Nesiller ve Yeni 'Beta' Dönemi

Nesiller ve Yeni 'Beta' Dönemi

2025'ten itibaren 2039'a kadar doğacak tüm çocuklar "Beta" kuşağı olarak tanımlanıyor.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Alfa Kuşağı (2010-2024 yılları arasında doğan, sosyal farkındalığı yüksek, teknoloji meraklısı nesil) terimini ortaya atan sosyal araştırmacı ve gelecek bilimci Mark McCrindle'a göre; 2025'ten 2039'a kadar doğan tüm çocuklar, teknoloji ve büyük kültürel değişimlerle akıl almaz bir entegrasyon görecek bir insan grubu olan "Beta" nesli olarak tanımlanacak.

Nesil analizi tarzı insanları, tutumlarını ve davranışlarını şekillendiren kültürel, teknolojik ve sosyal etkileri anlamak içindoğum yıllarına göre gruplara ayırıyor. Tipik olarak yaklaşık 15 yıla yayılan her grup, dünyadaki önemli değişimleri ve insanlarının paylaştığı değerleri yansıtıyor.

Beta kuşağının nasıl bir dünya içinde büyüyeceği henüz net değil ancak yoğun teknoloji ve yapay zeka içine doğdukları kesin. Dolayısıyla Z kuşağının internet öncesini hayal edememesi gibi, Beta kuşağının da yapay zeka öncesini anlamakta biraz zorlanması çok da şaşırtıcı olmayacak.

xyz alfa beta kuşaklar

X, Y, Z, Alfa Kuşakları Ne Anlama Geliyor? Özellikleri Neler?

Kuşak, diğer bir deyişle nesil veya jenerasyon kelimeleri biyolojik ve sosyolojik (toplumsal) açıdan tanımlanabiliyor. Biyolojik olarak ebeveynlerin doğum tarihi ile çocuklarının doğum tarihleri arasındaki süre “kuşak” olarak ifade ediliyor. Ancak günümüzde ortalama çocuk sahibi olma yaşı geçmişteki ile aynı değil. Bu nedenle ortak bir kuşak tanımı yapabilmek için kuşak ifadesinin sosyolojik tanımını da dikkate almak gerekiyor. Sosyolojik açıdan kuşak; belirli bir zaman aralığı içinde doğmuş, benzer tarihî ve sosyal olaylara tanıklık etmiş, belirli olay ve olgulara yönelik ortak bir fikir, dünya görüşü ve deneyime sahip bir grup insanı ifade ediyor.

Şu Anda Kaç Kuşak Hayatta?

Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.

Her toplum için ortak bir kuşak tanımı yapmak hayli zor. Peki ama neden? Çünkü her ülkenin belirli dönemlerde yaşadığı deneyimlerin farklı olması ve ülke içinde farklı sosyal yapıların bulunması nedeniyle bu araştırmalarda tutarlı sonuçlar elde edilemiyor. Ancak bu durum Alfa kuşağı için farklı olabilir. Çünkü Alfa kuşağı için dünyanın fiziksel sınırları neredeyse ortadan kalkmış durumda. Onlar dünyanın farklı coğrafyalarında olsalar da aynı filmi izleyip, aynı müziği dinleyip, aynı dünya gündemini takip edebiliyor. Dolayısıyla önceki kuşaklardan farklı olarak Alfa kuşağını tanımlamak için daha tutarlı öngörüler yapılabilir.

Geleceği Şekillendirecek Kuşak: Alfa Kuşağı

Beş yıl içinde yaklaşık 2 milyara ulaşacak nüfusu ile tarihteki en büyük popülasyona sahip kuşak olacak ve geleceği şekillendirecek Alfa kuşağı kimlerden oluşuyor?

Alfalar, küresel kuşak veya ekran kuşağı olarak da isimlendiriliyor. Alfa kuşağının tüm bireyleri yeni bir yüzyılda doğdu. Bu nedenle öncekilerden tamamıyla farklı bir kuşak olarak görülüyorlar. Kuşaklarla ilgili çalışmalar yürüten araştırmacılar X, Y ve Z kuşaklarından sonra bu kuşağı, alfabenin başına dönüp A, B veya C harfleri ile ifade etmediler. Çünkü bunun eskiye dönüşü ifade ettiği düşünülebilirdi. Tüm bireyleri ile yeni yüzyılın nesli olması nedeniyle yeni bir başlangıç olarak görülen Alfa kuşağı, adını Yunan alfabesinin ilk harfi olan Alfa’dan alıyor.

2010 yılından sonra doğan nesil Alfa kuşağı olarak isimlendiriliyor. Y kuşağının çocukları olan Alfalar, Gama kuşağının (2040-2054 yıllarında doğanlar) da ebeveynleri olacak.

Alfa Kuşağı

Alfa Kuşağını Diğer Kuşaklardan Ayıran Özellikleri Neler?

Alfa kuşağı internetin hayatın her alanında olduğu bir dünyaya geliyor. Alfa kuşağının bütün bireyleri muhtemelen 5G, yapay zekâ, otonom araçlar, akıllı saat, Siri, Airpod kulaklıklar, iPad, Instagram, Snapchat gibi dijital teknolojileri yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görecek. Alfa kuşağından önceki dönemlerde savaşlar, sonrasında artan doğum oranları, yaşanan ekonomik krizler, internetin icadı, bilginin dünyanın farklı yerlerindeki farklı kişiler tarafından ortaklaşa oluşturulabilmesi kuşakların yaşam tarzını belirlemişti. Alfa kuşağının yaşam tarzını belirleyen en etkili unsur ise teknoloji. Günümüzde teknoloji çok hızlı şekilde gelişiyor. Şu anda Alfa kuşağı bu gelişime çok hızlı şekilde uyum sağlıyor.

Alfa kuşağı ekran kuşağı olarak da adlandırılıyor. Çünkü dijital ekranlar Alfa kuşağı için bazen emzik, bazen eğlence aracı, bazen de eğitim materyali işlevi görüyor. Ancak ekran teknolojilerinin Alfa kuşağını nasıl etkileyeceği henüz tam olarak bilinmiyor.

Kuşaklar Nesiller

Alfa Kuşağının Ebeveyni: Y Kuşağı

Alfa kuşağının ebeveynlerinin yaşı önceki kuşaklar kadar küçük değil. Çok fazla kültürel çeşitlilikle karşılaşıyorlar, sosyoekonomik durumları geçmişe göre daha iyi, eskiye oranla daha az bireyden oluşan çekirdek aile yapısı içinde büyüyorlar ve daha uzun yaşam beklentisine sahipler. Alfa kuşağının yetiştirilme şekli de önceki kuşaklardan farklı. Örneğin Alfa kuşağının ebeveynleri olan Y kuşağı sık sık iş değiştiriyor, çocuk bakımında teknolojik cihazlardan ve aile dışındaki insanlardan destek alıyor.

Alfa Kuşağının Özelliklerine İlişkin Öngörüler Neler?

Alfalar hakkında en doğru bilgi ise onların gelişim dönemlerinin araştırılmasıyla elde edilebilir. Bu amaçla yapılan çalışmalar Alfa kuşağının ekrana daha fazla maruz kalacağını, dikkat sürelerinin daha kısa olacağını, dijital okuryazarlık becerilerinin gelişmiş olacağını gösteriyor. Ancak daha az insanla temas kuracakları için muhtemelen sosyal beceriler konusunda aynı performansa sahip olamayacaklar.

Yazan: Kübra Bal Çetinkaya

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler