Malazgirt Zaferi'nin 953. Yılı Ahlat’ta Kutlanacak
21 Ağustos 2024
Türklerin 'Anadolu'ya giriş kapısı' ve 'Anadolu'nun tapusu' olarak nitelendirilen Malazgirt Zaferi'nin 2024 yıl dönümü kutlamaları 23-24-25 Ağustos’ta Ahlat'ta yapılacak. Sultan Alparslan kimdir, Malazgirt Zaferi nasıl kazanıldı?
Anadolu'da yaşamak ve yurt tutmak için kazanılan Malazgirt Zaferi 2024 yılında da coşuyla kutlanacak. Anadolu'yu Türk Vatanı haline getirmek için 26 Ağustos 1071 tarihinde kazanılan Malazgirt Meydan Savaşı ile Anadolu'yu düşman işgalinden kurtaran 26 Ağustos 1922 tarihli Başkumandanlık Meydan Muharebesi oldukça büyük önem taşıyor.
26 Ağustos 1071 tarihinde kazanılan Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü bu yıl Bitlis'in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi etkinlikleri ile kutlanacak.
Rafadan Tafya Malazgirt Zaferi Özel Bölümü'nü de çocuklarınızla 26 Ağustos 2024 tarihinde 15.30 ve 19.20'de TRT Çocuk kanalından birlikte izleyebilirsiniz.
Amcası Tuğrul Bey'in yerine 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarlığına geçen Sultan Alparslan, 42 yaşında elde ettiği büyük başarıyla Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerini sağladı. Malazgirt'te Bizans ordusunu yenerek 1071 yılında Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, kararlılığı, cesareti, inancı, öngörüsü ve uyguladığı savaş stratejileriyle ön plana çıktı. İlk hedefi Bizans'ın idare ettiği Anadolu coğrafyası olan ve bu amaçla sınır bölgelerine seferler düzenleyen Sultan Alparslan, Kars ve Ani şehirlerini ele geçirerek Bizans'tan ilk toprağını aldı.
Malazgirt Savaşı Nasıl Oldu? Malazgirt Zaferi Nasıl Kazanıldı?
Abbasi halifesinin 1070'te yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Fatımilerin üzerine yürüyen Sultan Alparslan'ın Mısır'a yöneleceği haberi üzerine Bizans ordusu doğu seferini başlattı. Bunu öğrenen Alparslan geri dönerek Suriye hattına doğru ilerleyişe geçti. Rey şehrinde konuşlanacağı duyumunu yayan Alparslan, bunun yerine Muş'a hareket etti ve Malazgirt Ovası'nda karargahını kurdu. 26 Ağustos 1071 Cuma günü ordusuna namaz kıldırıp dua eden Alparslan ardından Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusunun üzerine yürüdü.
Romen Diyojen daha fazla dayanamayıp yenilgiyi kabul etti ve bazı askerleriyle yaralı olarak esir alındı. Büyük bir devlet adamı olan Sultan Alparslan, ordusundan katbekat fazla Bizans ordusuna karşı 26 Ağustos 1071'de kazandığı zaferle Türklere Anadolu'nun kapılarını açarak tarihe geçti.
Turan Taktiği Nedir?
Turan taktiği, "Hilal Taktiği" olarak da bilinir. Ordu, savaş esnasında sağ, sol ve merkez olmak üzere üç kısma ayrılır. Merkez birlikleri düşmana saldırdıktan bir süre sonra geri çekilir. Düşman askerleri geri çekilenlerin peşinden giderken sağ ve sol merkezdeki birlikler tarafından çevreleri kuşatılarak saldırıya geçilir.
Kutlama Etkinlikleri 23-25 Ağustos’ta Ahlat’ta Yapılacak
Okçular Vakfı ve İçişleri Bakanlığı tarafından organize edilen törenlerde Ahlat’ın Çarho mevkiindeki 150 bin metrekarelik Millet Bahçesinde, 1071 Sultan Alparslan Otağı kurulacak. 23-24-25 ağustosta okçuluk, atlı spor oyunları, kökbörü, Solo Türk, Çelik Kanat helikopter gösterileri, geleneksel oyunlar ve konserler gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Ayrıca otağ içerisinde bulunan 50 çadırda katılımcı illerin stantları ve Türkiye`nin dört bir tarafından katılımın sağlanacağı el sanatları sergileri açılacak.
Malazgirt Zaferi’nin Kazanıldığı Alanda Anıtsal Kazılar Yapılıyor
Diğer taraftan Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti için yürütülen kazı çalışmaları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğinde 2020'de başlatılan "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" kapsamında bu yıl da çalışmalara başlandı. Ahlat Müzesi başkanlığınca yürütülen çalışmalarda 42 akademisyen, 1071'deki şanlı zaferin kazanıldığı alanı tespit etmek için titiz bir şekilde çalışıyor. Yüzey araştırmalarını tamamlayan ekip, Afşin Mahallesi'ndeki alanda başlattıkları kazılarda, içinde 5 mezarın yer aldığı 7 metre genişliğinde yeni bir anıtsal mekana ulaştı.
Projenin bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, AA muhabirine, Malazgirt Savaşı'nın noktasal olarak yerini tespit etmek için beş yıldır kazı yaptıklarını söyledi. Çalışmalara 12 üniversiteden akademisyenin katıldığını anlatan Çevik, "Türkiye'deki en geniş, ilk kapsamlı savaş alanı arkeolojisini yürütüyoruz. Büyük zaferin yerini gerçek zaman ve gerçek mekana bağlı olarak tespit etmeyi amaçlıyoruz. Hem savaşın izini teşkil eden metal objelere hem de savaşın yol açtığı insan kayıplarına yönelik çalışma yapıyoruz. Şu an kazı yaptığımız alan savaşın insan kayıplarına ilişkin olduğunu düşündüğümüz bir alan Güçlü bir mimari yapıyla çevrelenen 5 mezarın kapaklarına ulaştık. Henüz kapakları açmadığımız için neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hedefimiz Selçuklu Şehitliği olma ihtimalinin olup olmadığını belirlemek. Bugüne kadar yaklaşık 650 metal obje Ahlat Müzesi'ne teslim edildi. Bunların içinde ok ve mızrak uçları, kılıç parçaları, kamalar, balta, gür başları gibi pek çok değişik ebatta savaş objesi var. En önemlisi de Bizans İmparatoru Diyojen'in baskı mührüydü. 38 gramlık kurşun bir mühür. Bunlar savaşın burada olduğunu belgeleyen deliller. Dolayısıyla bu çalışmalar neticesinde Malazgirt Savaşı'nın yerinin noktasal olarak tespitine ilişkin hedefe ulaşmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: TRT Haber ve AA
Önemli Hatırlatma
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.