Çocukla Keyifli Seyahat Rehberi

Çocukla Keyifli Seyahat Rehberi

İşte uzun ya da kısa yolculuğa çıkacak ebeveynler için keyifli yolculuk rehberi...

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Çocukla seyahat iyi bir planlama ile çok keyifli hale gelebilir.

Çocuklu aileler için uzun yolculuklar büyük bir sorun haline gelebilir. Çocuğunuz yoldayken 'daha gelmedik mi?, ne zaman geleceğiz?, ne kadar kaldı?' sorularını aralıksız olarak sorabilir. Canı sıkıldığı için sürekli acıktığını, susadığını, tuvalete gitmesi gerektiği gibi durmak için sebep bulabilir. 0-2 yaş çocukları için bez, mama, su, oyuncak gibi ihtiyaç malzemeleri durumu kurtarabilirken. 2 yaşından büyük çocuklarla yolculuk, biraz daha iyi planlama gerektirebilir.

Seyahat öncesinde ne yapacağınızı planlarken hazırlık süreciniz dahil varış noktasına kadar yapacaklarınız ile araç kurallarını önceden belirlemeniz ve anlatmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Unutmayın, çocukların yolculukla ilgili süreci bilmeleri ve neler olacağını bilmeleri onları rahatlatır.

İşte uzun ya da kısa yolculuğa çıkacak ebeveynler için keyifli yolculuk rehberi...

Uyku Saatine Dikkat Edin



Yola çıkış saatinizi çocuğun uyku saatine göre ayarlamanız iyi olabilir. Böylelikle hem çocuğunuz uyku saatini kaçırmamış hem de yolculuğun çoğunda uyuduğu için daha rahat bir seyahat gerçekleştirmiş olursunuz. Uyandığında onu oyalayacak minik sürprizler, örneğin yoldan aldığınız minik bir oyuncak, sevdiği bir eşya, yiyecek gibi onu daha mutlu edecek davranışlar ve onun yolcuktan keyif almasını sağlayacaktır. O mutlu olduğu için siz de rahat bir seyahat geçirmiş olursunuz.

Çok aşırı yedirmeyin


Seyahat sırasında büyük yaştaki çocuğunuzun çok fazla aç ya da çok fazla tok olmaması gerekir. 0-2 yaş gurubu çocuklar için sıcak / soğuk koruma kapları veya çantaları kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun yolculukta midesi bulanıyorsa, öncesinde doktora sorarak bulantıyı önleyici ilaç verebilirsiniz. Uzun bir seyahat planlıyorsanız ve çocuğunuz büyükse araçta ya da yanınızda sevdiği meyve, çerez, kurabiye gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz. Ana öğünler için yolda yemek molası vererek bu durumu keyifli bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Unutmayın böylesi anlar çocuklar için kalıcı ve unutulmazdır. Bu yolculukta yemekler ve kurallarla ilgili, sadece yolculuk özelinde olduğunu belirterek sıra dışı minik sürprizlere açık olabilir, kuralları biraz esnetebilirsiniz. Yolda çok aşırı ve karışık yiyecekler yedirmemeye de dikkat edin.

İlaçlarını yanınıza alın


Her zaman kullandığınız alerji, vitamin ve ağrı kesici - ateş düşürücüleri mutlaka yanınıza alın. Özellikle çocuğunuzla ilk defa yolculuk yapacaksanız doktorunuza danışarak karşılaşılabilecek problemler için bir ilaç önerisi isteyebilir, reçete ettiği gün ve dozda kullanabilirsiniz. Yanınızda mutlaka acil durum için her zaman kullandığınız ateş düşürücü, vitamin gibi ilaçların yanı sıra, pişik kremi, güneş kremi, ateş ölçer, sinek ilacı, ıslak ve kuru mendil ve yara bandı gibi tıbbi ürünler bulundurmanız da oldukça faydalı olacaktır.


En sevdiği oyuncağı alın



Ebeveynler çocuklarının ufak bir alanda hareketsiz, çok konuşmadan ve sıkılmadan yolculuk edeceğini düşünür. Çocuklar için ise yolculuk tam da bu yüzden oldukça zorlayıcı bir deneyimdir. Yine iyi bir planlama ile yolculuğu daha az sıkılacakları bir hale dönüştürme sizin elinizde. Büyük yaş çocuklarınızla yolculuk sırasında yapabilecekleri/yapmak istedikleri önerileri birlikte değerlendirerek bir plan hazırlayabilirsiniz. Küçük çocuklar için her çocuğa özel planlama yapmanız uygun olur. Sıkılmayı en aza indirmek amacıyla yanınıza belirli sayıda sevdiği minik oyuncak/oyuncakları, bir boyama kitabı, boyama kalemi, hikâye kitabı alınabilir. Yolda birlike oynayabileceğiniz basit kelime oyunları, etrafta ne var oyunları gibi yolculukta oynanabilecek oyun önerileri de bulabilirsiniz. Çocuk şarkıları, sevdiği çizgi film veya sinema filmlerini de belirleyerek liste yapmanız oldukça yararlı olacaktır.

İhtiyaç molası



Çocuğunuz çocuk bezi kullanıyorsa çocuğu fazla rahatsız etmeyecek şekilde mola esnasında değiştirebilirsiniz. Ancak çocuğunuz tuvalet öğrenme sürecini henüz tamamlamadıysa ve tam olarak ne zaman gitmesi gerektiğini söylemekte zorluk çekiyorsa alışana kadar yolculuk yapmaktan kaçınmakta fayda var. Tuvalet eğitimini tamamlamış ve söyleyen bir çocuk içinse önceden tuvalet molalarınızı belirlemek büyük önem taşıyor.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler