Minik Kuş Gözlemcileri Aranıyor!

Minik Kuş Gözlemcileri Aranıyor!

Avrupa'dan Afrika'ya leylek göçü yolculuğunun heyecanı yaşanıyor. Sizin de çocuğunuz minik bir kuş gözlemcisi olabilir.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Sonbahar göçünde yavrularıyla birlikte 900 - 1 milyon leylek göç ediyor.

Dünyada leylek göç yolunun en yoğun olduğu bölge olan İstanbul'da, mart ayında Afrika'dan Avrupa ve Balkanlara göç eden 600 bine yakın leyleğin, yine İstanbul ve Anadolu üzerinden Afrika'ya geri dönüş yolculuğunun en yoğun dönemi yaşanıyor. İlkbaharda İstanbul üzerinden Avrupa ve Balkanlara yılda yaklaşık 500-600 bin leylek göç ediyor. 120 günlük kuluçka dönemi ve yavrularının büyümesiyle yeniden Afrika'ya dönüşe geçen leyleklerin sonbahar göçü dönemindeki sayıları ise 900 bin - 1 milyonu buluyor.

Çocuğunuz kuş gözlemcisi olabilir



Leyleklerin Avrupa ve Balkanlar'dan başlayan geri dönüş yolculuğu Türkiye'de Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Yalova, Bursa, Eskişehir, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Hatay'dan güneye doğru devam edecek. Ekoturizm açısından insanların bu göçe dikkat çekilmesi, farkındalık yaratılması oldukça önemli. Avrupa'da çok fazla kuş gözlemcisi bulunuyor, İngiltere'de insanlar 4 yaşında başlıyor. Ülkemizde de ebeveynler çocuklarına bu alışkanlığı ufak yaştan itibaren kazandırabilir. Sizin de çocuğunuz minik bir kuş gözlemcisi olabilir.


En zor geçit Güzelce - Tepekent



Leyleklerin sonbahar göçü ağustos ayının başından eylül ortasına kadar sürecek. En yoğun dönemi ise 15-31 Ağustos tarihleri arasını kapsıyor. Sonbahar göçünde kuzey rüzgarları güçlü olduğundan neredeyse hepsi Marmara kıyılarına yığılıyor ve en yoğun görüldüğü alanın ise Büyükçekmece Güzelce - Tepekent arasındaki 4 kilometrelik dar geçit alanı olduğu belirtildi.


Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler