Rengarenk Lahana Deneyi
21 Şubat 2023
Lahana rengarenk olur mu? haydi deneyelim!
21 Şubat 2023
Lahana rengarenk olur mu? haydi deneyelim!
TRT Çocuk
Bu Deneyde Neler Göreceğiz?
Deneyde kırmızının farklı tonları, mor, mavi ve yeşil gibi renkleri gözlemleyeceğiz. Limon ve sirke gibi ekşi yani asitli maddeler ekleyince mor lahana suyunun kızardığını göreceğiz. Karbonat ve deterjanda yani baz ile mavi ve yeşil tonlarını elde edeceğiz. Bu renk değişiminin sebebi lahananın içinde bulunan “antosiyanin” isimli renk veren kimyasal bir madde. Bu maddenin özelliği çevresinde bulunan hidrojen iyonu çeşidi ve miktarına göre renk değiştirmesi. Hidrojen iyonu miktarına göre kimyasal maddelere 0 ile 14 arasında puanlar verilmiş ve adına da pH ölçeği denmiş. Bizim renk değiştiren kimyasalımız eğer çok miktarda hidrojen iyonu olan bir ortama girerse kızarıyor. Böyle maddelere “asit” ismini veriyoruz. Tıpkı limon ve sirkede olduğu gibi. Aksi takdirde mavi ve yeşile dönüşüyor. Dolayısıyla eklediğimiz maddenin asit mi baz mı olduğunu anlamak için lahana suyuna damlatmamız yeterli olacaktır. Harika değil mi?
Kırmızı lahana yapraklarını elinle parçala, tencereye koyup sıcak su ekle: Ara ara karıştır ve 5 dakika bekle. Suyun rengindeki değişimi gözlemle. 5 dakikanın sonunda lahana yapraklarını çıkar. Oluşan mo suyu 5 bardağa eşit olarak paylaştır.
Birinci bardağa yarım limonun suyunu sık. İkinci bardağa ise bir yemek kaşığı sirke ekle. Renklerdeki değişimi gözlemle.
Üçüncü bardağı olduğu gibi bırak. Dördüncü bardağa bir çay kaşığı kadar karbonat ekle ve karıştır. Son bardağa ise iki çay kaşığı kadar bulaşık deterjanı ekle ve karıştır.
Elde ettiğin muhteşem renkleri incele. Renklerdeki değişimin sebebi sence ne olabilir?
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.