Disgrafi - Yazma Güçlüğü Nedir?

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nin ‘disgrafi - yazma güçlüğü nedir, nasıl anlaşılır ve ne yapılmalıdır’ sorusunu yanıtladı.

Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu

Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, disgrafi - yazma güçlüğü nedir, işaretleri ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, “Disgrafi - yazma güçlüğü kendini yazının kötü olmasıyla gösterir. Harfleme yani harfleri eksiksiz yazma, harf arasındaki aradaki boşlukların doğru olması önemlidir. Disgrafi İki boyutta görülür. İlki mekanik boyuttur. Birbirine geçen kelimelerle kendini gösterir. Burada sorun el ve motor becerilere bağlıdır. İkinci boyut ise yazılı ifadede yani düşünceleri yazıya dökmede sorunların olmasıdır. Bu sorun oldukça önemlidir. Bazı d-b gibi harflerin yanlış yazılması görsel algı problemi olabilir ve buna dönük yapılacak eğitimlerle ortadan kalkabilir. Sadece harflerin ters yazılışına bakmak disgrafi göstergesi değildir ancak diğer sıraladığımız belirtiler varsa takip edilmesi, disgrafi açısından değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Gökhan Eren, Kenan Güleşçe, İsa Aydın

Kurgu: Büşra Yıldız Gökpınar

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.