Motor Becerilerde Gelişim Sorunları

Motor Becerilerde Gelişim Sorunları

Çocuğunuzun ince ve kaba motor gelişiminde sorunları mı var?

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Çocuğunuz motor becerilerle mücadele ediyorsa ona yardımcı olabileceğiniz birçok yol va. Ailelerin yapması tavsiye edilen etkinlikler * Tahta oyunları oynamak * Birlikte yemek pişirmek * Etrafta bir top fırlatmak motor becerileri pratik yapmayı eğlenceli hale getirmenin yollarıdır. * Diş fırçalamak * Giyinme ve ayakkabı bağlama gibi kişisel bakım rutinleri üzerinde de çalışabilirsiniz. Çocuğunuzun ince ve kaba motor gelişiminde sorunları olduğunu düşünüyorsanız, okulla ve uzmanlarla birlikte çalışmak çocuğunuzun mümkün olan en iyi yardımı almasına yardımcı olabilir.

Motor becerileriyle mücadele eden çocuklarla sıklıkla çalışanlar;
Mesleki terapistler (MT, OT) Fizyoterapistler (FT, PT). Mesleki terapistler yani “duyu bütünleme terapistleri”, “ergoterapistler”, “ABA terapistleri”; “ince motor becerileri” ve “kalem tutma” ve “makasla kesme” gibi günlük görevleri yapma becerisi üzerinde çalışır. Ayrıca bir “topu yakalama” veya “tekme becerisi” gibi “kaba motor becerileri” üzerinde de çalışabilirler. El yıkamak gibi günlük işlerin önüne geçen motor planlama zorlukları olan çocuklara yardımcı olurlar. Fiziksel terapistler ise, eğer bir çocuğun hareketle ilgili sıkıntısının bir parçasıysa, vücut gücünü geliştirmek için çalışırlar. Çocuk okulda ya da sosyal kurumlarda akranlarıyla aynı materyali öğrenmesine yardımcı olacak hizmetler alabilir. Okul ayrıca barınma sağlayabilir. Örneğin, konuşmadan metne dökmek veya tahtadan kopyalamak yerine öğretmenden notlar almaktır. Çocuğunuzun bunlardan bazıları veya tümü için uygun olup olmadığını öğrenmek için bir uzman değerlendirme talep etmeniz gerekir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler