Ara Tatil Nasıl Değerlendirilmeli?

Ara Tatil Nasıl Değerlendirilmeli?

Öğrencilerin 16-20 Kasım tarihleri arasındaki ilk ara tatilleri başladı.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Öğrenci ve veliler ilk ara tatil nasıl geçirilmeli?

Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek. Hafta sonu ile birleştiğinde bu, bir haftalık tatil demek oluyor. Peki, bu ara tatil nasıl geçirilmeli, hem öğrenciler hem de veliler nelere dikkat etmeli soruları yanıt bekliyor. Bahçeşehir Koleji Ortaokul ve Lise Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Sibel Durak, dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek sıraladı. İşte velilere ve öğrencilere tüm detayları ile ara tatil rehberi. Dikkat edilmesi gereken noktaların başında öğrencilerin ara tatil döneminde gerçek anlamda tatil yapmaları ve dinlenmiş olarak yeni döneme başlamaları geliyor. Bahçeşehir Koleji Ortaokul ve Lise Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Sibel Durak öğrenciyi zorlamamak gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Her anne baba, çocuğunun yeterliliklerini bilir. Bu nedenle öğrenciyi zorlamak, ona hem uzun hem de kısa vade de zarar verir. Bunun yerine başarılı olduğu alanları fark etmek ve bu doğrultuda hedefler belirlenmesine yardımcı olmak faydalı olacaktır. Sınav dönemlerinde çocuklarımızla daha fazla kaliteli zaman geçirmemiz gerektiğini unutmayın.”


“Kitap Okuyan Hızlı Anlar”



Durak: ”Sınav sonrasında birçok öğrenciden “zamanım yetmedi tüm soruları yanıtlayamadım” gibi sözleri çok duyarız. Yeterince kitap okuyan öğrenciler soruları okurken kelimelere daha çok yoğunlaşırlar. Okuma alışkanlığı kişinin çözümleme becerisini artırarak çabuk ve doğru kararlar almasına yardımcı olur. Yeni sınav soru tiplerine baktığımızda, sadece Türkçe testinde değil, tüm derslerde uzun açıklamalar ve yönergeler olduğunu görüyoruz. Kitap okuma alışkanlığı öğrencileri bu noktada iki adım öne geçirecektir” dedi.


“Spor Yapmak Öğrenmeyi Destekler”



Eğitim uzmanları spor yapmanın da önemine vurgu yapan Durak: ”Spor öğrenmeyi kolaylaştırır, birey spor yaparken öğrenilen bir hareketi öncelikle zihninde canlandırır, nasıl yapabileceğini anımsar ve davranışa döker. Bu da çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlar, zekasını daha iyi kullanmasına fırsat verir. Bu konuda çok sayıda bilimsel makale bulunmaktadır. Ara tatil döneminde düzenli spor yapılması tüm öğrencilere katkı sağlayacaktır.



Velilere Öneriler


Ara tatil dönemlerinde öğrenciler kadar velilerin de dikkat etmeleri gereken noktalar var. Ailelerin dikkat etmeleri gereken noktaların başında, çocuklarına “ders çalış” baskısı yapmamaları geliyor. Ailelerin çocuklarının bir tatile ihtiyaç duyduğunu unutmamaları gerekiyor. Durak, ailelerin dikkat etmeleri gerekenleri başlık başlık böyle sıraladı. -Tatil boyunca çocuklara keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler sağlanmalı. -Tatilde çocuklarla zaman geçirmeye özen gösterilmeli. -Bu dönemde hafif tekrarlarla ve ödevlerini yaparak derslerden kopmaması sağlanmalı. -Tatilde çalışma programı yaparken çocuğun da fikri alınmalı. Günün hangi saati ders çalışılacağına birlikte karar verilmeli. -Çocuğun televizyon ve bilgisayar kullanım süresi de bir hayli önemli. Kararı çocuğa bırakırsanız, büyük ihtimalle sınırsız kullanım hakkı isteyecektir. Buradaki denge, aşırıya kaçılmadan kullanım hakkı verilmesi ile korunabilir.


