İnternet Nasıl Bilinçli ve Güvenli Kullanılır?

İnternet Nasıl Bilinçli ve Güvenli Kullanılır?

İnternet ve teknolojinin olumsuz yönlerinden ve tehlikelerinden çocukları ve gençleri korumanın en etkili yöntemi; ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin bilinçlendirilmesidir.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

İnternet ve teknolojinin olumsuz yönlerinden ve tehlikelerinden çocukları ve gençleri korumanın en etkili yönteminin; ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi olduğu tüm dünyaca kabul görüyor. Bu doğrultuda BTK bünyesinde 2016 yılında kurulan “Güvenli İnternet Merkezi” ile internetin bilinçli ve güvenli kullanımına ilişkin yürütülen bilinçlendirme çalışmaları daha etkili ve verimli hâle geldi. Güvenli İnternet Merkezi (GİM) Avrupa ülkelerindeki Güvenli İnternet Merkezleri ile benzer olarak Bilgi ve İhbar Merkezi, İnternet Yardım Merkezi ve Bilinçlendirme Merkezi olmak üzere 3 bileşenden oluşuyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, internetin ve teknolojinin bilinçli ve güvenli kullanımı konusundaki farkındalık faaliyetlerini, bireysel kullanıcılar, aile ve çocuklar için hazırladığı bilgilendirici içerikleri bilinçlendirme web siteleri ve sosyal medya hesaplarından paylaşarak etkin bir şekilde sürdürüyor.

İnternet ve teknolojinin güvenli ve bilinçli kullanımına yönelik;

Bilinçlendirme Merkezi;

bilgi teknolojileri ve internetin bilinçli ve güvenli kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi ve dijital ortamda yerli pozitif içeriklerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla faaliyetler yürütmektedir. Bu merkezde, internetin bilinçli, güvenli ve kontrollü kullanımı ile ilgili bilgiler aktarılmakta, eğitim ve seminerler verilmekte, konu ile eğitici materyaller hazırlanmakta ve dağıtılmaktadır. Ayrıca internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik çevrimiçi olarak

www.guvenliweb.org.tr

üzerinden güncel bilgiler de paylaşılmaktadır.

İnternet kullanıcılarının çevrimiçi ortamda karşılaştıkları problemlere ilişkin destek sunan İnternet Yardım Merkezi;

www.internetyardim.org.tr

adresli web sitesi üzerinden vatandaşların internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı kapsamında yaşadıkları problemlere yönelik çözüm önerileri sunmaktadır.

Bilgi ve İhbar Merkezi;

internetteki yasadışı ve zararlı içerikle mücadele edilmesi amacıyla ihbarları

www.ihbarweb.org.tr

üzerinden alıp 5651 sayılı Kanun kapsamında etkin bir şekilde değerlendirmektedir.

BTK - Güvenli Çocuk

Çocuklara güvenilir, bilgilendirici ve eğlenceli bir mecra sunan

“http://www.guvenlicocuk.org.tr/”

Dijital oyunlara ilişkin bilinçlendirme ise

https://www.guvenlioyna.org.tr/

portalı üzerinden sunulmakta olup, dijital oyunları her yönü ile ele alan analiz, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir.

Güvenli Oyna

portalı ile ailelerin, çocuk ve gençlerin oynadıkları oyunlar hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmış dijital oyunlar konusunda farkındalık seviyelerinin artırılması hedeflenmiştir.

Bunlarla birlikte, İnternetin güvenli kullanımını sağlamak amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 2011 yılında

Güvenli İnternet Hizmeti

internet kullanıcılarına sunulmaya başlanmıştır. Güvenli İnternet Hizmeti vatandaşları internetin zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilen, abonelerin isteğine bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, her hangi bir program yüklemeyi gerektirmeyen interaktif ve tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmetidir.

Güvenli İnternet Hizmeti

Güvenli İnternet Hizmeti

, vatandaşların internet ortamındaki güvenliğinin sağlanması amacıyla internet altyapısı seviyesinde sunulan koruyucu ve önleyici teknik bir çözüm olup; Çocuk ve Aile olmak üzere iki farklı profil seçeneği ile sunulmaktadır.

Çocuk Profili:

İnternetteki risklerden en yüksek oranda korunmayı sağlayan ve sadece, çocukların girmesinde sakınca bulunmayan web sitelerine erişimin olduğu profildir.

Aile Profili:

Aile Profilinde, müstehcenlik, çocuk istismarı, şiddet, ırkçılık, kumar gibi yasadışı içerikler barındıran, dolandırıcılık yapılan, zararlı yazılımlar barındıran siteler ile Sağlık Bakanlığı'nın sağlığa zararlı olduğunu açıkladığı ürünlerin yer aldığı web sitelerine erişim sağlanmamakta ve bu siteler filtrelenerek zararlı internet içeriklerinden vatandaşlar korunmaktadırlar. Kullanıcılar, internet hizmeti aldıkları internet servis sağlayıcısının online işlem merkezinden, abone merkezlerinden ve hatta SMS ile Güvenli İnternet Hizmetini tercih edebilmektedir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler