Çocuklar Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapabilir?
11 Temmuz 2024
Çocukların spor yapmasının bütünsel olarak her anlamda büyük ölçüde değişim, sağlık ve fayda sağlar. 4-7 yaş spor veya 14-15 yaş spor dalları arasından en uygun olanı tercih edilebilir.
11 Temmuz 2024
Çocukların spor yapmasının bütünsel olarak her anlamda büyük ölçüde değişim, sağlık ve fayda sağlar. 4-7 yaş spor veya 14-15 yaş spor dalları arasından en uygun olanı tercih edilebilir.
TRT Çocuk
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı gençlik merkezleri, yerel yönetimler ve özel spor akademileri yaz dönemi için sporu seven ya da spora başlayan çocuklar için birçok olanak sunuyor. Çocuklar hafta içi veya hafta sonu gerçekleştirilen programlarla yaz spor okulları ya da kamplarına katılıyor. Böylece çocuklar hem yaz tatilini daha iyi değerlendiriyor hem de spor alanındaki yeteneklerini keşfetme, sergileme imkanı buluyor.
Çocuğunuzun aşağıdaki spor dallarından birine veya bir kaçına ilgisi olabilir. Öncelikle evinize yakın, lisanlı ve saatleri size uygun bir eğitim kurumunu tercih edebilirsiniz. Çocuğunuza nasıl bir eğitim verildiğini, kayıt sırasında hangi belgeler gerektiği, avantaj ve dezavantajları gibi konuları detaylıca konuşup öğrenebilirsiniz. Bir sporda ilerledikçe neler gerekeceğini öğrenmeniz de size çocuğun seçtiği spor dalına zaman geçtikçe ilgisinin devam edeceği ya da etmeyeceği konusunda fikir verebilir.
Çocuklara uygun spor dalları: Jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, yüzme, tenis, masa tenisi, atletizm, taekwando, karate, okçuluk, buz pateni, su topu.
Uzmanlar gelişim dönemlerini dikkate alarak çocukların ergenlik dönemi öncesinde spora başlamalarını öneriyor. Uzmanlar hangi yaşta hangi spora başlanması gerektiği sorusunu da şu şekilde yanıtlıyor. Ayrıca, herhangi bir spor dalına özel yeteneği olan çocuklar ise küçük yaşlardan itibaren profesyonel anlamda eğitim almaya başlayabiliyor.
Jimnastik: 4 - 6 yaş
Yüzme: 5 - 6 yaş
Tenis: 7 - 8 yaş
Basketbol: 9 - 10 yaş
Voleybol: 10 - 12 yaş
Su Topu: 10 - 12 yaş
Hentbol: 10 -12 yaş
Atletizm: 10 - 16 yaş
Kürek: 11 -14 yaş
Okçuluk: 12 -14 yaş
Futbol: 12 - 14 yaş
Boks: 13 -15 yaş
Halter: 14 - 15 yaş
* Çocuklarda kuvvet ve dayanıklılığın artmasını sağlar,
* Kemik ve kas sisteminin sağlıklı şekilde gelişmesine yardımcı olur.
* Dinamik denge becerisi kazandırır.
* Kalp ve damar sağlığının iyi olmasına yardımcı olur.
* Dirençli bir beden sağlar.
* Yorgunluğu minimum seviyeye düşürür.
* Bağışıklık sisteminin gelişip sağlıklı olmasına olanak sağlar.
* Kilo kontrolü sağlar.
* Uykunun düzenli olmasına yardımcı olur.
* Çocuğun kişisel olarak gelişmesine olanak sağlar.
* Karakter yapısının gelişmesine yardımcı olur.
* Ekip içerisinde iş birliği bilincine sahip olmasını destekler.
* Sosyalleşme becerisi kazandırır.
* Cesaret oranının artmasına yardımcı olur.
* Saldırganlık, kavgacılık gibi olumsuz durumlardan uzaklaşmayı ve daha kuralcı hale gelmeyi sağlar.
* Öz güvenli olur.
* Depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi durumlardan uzak kalmasına yardımcı olur.
* Beyin fonksiyonlarının gelişmesine destek olur.
* Karar verme mekanizmasının hızlı ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
* Yürüme, sıçrama ve tırmanma gibi kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
* Hafızanın daha güçlü olmasını sağlar.
* Yaratıcı düşünme, hayal kurma v e problem çözme yeteneğinin gelişmesine olanak sağlar.
* Bedensel-kinestetik zekanın ve uzamsal zekanın gelişmesine destek olur.
* Zaman yönetimi sağlamasına yardımcı olur.
Çocukların spor yapmasının bütünsel olarak her anlamda büyük ölçüde değişim, sağlık ve fayda sağlar. Çocuğunuz için 4-7 yaş spor veya 14-15 yaş spor dalları arasından en uygun olanı tercih edilebilir.
Spor ile çocukların dayanıklılık, denge, el-göz koordinasyonu ve çabukluk kazanımları sonucu motor yetenekler geliştirilmiş olur. Erken çocukluk dönemindeki spor aktiviteleri devamlı ve profesyonel hale dönüştüğünde de bu beceriler hızla gelişir. Çocuğun grup ve mücadeleci oyunlar ile takım oyuncusu olma, liderlik, disiplin ve ödül sistemi ile sınır bilme, takım ruhu, sırdaşlık ve arkadaşlık gibi duygusal gelişimini etkileyecek özellikler kazanmasını teşvik eder. Ayrıca çocukların basit kurallara uyma, oyunlara katılma ile kendini ifade etme ile özgüvenleri pekişir.
Çocukların fiziksel özelliklerine uygun ve bünyelerini zorlamadan spor yapmaları öneriliyor. Çocuğun yaşına uygun olmayan, onu zorlayan sporlar yapıldığında kas yırtılmaları, spor kazaları, düşme ve aşırı yıpranma sorunları ortaya çıkabilir. Uzman spor eğitmeni kontrolünde ve bilgisi ışığında yapılan çocuk sporlarının neredeyse hiçbir zararı yoktur.
Unutmayın ki spor her yaş gurubu için her açıdan büyük oranda fayda sağlar. Herhangi bir sorunuz olduğunda spor eğitmenize ve çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.