Planlı Hareket Edilmeli


İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Rehberlik ve Lise Koordinatörü Sibel İzgiman da, tatilde fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmenin önemini ifade etti. Akademik ilk çeyreğin tamamlanmasıyla öğrencilerin kazanımlarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyleyen İzgiman, "Bu eğitim-öğretim dönemindeki konu ve kazanımlarını aileleri ile birlikte değerlendirmelerinde fayda var. Ortaokul ve lise öğrencileri öz değerlendirmelerini yapabilirler. Küçük yaş grubundaki çocukların aileleri öğretmenlerinden geri bildirim alabilirler. Akademik değerlendirmeler yapılmalı. Dinlenmenin ve eğlenmenin önüne geçmeyecek şekilde kazanımlara yönelik çalışmalar yapılmalı. Herkes her zaman ihtiyacı kadar çalışmalıdır. Planlar bireysel yapılmalıdır. Öğrenme heyecanının oluşması için fiziksel ve zihinsel dinlenmeye ihtiyaç var." diye konuştu. Öğrenme kaybının yaşanmaması için akademik kazanımları tekrar etmekte fayda olduğuna vurgu yapan İzgiman, "Bu tatilin planlanması çok önemli. Pandemiyi de göz ardı etmeden, kalabalık ortamlarda bulunmadan plan yapılmalı. Açık havada vakit geçirilebilir, parklara gidilebilir. Kalabalıktan uzak durmak, sosyal mesafeye dikkat etmek gibi kuralları tatilde de sürdürmeliler. Çocuklar bu konularda okulda çok uyumlular. Ara tatili de böyle geçirmeliler. Küçük yaş gruplarındaki çocuklarla, oyun hamuru ya da evcilik oynanabilir, boyama yapılabilir. Büyük yaş grupları, interneti daha faydalı kullanabilir; sanal turlar yapabilirler. Çocukla birlikte radyo tiyatroları dinlenebilir, kutu oyunları oynanabilir, mutfakta vakit geçirilebilir. Çocuğun zamanını iyi değerlendirmek gerekir. Çocuk başka bir aktiviteye yönlendirilirse ekran karşısından uzaklaşacaktır. Teknolojiyi ihtiyaca yönelik ve bilinçli kullanmak çok önemli" dedi.


Ekran Süresine Dikkat!



Akademik ilk çeyreğin çoğunlukla uzaktan eğitimle geçtiğini dile getiren İzgiman, "Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar ekran karşısında çok fazla kaldılar. Plan olmayınca yine ekrana yönelecekler. Bu sefer eğitimle değil ailelerin de farkında olmadığı içeriklerle karşı karşıya kalabilirler. Aileler bu süreci iyi planlamalı. Çalışan ebeveynlerseniz evdeki çocuğunuzun ekran karşısında olmasını kısıtlamak çok kolay değil. Etkinlik ve plan yapmak önemli" ifadelerini kullandı. Okula giden çocuğun belli bir rutini olduğunu belirten İzgiman, "Okulda belli rutinler var ve tatil süresinde uyuma, yemek yeme gibi rutinler bozulmamalı. Rutinleri bozmak çok kolay ancak okula dönüşte öğrenciler zorlanabilirler."



Okuma Yazma Eş Zamanlı Olmalı



Okuma yapmanın genel olarak her birey için önemine dikkat çeken İzgiman, "Okuma-yazmaya başladığımız andan itibaren okuma alışkanlığı geliştirilebilir. Okuyan bireyler hem kendini, dünyayı iyi tanır ve kendini daha iyi ifade eder. Kitap okuma olmasa da metin okumak, bir konuyla ilgili incelemeler okumak, şiir okumak da okuma yapmaktır. Öğrenciler ilgi alanlarına yönelik konularda okuma ile eş zamanlı olarak yazmayı da bırakmamalılar. Günlük tutabilirler, anılarını yazabilirler." diye konuştu.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler