Eşit Ağırlık bölümü, Türkçe ve Matematik derslerinin baş harflerinden oluşan TM kısaltmasıyla bilinir. Lise öğrencileri, Eşit Ağırlık veya Sayısal bölümlerinden birini seçerek eğitimlerine devam eder.
Eşit Ağırlık bölümünü tercih eden öğrenciler, üniversiteye giriş sınavının ilk aşaması olan TYT’de tüm soruları çözmek zorundadır. Ancak, ikinci aşama olan AYT’de Türkçe ve Matematik sorularını çözmeleri, eşit ağırlık puanlarının hesaplanması için yeterlidir. AYT’deki Türkçe soruları genellikle dilbilgisi ve edebiyat konularından oluşur. AYT’de çözmüş olduğu Türkçe ve Matematik soruları, TM puanının hesaplanmasını sağlar. Tabii ki, AYT’de diğer derslerin sorularını çözmekte de özgürlerdir.
Eşit Ağırlık Meslekleri Nelerdir?
Eşit ağırlık mesleklerini sizler için aşağıda toparladık, işte eşit ağırlık bölümünde mevcut olan meslekler listesi:
* Sınıf Öğretmenliği * Felsefe Grubu Öğretmenliği * Beden Eğitimi Öğretmenliği * Aile Danışmanı * Arkeolog * Antropolog * Avrupa Birliği Proje Uzmanı * Ayakkabı Tasarımcısı * Bankacı * Bankacılık ve Sigortacılık / Bankacılık ve Finans * Bilim Tarihi Uzmanı * Çocuk Gelişim Uzmanı * Bilgi ve Belge Yönetimi Uzmanı * Ekonomist * Ekonometrist * Ekonomi ve Finans Uzmanı * Enerji Yöneticisi * Grafik Tasarımcı * Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi * Girişimci * Gümrük İşletme Memuru * Havacılık Yönetimi * İnsan Kaynakları Yönetimi * İşletme Yönetimi * İşletme * Kamu Yönetimi Uzmanı * Konaklama İşletmeciliği * Teknik Öğretmenlik * Sevkiyat Müdürlüğü * Arşiv Uzmanlığı * Ağır Vasıta Şoförlüğü * Yönetim Bilimleri Programı * Yönetim Bilişim Sistemleri * Backoffice Müdürlüğü * Yerel Yönetimler * Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği * Psikolog * Avukat * Savcı * Hakim * İç Mimar * Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı * Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni * Muhasebeci * Müzecilik * Otel Yöneticiliği * Organik Tarım İşletmeciliği * Pazarlama * Sosyolog * Tekstil Tasarımcısı * Türk İslam Arkeoloğu * Uluslararası Finans * Uluslararası Finans ve Bankacılık * Uluslararası İlişkiler * Uluslararası Girişimcilik * Uluslararası İşletme Yönetimi * Uluslararası İşletmecilik * Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret * Uluslararası Lojistik Yönetimi * Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık * Uluslararası Ticaret * Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik * Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi * Uluslararası Ticaret ve Finans * Uluslararası Ticaret ve Lojistik * Uluslararası İlişkiler Uzmanı
En İyi Eşit Ağırlık Meslekleri
Eşit ağırlık bölümleri, genellikle en iyi sıralama yapan ve tercih eden öğrenciler tarafından seçilir. En iyi eşit ağırlık meslekleri, bu doğrultuda en yüksek puanlı meslek grupları olarak öne çıkar. Hukuk, Uluslararası İlişkiler ve Psikolog, eşit ağırlık bölümleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Hukuk Bölümü
Hukuk, tıpkı Tıp bölümü gibi her daim ihtiyaç duyulan kalifiye elemanları yetiştiren bir alandır. Dünya genelinde ve Türkiye’de Hukuk mesleklerinin sürekliliği vardır. Avukat, hakim, savcı, kaymakam, Sayıştay denetçisi ve idari hakimlik gibi birçok meslekte görev alabilen hukukçular, eşit ağırlık meslekleri arasında öne çıkar.
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İlişkiler Uzmanları, konsolosluklarda, elçiliklerde ve uluslararası birçok projede görev alabilirler. Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilecek olan uzmanlar, dünya devletleri arasında bağlantıyı sağlar ve diplomatik ilişkilerde önemli rol oynar.
Psikoloji
Psikologlar, devlet kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, danışmanlık merkezlerinde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, huzurevlerinde, hapishanelerde, hastanelerde ve özel eğitim merkezlerinde çalışabilirler. Yüksek lisans derecesiyle Klinik Psikolog olup, özel ofis açarak danışan kabul edebilirler.
Eşit Ağırlık Mesleklerinin Avantajları
Bölüm sayısının fazla olması, iş bulma seçeneklerini artırır. Hem sayısal hem sözel yetenekleri kullanmayı gerektiren mesleklerde çalışabilir. Kamu ve özel sektörde geniş iş imkanları sunar. Eşit ağırlık bölümü mezunları, istihdam oranı yüksek mesleklerde yer alabilir.
Eşit Ağırlık Mesleklerinin Dezavantajları
Maddi getirisi yüksek olan mesleklerin sayısı azdır, ancak uzmanlaşarak gelirini arttırılabilir. Mezun sayısının fazla olması, iş bulma rekabetini artırabilir. İyi bir okuldan yüksek puanla mezun olmak, iş bulma şansını artırır.
Eşit Ağırlık Meslekleri Puanları
En iyi eşit ağırlık meslekleri, genellikle en yüksek puan bandında bulunur. Hukuk ve Psikoloji bölümleri, eşit ağırlık meslekleri arasında en yüksek puanlı olanlardır. İşletme bölümü de puanı yüksek olan ve özellikle iyi üniversitelerde tercih edilen TM bölümleri arasında yer alır. Öğrenciler gelecekte başarılı bir kariyer için karar vermeli, çalışmalı ve teknolojinin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmelidir. Bu sayede, geleceğin iş dünyasında güçlü bir yer edinebilirler.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.