Bahar Çiçeklerini Çocuğunuzla Birlikte Büyütün

Bahar Çiçeklerini Çocuğunuzla Birlikte Büyütün

Çocuğunuzla birlikte bakabileceğiniz fesleğen, sukulent, lavanta, papatya, menekşe ve daha birçok bahar çiçeklerini sizin için derledik.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Doğayı sevdirmek ve bitkileri korumayı öğretmek için çocuklarınıza en sevilen bahar çiçeklerinden bir veya birkaç tane hediye edin. Bahar çiçekleriyle çocuğunuza böylece hem çiçek sevgisi hem de bir canlıya bakabilme sorumluluğu aşılamış da olursunuz.

Doğanın en büyük mucizeleri arasında yer alan çeşitli bitki ve çiçekler, her zaman çocukların da ilgisini çeker. Çocuklar etraflarındaki bitkilere, hayvanlara ve böceklere bakarak hem kendi dünyalarını hem de onların dünyalarını anlamaya çalışır.

Çeşitli topraklarla, farklı yetiştirme biçimlerine göre ayırt edilen ve yetiştirilen çiçekler, günümüzde herkes tarafından keyifle yapılan bir etkinliktir. İster bahçede ister evde minik bir uğraşla yetiştirebileceğimiz sayısız çiçek bulunur.

Bakımı Kolay Bahar Çiçekleri

Çocuklarımızla beraber çiçek yetiştirmek, onlara bunun güzelliklerini anlatırken aynı zamanda sorumluluk duygularını da pekiştirmek amacıyla yapılabilecek en iyi aktivitelerden biridir. İşte çocukları şaşırtacak, onların bitkilere dair yeni bilgiler edinmelerini sağlayacak çiçeklerden fesleğen, lavanta, papatya, sukulent, menekşe, küpe çiçeğini yakından tanıyalım.

FESLEĞEN

Genellikle ılıman bölgelerde yetişen fesleğen, tek yıllık bitkiler gurubunda bulunur. Tarımı genellikle yemeklerde kullanılmak için yapılan fesleğen, kokusuyla da evde yetişen bitkiler arasındadır.

Fesleğen ne zaman ekilir?

Evde saksı içinde yetiştirilebilen fesleğenden en iyi şekilde verim alabilmek için tohumlarını mart ayında ekmek doğru olacaktır. Eğer saksıda değil de bahçede yetiştirilecekse o zaman tohumlarının mayıs ayında ekilmesi gerekmektedir.

Fesleğenin ışık ve su ihtiyacı nasıldır?

Fesleğeni saksıya ektiyseniz, gün ışığı almasına özen gösterin. Çünkü fesleğenin büyümek için en çok ihtiyaç duyduğu gün ışığıdır. Sıklıkla sulamak gerekmez. Fesleğen yaprakları sararmışsa, fazla sulandığı, kurumuşsa da az su verdiğiniz anlamına gelir.

Fesleğenin faydaları nelerdir?

  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • A ve C vitaminlerinin yanı sıra demir ve kalsiyum bakımından çok zengindir.
  • Vücuda, yorgunluk dönemlerinde kullanıldığı zaman enerji verir.

Evde ektiğiniz fesleğenin bakımını nasıl yapabilir?

Haftadan 1 kez sulamak yeterli olur. Ancak çok güneş alan bir yerdeyse bunu 2'ye çıkarabilirsiniz. Toprağın çok nemli kalmasına ve kurumasına izin vermemelisiniz.

Saksı içerisinde fazla suyun geçtiği alt deliklerin olmasına dikkat etmelisiniz.

Şiddetli rüzgarları hiç sevmez. Aynı oranda güneş ışığını ve sıcaklığı sever. Bu yüzden bakımı için pencere kenarlarını, güneş gören balkonları seçmeniz daha doğru olacaktır.

LAVANTA

Lavanta, dünyanın birçok ülkesinde tarımı yapılan önemli bir uçucu yağ bitkisidir. Genellikle; yağışın çok fazla olmadığı, sulama imkânı olmayan, meyilli ve taşlı arazilerde tarımı yapılmaktadır.

Lavanta çiçeği nasıldır?

Genellikle güzellik ve estetiği temsil eden lavanta, çalı görüntülüdür. En belirgin özellikleri içerisinde renginin yanı sıra kokusu yer alır. Çiçekleri maviden mora uzanır. 20 cm'den 60 cm’ye kadar uzayabilirler. Yaprakları genel olarak grimsi yeşil renktedir.

Lavanta ne zaman çiçek açar?

Birçok türü olan bitkinin çiçek açma zamanı genellikle Haziran ve Eylül ayları arasındadır. Lavanta, toprak seçmeyen bir çiçektir. Dolayısıyla hemen hemen her toprakta yetişebilir. Hem kuraklığa hem de soğuğa dayanıklı olduğu ifade edilir. Hem evlere hem de bahçelere güzellik kazandıracak lavanta, kolay yetiştirilebilir bir bitkidir.

Lavantanın faydaları nelerdir?

Odalarda saksılara yerleştirilen bitkiler, odanın lavanta kokusuyla kokmasını sağlayabileceği için oda kokusu olarak tercih edilebilir. Lavanta yağı, popüler bitkisel yağlardandır. Sakinleştirici özelliği olduğu ifade edilir. Yağın bir diğer kullanım alanı ise yemekler olmaktadır. Farklı aroması olan yağın salatalarda kullanılan soslarda az miktarlarda kullanıldığı takdirde lezzet kazandıracağı ifade edilir. Ayrıca kurabiye, pasta ve farklı tatlılarda da kullanılabileceği dile getirilir.

Lavanta nasıl evde yetiştirilir?

Evde yetiştirilen bitkilerin 4-5 saat güneş alabileceği şekilde konumlandırılması önemlidir. Güneşi severler. En iyi sonuç için sulama saatlerinin aynı vakitlerde yapılmasına özen gösterilebilir. Senede bir kez olacak şekilde gübreleme işlemi yapılabilir. Gerekirse daha büyük saksıya geçilebilir.

PAPATYA

Papatya, papatyagiller familyasına ait uzun saplı ve çiçekli bir bitkidir. Bu bitki iklime ve toprak tipine bağlı olarak 20 ila 60 cm’ye kadar büyüyebilir. İnce yapılı ve kahverengi köklere sahip olan papatyanın yaprakları ise iğneli ve sivri yapıdadır.

Papatya nasıl toprakta yetişir?

Papatya, Batı Avrupa’ya özgü bir bitki olmasına rağmen farklı coğrafyalarda yetişebilen bir bitkidir. İyi drene edilmiş kumlu topraklarda ve tam güneş altında büyümeyi tercih eder. Kısmi gölgeyi de seven bitkinin gelişimi için çok ıslak olmayan nemli topraklar kullanılır.

Papatya ne zaman ekilir?

Kapalı alanlarda saksı kültürüyle yetiştirilen papatyalar mart ayı sonunda; bahçede yetiştirilenler ise mayıs ayının ilk haftasında ekilir.

Papatyanın faydaları nelerdir?

Sarı ve beyaz renkli estetik çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak da kullanılır. Mutfakta kullanımı sınırlı olmasına rağmen kurutulan papatyanın çayı yapılabilmektedir. Kozmetik ürünlerinde aroma verici olarak kullanılır.

SUKULENT

Sukulent, genellikle sıcak ve kuru iklimlerde yaşayan sucul bitkilerdir. Bu bitkilerin temel özelliği, su depolayarak hayatta kalabilmeleridir. Dikensiz ve kalın yaprakları, su tutma kabiliyetlerini artırır ve kuraklık koşullarında bile uzun süre dayanmalarını sağlar. Sukulent, çeşitli renklerde ve şekillerde gelir; çiçek açmaları da göz alıcıdır.

Sukulent için saksısı nasıl olmalı?

Sukulentin büyüyeceği saksıyı seçerken öncelikli olarak delikli bir saksı seçmeniz gerekmektedir aksi halde fazla sulamanız durumunda bitki çürümeye başlayacaktır.

Sukulent güneş ışığı sever mi?

Sukulent doğrudan ve öğle güneşi olmadığı sürece güneş ışığını sevmektedir. Fazla güneş ışığı bitkilerinize zarar verebilir.

Sukulent ne kadar zamanda bir sulanır?

Haftada bir kez sulama genellikle sukulentler için yeterlidir. Su ihtiyacı oldukça azdır ve sprey yardımıyla da sulanabilmektedir.

MENEKŞE

Menekşegillerin içerisinden en çok bilinen çiçek olan menekşe, otsu bir bitkisidir. Genel olarak mor rengi ve mor tonlarında açan çiçekler ile evlerde çok sık bakılan menekşe çiçeği çok uzun yıllar yaşayabilen bir canlıdır.

Evde menekşe bakımı nasıl yapılır?

  • Menekşeler, oksijeni her alanda seven çiçeklerdir. Yani köklerinin de havaya yakın olması gerekmektedir.
  • Toprağın hafif ve nemli olması gerekmektedir.
  • Menekşeler genel olarak torflu topraklarda yetiştirilir.
  • Derin saksılar yerine daha küçük saksıların tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Güneş ışığını çok sevmeyen menekşelerin gündüz 21-27 ve gece 16-21 derece aralığındaki sıcaklıklarda bulunması gerekir.

KÜPE ÇİÇEĞİ

Küpe çiçeği dilimizde ismini şeklinin küpeye benzerliğinden ve aynı küpe gibi sarktığı için almıştır. Asılı saksılarda yetiştirilen ve harika iki tonlu renkleri (genellikle mor, kırmızı, pembe ve beyaz) yüzünden sarkan çiçekler arasında en popülerlerinden birisi olmasına rağmen küpe çiçeği yerdeki bir saksıda da oldukça güzel görünecektir.

Küpe çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı?

  • Küpe çiçeği yarı gölgeli alanları tercih etmektedir. Aynı zamanda direk olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
  • Sulama yaparken az veya çok fazla sulama yaparsanız eğer çiçeğinizin tomurcukları zamanla dökülmeye başlayacaktır.
  • Küpe çiçeği çok fazla su isteyen bir çiçek türü değildir. Bu nedenle sulama konusunda çok fazla zorlanmayacaksınız.
Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.