür, cinsel öğeler, uyuşturucu kullanımı ve kumar içerebiliyor.


18:

18 yaş ve üzeri oyuncuları kapsıyor. Detaylı şiddet ve vahşet, savunmasız insanlara karşı şiddet, amaçsız yere öldürmek, küfür, cinsel temalar, kumar ve uyuşturucu içerebiliyor.



Ekran yerine çocuğa ne önermeli?



Çocukların mutlaka kendi yaş grubuna uygun çizgi filmler izlemesi, oyunlar oynaması ve ekran başında geçirdikleri toplam sürenin de günlük 1-2 saati geçmemesi tavsiye ediliyor. Çoğu oyun ve çizgi filmlerin düşünce yapısı ile hayal gücü gelişime katkısı çok olsa da, önerilen bir saatlik süre sonrasında beyin kapanıyor, algılamamaya başlıyor. Çocukta uykusuzluk, sinirlilik, doyumsuzluk gibi davranışlar gözlenebiliyor. Onu, içeriklerin hedef kitlesi, faydalı-zararlı içerik, nedenleri konusunda yaşına uygun olarak bilgilendirin. Uzun süre ekran kullanımının zararından korunmak için çocuğunuza ekran dışında da hayatını eğlenceli kılacak, onu sosyal yaşama hazırlayacak keyifli, paylaşımcı uğraşlar sunun. Onu kurslar, hobiler, ailesiyle birlikte yapabileceği kitap okuma, yazı yazma, resim çizme, dans etme, şarkı söyleme gibi sosyal aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Mutlaka kendini geliştirebileceği mümkünse sizinle de vakit geçirebileceği kurguda bir fiziksel hobisi olmalı.


Kişisel bilgileri paylaşmama öğretilmeli



Çoğu ebeveyn internet üzerinden fotoğrafları veya kişisel bilgileri ele geçirilen çocuk veya yetişkinlere dair haberler duymuştur. Tıklanan link, indirilen bir program, oyun ve uygulamalar sizin kişisel bilgisayar ve telefonunuzdaki her şeye, göz bebeğiniz çocuğunuza anında ulaşabiliyor. Çocuğunuza sosyal medya, farklı siteler veya oyun içi sohbetler üzerinden ulaşarak iletişim kurmaya çalışan, görüntü, fotoğraf isteyen iyi veya kötü niyetli yabancılara karşı uyarın. İyi olarak gördüğü bu tür girişimlerde dâhil sizi haberdar etmesini sağlayın. Onu internet bağlantısı olan teknolojik ürünlerle tek başına bırakmayın, sizinle veya kontrolünüzde kullanmasını sağlayın.


Tehlikeleri ve zararlı oyunları takip edin



Kendiniz için de medyada yer alan zararlı oyunlarla ilgili haberleri, güncel virüs uyarılarını ve diğer teknolojik tehditleri her zaman yakından takip edin. Gerekli durumlarda çocuğunuzu ilgilendiren tehlikelerle ilgili bilgilendirin ve güncel güvenlik programları kullanın.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler