Türk düşünür ve mizah kahramanı olan Nasreddin Hoca’nın geçmişten günümüze kadar gelen komik fıkraları, TRT Çocuk tarafından günümüze uyarlanan hikâyeleri ve yepyeni maceraları TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nde!
Nasrettin Hoca'nın hayatıyla ilgili farklı bilgiler bulunuyor. Kaynaklara göre, Sivrihisar'ın Hortu köyünde dünyaya gelen Nasrettin Hoca, hazırcevap bir kişiliğe sahip. Kıssadan hisse çıkartılmasını sağlayan Nasrettin Hoca fıkraları da geçmişten günümüze kadar gelmeyi başardı. Güldüren, düşündüren ve öğreten komik Nasreddin Hoca fıkraları herkesin gönlünde bir iz bıraktı. Sizi etkileyen ve güldüren Nasreddin Hoca fıkralarıyla çocukluğunuza dönerek ailece keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kendi çocukluğunuzda öğrendiğiniz Nasreddin Hoca fıkralarını çocuğunuza anlatabilir, onun bildiği fıkraları dinleyebilir, birlikte gülüp eğlenebilirsiniz.
En çok bilinen fıkraları okurken Nasrettin Hoca’nın kim olduğu, nerede yaşadığı ya da olası bir durumda nasıl bir yorum yapabileceği üzerine konuşabilirsiniz.
En Komik ve Düşündüren Nasreddin Hoca Fıkraları
En komik fıkralar dendiğinde akla ilk gelen, en güzel Nasreddin Hoca fıkraları.
Nasreddin Hoca Parayı Veren Düdüğü Çalar
Fıkrası
Çocuklar, pazara gelen Nasreddin Hoca'nın etrafını sarmış. “Hoca, bana düdük al!” demiş biri. “Bana da, bana da!” demiş bir diğeri. Diğerleri de sırayla: "Ben de düdük isterim! " "Bir tane de bana!", demişler. İçlerinden sadece biri Nasreddin Hoca’ya düdük parası vermiş. Hoca, parayı alıp pazara gitmiş. Hoca, akşam pazardan dönünce çocuklar etrafını sarmış. Her biri düdüğünü istemiş. Cebinden bir düdük çıkaran hoca, parayı veren çocuğa vermiş. Diğer çocuklar hep bir ağızdan bağırmış: "Hani bizim düdüğümüz?" Nasrettin Hoca gülerek, "Parayı veren düdüğü çalar", demiş.
Nasreddin Hoca
Ya Tutarsa Fıkrası
Nasreddin Hoca bir gün gölün kıyısına gider. Elinde koca bir kaşık yoğurdu da yanına almış. Nasreddin Hoca, kaşığındaki yoğurdu göle sokmuş ve yoğurdu göle boşaltmış. O sırada köylülerden biri onu görmüş ve şaşkınlıkla: "Hoca ne yapıyorsun", diye sormuş. Hoca gülümseyerek: "Gölü mayalıyorum", demiş. Adam, Hoca’ya bakmış ve gülerek: "Ne diyorsun be Hoca, koskoca göl hiç maya tutar mı?", demiş. Hoca gülümsemesini hiç bozmadan: "Peki ama ya tutarsa", demiş.
Nasreddin Hoca
Gönlüm Buna Razı Olmadı
Fıkrası
Eşeği ile kasabaya alışverişe giden Nasreddin Hoca; kitap, elma, limon gibi birçok ağır şey almış. Aldıklarını kocaman bir çuvala yerleştirmiş. Çuvalı da sırtına alıp eşeğine binmiş. Yolda giderken Hoca’yı gören köylüler: "Ey Hoca, çuvalı niye kendi sırtına aldın?", diye sormuşlar. Hoca: "Ne yapayım? Zavallı hayvan zaten beni taşıyor, çuvalı da ona taşıtmaya gönlüm razı olmadı", demiş.
Nasreddin Hoca
Ben Zaten İnecektim Fıkrası
Günün birinde Hoca Efendi pazara gitmek için eşeğine biner ve yola koyulur. Bir süre gittikten sonra eşek huysuzlanır ve ardından hoplayıp zıplamaya başlar. Derken Nasreddin Hoca da eşekten düşüverir. Düşer düşmesine de çevresine toplanan çocuklar toplu hâlde bağırmaya başlarlar: “Nasreddin Hoca eşekten düştü, Nasreddin Hoca eşekten düştü.” Hoca, şöyle bir sağına soluna baktıktan sonra büyüklerden kimselerin olmadığını görünce eşe dosta rezil olmamak için; “Çocuklar, eşekten düşmedim, ben zaten eşekten inecektim.” deyiverir.
Nasreddin Hoca
Belki Ağaçtan Öteye Bir Yol Düşer Fıkrası
Nasreddin Hoca’nın yaşadığı köyde çocuklar ona bir şaka yapmayı düşünmüşler. Yoldan geçerken uçurtmalarının ağaca takıldığını söyleyip onu ağaca çıkarmaya ve ayakkabılarını alıp kaçmaya karar vermişler. Planlarına karar verip beklemeye başlamışlar. Hoca yolun başına gelince uçurtmalarını ağaca takıp ağlamaya başlamışlar. Bunu gören Hoca: "Ne oldu çocuklar?", demiş. Çocuklar: "Hocam uçurtmamız ağaca takıldı. Biz çıkıp kurtaramadık. Bize yardımcı olur musunuz?", demişler. Hoca hemen: "Tabii ki," demiş ve ayakkabılarını çıkarıp çantasına sokuşturmuş. Bu duruma şaşıran çocuklar: "Hoca’m neden ayakkabılarını yanına alıyorsun", diye sormuşlar. Nasreddin Hoca gülerek: "Belli mi olur çocuklar belki yaptığım bu iyiliğe karşı Rabbim, bana ağaçtan öteye bir yol ikram eder" demiş.
Nasreddin Hoca Kazan Doğurdu Fıkrası
Bir gün Nasreddin Hoca, komşusundan bir kazan ister. İşini bitirince kazanın içine küçük bir tencere koyup geri iade eder. Kazan sahibi tencereyi görünce: "Bu nedir?" diye sorar. Hoca cevap verir: "Müjde! Kazanınız doğurdu". Bu haber komşusunun hoşuna gider. "Pekala!" diyerek tencereyi kabullenir. Hoca yine bir gün komşusundan kazanı ister. Alır ama bu sefer iade etmez. Sahibi bir süre bekler. Kazanın gelmediğini görünce, Hocanın evine gelir, kazanı geri ister. Hoca üzüntülü bir çehre ile: "Sizlere ömür, kazanı kaybettik" der. Komşu hayretle: Aman Hocam, hiç kazan ölür mü? Deyince, Hocanın cevabı hazırdır: "Kazanın doğurduğuna inanırsın da, öldüğüne niçin inanmazsın?" Hoca, daha sonra kazanı iade eder. Zaten maksadı, çıkarına çok düşkün olan komşusuna, iyi bir ders vermektir.
Nasreddin Hoca TRT Çocuk’ta
TRT Çocuk tarafından yeniden yorumlanan hikâyesi ile Nasrettin Hoca geçmişten günümüze geliyor. Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu animasyon çizgi dizisi keyifle izlenen bölümleri, sinema ve kitaplarıyla çocuklar tarafından ilgiyle takip ediliyor.
Dijital ekranlarla erken yaşta tanışan çocukların, pek çok alışkanlıkları gibi okuma alışkanlıkları da değişiyor. TRT Çocuk Kitaplık uygulaması, çocuk dostu, eğlenceli ve güvenilir tasarımıyla, özel olarak hazırlanmış sesli ve animasyonlu yüzlerce ücretsiz çocuk kitabı içeriyor. TRT Çocuk Kitaplık’ta en çok okunan çocuk hikâye ve masal kitaplarını çocuğunuz okumaktan büyük keyif alacak. En çok okunan kategorisi “Bizim Kahramanlar”da yer alan TRT Çocuk’un sevilen kahramanları; Rafadan Tayfa, Pırıl, Aslan, Kare, Ege ile Gaga, Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu ve Akıllı Tavşan Momo’nun hikâye kitaplarını ister dinleyip isterse okuyabilir. Üstelik karakterlere dokunarak onları hareket ettirebilir, kitap sonunda yer alan oyunları da oynayabilir.
TRT Çocuk Kitaplık uygulamasında yer alan Nasrettin Hoca kitapları;
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.