Çocuğunuz İnternette Neler Yapıyor?

Çocuğunuz İnternette Neler Yapıyor?

İnternet kullanan çocuğunuzu nasıl güvenceye alırsınız?

Murat Atila

Murat Atila

Çocuğunuzla gerçek hayatta kaliteli zaman geçirin. Evde ailece oyunlar oynayın. Ev dışında gezintiye çıkın ve spor/sanat etkinliklerine katılın.

Klinik Psikolog / Aile Danışmanı Murat Atila

İnternete erişimin her geçen gün daha da kolaylaştığı günümüzde çocukların güvenli internet kullanma becerilerine sahip olmalarının önemi de artıyor. Bu nedenle anne babaların bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. İnternetin güvenli kullanılması için ailelerin bilmesi ve uygulaması gereken tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

Çocuğunuzla Sağlıklı Bir İletişim Kurun

Çocuklarınıza güvenin ve onların size güvenip sorunlarını rahatlıkla ifade etmelerine imkân verin. Böylece çocuklarınız internette ve gerçek hayatta karşılaştıkları sorunlar karşısında sizden yardım istemekten çekinmeyeceklerdir.

İnternet Kullanın

İnternetin hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğu günümüzde bu platforma kayıtsız kalmak düşünülemez. Özellikle çocukların interneti aktif bir şekilde kullandıkları düşünüldüğünde, ebeveynlerin interneti kullanmaları bir zaruret haline gelmiştir. İnterneti etkin bir şekilde kullandığınızda çocuklarınız için uygun web sitelerini, oyunları ve uygulamaları öğrenebilirsiniz. Böylece çocuklarınızı doğru yönlendirme imkânına sahip olmuş olursunuz.

Çocuğunuzu Bilgilendirin/ Sözleşme Yapın

Çocuklarınızı internetin güvenli kullanımı hakkında bilgilendirin. İnternetin çocuklara sağladığı faydalar ve zararlar hakkında bilgilendirin. Faydalı olan web siteleri belirleyerek sık kullanılanlar listesine ekleyerek kolayca ulaşabilmelerini sağlayın.
Çocuklarınızı internetteki paylaşımlarında kişisel bilgilerine (yaş, adres, telefon v.b.), konumlarına, özel resim ve videolarına yer vermemeleri hususunda bilgilendirin. Özellikle tanımadıkları kişilerin arkadaşlık ve takip isteklerini onaylamamalarını, sosyal medya hesaplarını gizli modda kullanmalarını, mesaj ve mail yolu ile gelen linklere tıklamamalarını, Siber zorbalıkta bulunan rahatsız edici mesaj atan kişileri engellemelerini ve sizi bilgilendirmelerini söyleyin. Şiddet içerikli oyunlar oynamamaları ve cinsel içerikli sitelere girmemeleri konusunda uyarın. Bu uyarıların yer aldığı İnternet ve Akıllı Telefon Kullanım Sözleşmesi yapın.

Aile Toplantıları Yapın

Çocuk gelişiminde ve aile düzeninde önemli bir yeri olan aile toplantılarını belli aralıklarla gerçekleştirmek çok önemlidir. Aile toplantılarında genel bir değerlendirme yapılır, sorun ve problemlere yönelik çözüm yolları belirlenir. Çocuklarınızın katılımı ile yapılacak aile toplantısında İnternetin Güvenli Kullanımı ile ilgili çocuklarınızı bilgilendirebilir, yaşanan aksaklıklar üzerine konuşabilirsiniz. Çocuğun kendini ifade etme imkânı bulduğu bu toplantılarda yaşanan güncel sorunları ele alıp zaman kaybetmeden çözüm üretebilirsiniz.

Çocuğunuza İyi Örnek Olun

Bazı ebeveynler internet, akıllı telefon ve tablet kullanımında aşırıya kaçarak, işlerini, çocuklarını ve eşlerini ihmal edebilmektedirler. Çocuklara iyi örnek olmak internetin doğru kullanımı için önemli bir husustur. İnternet kullanımınıza sınır koyun ve internetin günlük yaşamınızdaki işlerinizi aksatmamasına özen gösterin. İnterneti bilinçli ve doğru bir şekilde kullanırsanız çocuklarınıza yaptığınız uyarılarda o denli etkili olur. İnternet başında fazla zaman harcamayın ve çocuğunuza güvenli internet kullanımı hakkında iyi örnek olun.


Çocuğunuzu Gözlemleyin

Çocuğunuzun internette ne kadar zaman harcadığını, hangi web sitelere girdiğini, ne tür oyunlar oynadığını takip edin. İnternet kullanımının çocuğunuzu psikolojik ve fizyolojik açıdan nasıl etkilediğini gözlemleyin.

Çocuğunuzu Kontrol Edin

Çocuklarınızın sosyal medya hareketlerini onları rahatsız etmeyecek şekilde gerek yazılımlarla gerekse hesap şifrelerini sizinle paylaşmalarını isteyerek takip edin. Çocuğunuzun kullandığı sosyal ağlardaki profil bilgileri ve paylaşımları kimlerin görebileceği gibi ilgili gizlilik ayarlarını düzenleyin.


Anti Virüs Programları Kullanın/ Güncellemeleri Yapın

Bilgisayar ve telefonunuza anti virüs programlar yükleyin. Çocuğunuzun sosyal ağlara erişim için kullandığı ev bilgisayarı, cep telefonu, tablet gibi cihazları belirli aralıklarla istenmeyen yazılımlara ve virüslere karşı kontrol edin. Bilgisayarınızı, telefonunuzu ve internet tarayıcınızı belli aralıklarla güncellemeyi ihmal etmeyin.

Çocuk ve Aile Güvenlik Paketlerini Aktif Edin

İnternet sağlayıcınız olan operatörden çocuk ve aile güvenlik paketini aktif etmesini isteyin. Çocuğunuzun gezmiş olduğu internet sitelerini gözden geçirin. Çocuklara uygun olmayan web sitelerini web sitesi engelleme programı yardımı ile engelleyin.

Sosyal Medya Kullanın

Çocuğunuzun kullandığı sosyal ağlara üye olun, onları ekleyin ve ilgili sosyal ağı daha sağlıklı kullanabilmeye yönelik bilgiler edinin. Çocuğunuzun kullandığı sosyal ağlara başlama yaşını öğrenin ve çocuğunuz gerekli kriteri sağlamıyorsa hesabı kapatın.
Çocuğunuza sosyal medya kullanmaya başlama yaşı belirleyin. Amerikan Pediatri Akademisi çocukların internet kullanım yaşı olarak; 10 yaş altındaki çocuğun doğrudan denetim olmadan bilgisayara erişim izni verilmemesini, 10-14 yaş aralığındaki çocuğun ancak ebeveyn gözetiminde çevrimiçi olmasını, 15-18 yaş aralığındaki çocuğun ise sadece evin herkese açık alanlarında doğrudan denetimsiz çevrimiçi olabilmesini tavsiye etmektedir.

Çocuğunuza Zaman Ayırın

Çocuğunuzla gerçek hayatta kaliteli zaman geçirin. Evde ailece oyunlar oynayın. Ev dışında gezintiye çıkın ve spor/sanat etkinliklerine katılın. Hayatın sadece internetten ibaret olmadığını birlikte aktiviteler yaparak, gerçek hayatı dolu dolu yaşayarak gösterin. Bu önerilere dikkat eden aileler çocuklarını; siber zorbalığa, yabancı kişilere, internet bağımlılığına, zararlı sitelere, cinsel içerikli paylaşımlara, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara karşı korumuş olacaklardır.
KAYNAKLAR:Beran, T., and Li, Q. (2005). Cyber-harassment: a study of a new method for an old behavior. Journal of Educational Computing Research, 32(3), 265-277.Gwen, S.-Pearson, K. (2011) The Impact of Social Media on Children, Adolescents and Families, Official Journal of the American Academy of Pediatrics,İnternetin Bilinçli Kullanımı ve Teknoloji Bağımlılığı Çalıştayı Raporu 17-19 Ocak 2014


Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler