Engelsiz Çizgi Filmler TRT Çocuk’ta: Kardeşim Ozi ve El Feneri

Engelsiz Çizgi Filmler TRT Çocuk’ta: Kardeşim Ozi ve El Feneri

Engelliler Haftası her yıl 10 - 16 Mayıs arasında kutlanıyor. TRT Çocuk kanalı engelsiz yayıncılıkta öncü olmaya ve toplumsal farkındalık oluşturulmaya devam ediyor.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Her yıl 10-16 Mayıs haftası engelliler haftası olarak kutlanıyor. Engelliler haftası nedeniyle bir dizi etkinlikler yapılıyor. Engelliler haftası etkinliklerinde; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi gibi konular detaylı olarak ele alınıyor ve yapılan uygulamalar yeniden gözden geçiriliyor.

TRT Çocuk kanalı engelsiz yayıncılığa devam ederek, engellilere dair toplumsal farkındalık oluşturulmak amacıyla Kardeşim Ozi ile El Feneri projelerini hayata geçirdi.

TRT Çocuk - Kardeşim Ozi

Down Sendromlu Bir Çocuğun Hikayesi: Kardeşim Ozi

Kardeşim Ozi adlı yapımda down sendromlu Ozan’ın günlük yaşamı, ablası Duru ile ilişkileri, yaşadığı zorluklar, ebeveyn yaklaşımı ve aile desteğini anlatıyor.

El Feneri - İşaret Dili

Çocuklar El Feneri ile İşaret Dilini Öğreniyor

Birbirinden farklı kelimelerle işaretlerin gücünün keşfedildiği El Feneri ile çocuklar, Gamze Abla sayesinde işaret dilini kolayca anlıyor ve öğreniyor. Çocuklar sıkça kullanılan kelimelerin, işaret diliyle nasıl ifade edilebileceği öğrenirken Ece'nin sevimli dünyasını yakından tanıyor.

Her bölümde birbirinden farklı kelimelerle bir çizgi film izleyen çocuklar, kelimeleri öğrenirken yeni kavramlar da kazanıyor. Çocukların yanı sıra ebeveynleri de işaret diliyle tanıştırmayı hedefleyen programda, minik izleyicilerin erken ve sağlıklı dil gelişimine katkı sağlamak amaçlanıyor.

TRT Çocuk’ta yayınlanan “El Feneri” ile; işitme engelli bireylerin iletişim aracı olan işaret dilini küçük yaştan itibaren öğrenmesi, dezavantajlı bireylerin içeriklere kolayca erişim sağlaması ve işitme engelli olmayan akranlarının ise empati yeteneğini geliştirmesi hedefleniyor.

Kardeşim Ozi’nin yaşadıklarından yola çıkarak çocuklarınızla birlikte izleyerek engelli olmanın ne demek olduğunu ve onlara nasıl destek olunabileceğini ele alabilirsiniz. Özellikle okul çağı çocuklarınızla, çevrenizde engelli ya da dezavantajlı kişilerin bulunup bulunmadığını düşünerek, onların günlük yaşamda yaşayabilecekleri zorlukları ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceğini konuşabilirsiniz.

Aynı şekilde çocuklara ve ebeveynlere işaret dilini öğretmeyi hedefleyen çizgi film “El Feneri”ni izleyerek birlikte işaret dilini kullanarak iletişim kurmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca, çocuklarınızla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikleri araştırarak, birlikte katılabilir ve farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

TRT Çocuk engelsiz yayıncılığa devam ediyor

İçeriklerini ayrıntılı alt yazı seçeneğiyle sunan ve daha önce Türkiye’nin ilk ve tek çocuk haber programı Haberin Olsun’u işaret dili tercümesiyle birlikte ekrana getiren TRT Çocuk, dezavantajlı çocukların izleyebileceği içeriklerin çeşitliliğini artırma yönündeki çalışmalarını sürdürüyor

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler