Uyuz Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Uyuz Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Uyuz, Sarkopt adı veilen bir örümceğimsi  türünün deri altına yerleşmesiyle oluşur. İnsanlarda ve hayvanlarda görülür. Bulaşıcılık gücü oldukça yüksek olan bu hastalık, şiddetli kaşıntılara sebep olan paraziter bir hastalıktır.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Uyuz Hastalığı 15-20 Dakika İçerisinde Yakın Temasla Bulaşır!

Uyuz olan kişi özellikle geceleri çok şiddetli kaşıntılar yaşar. Bu kaşıntılar ciltte yara bırakabilecek derecede yoğun olabilir. Uyuza sebebiyet veren "akar" insan derisinin altında tüneller açarak ilerlemeye çalışır. Dışkısı kaşıntıya sebep olur. Uyuz, genelde ciltten cilde temasla bulaşır. Ancak, yatak takımları, giysiler ve mobilya gibi eşyalara temas ile de bulaştığı durumlar gözlenir.

Okullarda Uyuza Dikkat!

Uyuz bulaştıktan sonra 4-6 hafta aralığında kuluçka döneminde olur. Ardından semptomlar görülmeye başlar. Ancak kişi daha önce uyuz olduysa 1-2 gün içerisinde belirtileri göstermeye başlar.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

- Cilt rengine değişiklikler

- Kasık bölgelerinde şişlik ve kızarıklık

- Yorgunluk ve halsizlik

- Yüzde, ellerde ve ayaklarda şiddetli kaşıntı

- Ateş

- Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar

- Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı.

Bebeklerde ve Çocuklarda Uyuz

Bebeklerde ve küçük çocuklarda uyuzun yaygın görüldüğü bölgeler şu şekildedir:

- Baş
- Yüz
- Boyun
-Avuç İçi
-Ayak Tabanları

Uyuz Tedavisi

Uyuz teşhis konulmuş hastanın yakın temasının bulunduğu herkes, semptomları bulunmasa bile doktor kontrolünden geçmelidir. Tedaviye başlamadan önce uyuz olan kişinin, yatak takımları, kıyafetleri ve havluları yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Reçetesizyöntemler uyuz hastalığının tedavisinde hiçbir etkiye sahip değildir. İnsan üzerindeki uyuz hastalığının tedavisinde yalnızca reçeteli ilaçlarla geçebilir. Uzman doktorlar tarafından en uygun tedavi planı uygulanır. Şiddetli kaşıntıdan kaynaklanan enfeksiyon oluşması durumunda da kişiye eş zamanlı olarak antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

Uyuzdan Korunmak

Uyuzdan korunmak iiçin tüm giysilerinizi, havlularınızı, nevresimlerinizi ve çamaşırlarını yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Yıkayarak temizlenmeyeceğini düşündüğünüz eşyalarınızı ağzı kapalı poşetlerde muhafaza edip minimum 4 gün bekletebilirsiniz. Uyuz akarları bu süre içerisinde ölürler.

Uyuz Olunca Ne yapılmalı?

Uyuz olduğunuzu düşünüyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız. Gerekli testler yapıldıktan sonra tedavi ile iyileşebilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler