Çocuklarda Göz Sağlığı ile Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Göz Sağlığı ile Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda göz sağlığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

TRT Çocuk

TRT Çocuk

İlk göz muayenesi ne zaman yapılır? TV, tablet ve cep telefonu çocuğun gözünü bozar mı? Ebeveynlerin göz bozukluğu çocuğu etkiler mi?

Çocuğunuzun göz sağlığı ile bilmeniz gereken detaylar burada...


İlk göz muayenesi ne zaman yapılır?



Bebeklik döneminde ilk göz muayenesi 4-6 haftalıkken, çocuk ya da göz doktoru tarafından “kırmızı refle testi” ile göz bebeği damla ile genişletilerek yapılıyor. Kırmızı refle testinin bozukluğu, bebekte doğuştan katarakt, göziçi tümörler gibi hastalıklardan kaynaklanabilir ve göz doktoru tarafından gerçekleştirilecek ileri muayene ve tetkikleri gerektirir. Diğer göz muayenesi yaşları ise 1 yaş, 3 yaş, 6 yaş ve sonra her yıl şeklinde olabilir.

Bebeklerde sürekli göz yaşarması neden olur?


Bebeklerde göz yaşarması, gözyaşı kanal tıkanıklığına bağlı olabilir. Kanal tıkanıklığı burun köküne yapılan masaj ile tedavi edilir. Bir yıl içinde masaj ile kanal açılmadığı takdirde “sondalama” denen işlem ile kanal açılır.

Çocuğunuzun gözleri bozuk mu?

Miyop rahatsızlığı olan çocuklar, uzağa bakarken gözlerini kısarlar. Yüksek hipermetropisi olan çocuklarda da içe doğru göz kaymaları olabilir. Bu gibi durumlarda göz doktoruna gitmek doğru olur.

Çocuğunuz gözlük takmak istemiyor mu?


Miyop çocuklarda gözlüğün devamlı kullanımı miyopun ilerlemesini yavaşlatır. Hipermetrop çocukların gözlük takmaması ise, göz ve baş ağrısı sorunu yaşamalarına sebep olabilir. İki göz arasındaki derece farkından kaynaklanan göz tembelliği sorununun kalıcı olmaması için yine çocuklarda gözlük kullanımı zorunludur.

Çocukta göz kızarıklığı ve çapaklanma neden olur?


Gözlerde çapaklanma ve kızarma sıklıkla gözün mikrop kapması sebebiyle olur. Mikrobik konjonktivit olarak adlandırılan bu durum, antibiyotikli damla ve pomad kullanılarak düzelir. Bulaşıcı olduğu için çocuğun gözüne damla damlatmadan önce ve sonra ellerin yıkanmaması, çocuğun havlusunun ayrılması, yastık kılıfını sıkça değiştirilmesi, yakın çevresi ile temastan kaçınılması ve göze dokunulmaması önemlidir.

Ebeveynlerin göz bozukluğu çocuğu etkiler mi?


Ebeveynleri gözlüklü olan çocuğun gözlük takma riski, sadece annesi ya da babası gözlük takan, ebeveynleri hiç gözlük takmayan çocuklara göre 6 kat fazladır. Yine de çocuğun mutlaka gözlük takacağı söylenemez.

Gözde sıkça arpacık çıkması nasıl önlenir?


Çocuğun kirpik diplerinin bebe şampuanı ile köpürterek yıkanması, arpacığa sebep olan yağ kanalı ağzı tıkanıklıklarını önler.

TV, tablet ve cep telefonu çocuğun gözünü bozar mı?


Fazla yakına bakmak miyopiyi tetikler. Miyopinin oluşma veya artma riskini azaltmak için, her 20 dakikada bir çocuğun ekrandan ayrılıp 20 saniye boyunca uzağa bakması ile sağlanabilir. Miyop olan çocuklar ayrıca, uzağı net göremedikleri için televizyona yaklaşabilirler. Gözünde sorun olmasa bile çocuklar televizyonu yakından izlemekten hoşlanabilir. Çocuğunuzu televizyonu en az 3 metre uzaktan seyretmesi konusunda uyararak, yakından izlemenin göz doktoru tarafından miyopi ile ilgili olup olmadığına bakılabilir.

Baharda gözlerdeki kaşıntı sebebi nedir?


Bahar-yaz aylarında polenler sebebiyle gözlerde kaşıntı ile ortaya çıkan mevsimsel alerji görülebilir.Antialerjik damla ve pomad kullanılarak tedavi edilir. Dışarı çıkarken geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takmak, göz - polen temasını azaltabilir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler