Taşınma Çocuğa Nasıl Anlatılır?
1 Şubat 2023
Çocuklar için kontrolleri dışında gelişen çoğu olay oldukça tedirginlik verici olabilir.
1 Şubat 2023
Çocuklar için kontrolleri dışında gelişen çoğu olay oldukça tedirginlik verici olabilir.
Yegan Sasık Özcan
Taşınma nereye ve nasıl olanaklarla olduğundan bağımsız herkes için buruk bir his barındırır kendi içinde. Hele bu sürece çocuklar dahilse, onlar için kontrolleri dışında gelişen bu olay oldukça tedirginlik verici olabilmekte çoğunlukla. Elbette sevdiğimiz bir semt, mutlu olacağımız bir il ya da çok daha konforlu bir eve taşınıyor olabiliriz ama çocuk ne anlar? Daha konforlu ya da daha mütevazi, aynı şehir ya da başka ülke... Hepsi aynı kapıya çıkıyor çocuk için. Geride bıraktığım düzen, alışkanlıklarım, bahçem, tanımasam ve konuşmasam da asansörde gördüğüm yüzler... Elbette taşınma ille de melankolik olacak değil ama çocuk gözünden baktığımızda olaylara sanki duygular bu şekilde dile gelmekte..
Peki neden bu şekilde algılıyor çocuk taşınmayı? Öncelikli olan elbette anne babasının duygusunu okuyor, okumaya çalışıyor çocuk ve insan doğası gereği değişim karşısında heyecanlanıyor. Özellikle de iş sebebi ile başka bir ile taşınmak ya da ekonomik sebeplerle daha mütevazi koşullara geçiyor olmaktan konuşacak olursak anne babanın yaşadığı kaygı, heyecan, telaş çocuğa geçmekte ve çocuğun için de adresini bulamadığı huzursuz edici bir duyguya dönüşmekte.
Çocuklar için taşımanın zor olmasının bir başka nedeni de karar verme ve hareket etme sürecine dahil olmamaları ve dolayısı ile taşınmanın çocuklar için kontrol edilemez bir yaşamsal kriz olarak algılanmasıdır.
En temel olan sebep ise, çocuk doğası gereği düzene ihtiyaç duyar, düzen arayışındadır. Taşınma ise bu düzenin ciddi anlamda sarsılması demektir onun için. Düzen çocuklara güvende oldukları hissi yaşatır. Dolayısı ile sürekli ve en önemlisi ani değişiklikler çocuklar için ürkütücü ve endişe vericidir.
Taşınma sürecinin daha kolay atlatılması için anne babaların yapabilecekleri:
• Anne baba olarak taşınma durumu ile ilgili olumlu duygular yansıtmaya özen gösterin.
• Taşınma sürecinden evvel, ancak taşınma kararı alındıktan, gidilecek semt/il kararlaştırıldıktan ve, kalınacak-yaşanacak yer, çocukların okulları organize edildikten sonra çocuğunuz ile durumu paylaşın.
• Taşınmaya ya da taşınılan eve dair seçim hakkı sunabileceğiniz bir durum var ise (odasının rengi, hangi odayı seçeceği, vb) çocuğunuza seçim hakkı tanıyın.
• Değişen sadece ev, okul sabit kalıyor ise bunun altını çizin. ‘Taşınıyoruz ama arkadaşların ve öğretmenlerinle bir arada olacaksın’ gibi.
• Mümkün ise dönem arasında okul değiştirmemesine gayret gösterin.
• Taşınma ve taşınılacak yer ile ilgili olumlu özellikler üzerinde durun.
• Taşınma günü çocukların o telaşı görmelerine gerek yok, onların kendilerini rahat hissedecekleri bir yakınınızın yanında istirahat etmelerini sağlayın.
• Yeni evi mümkün ise düzene girdikten sonra görmelerini sağlayın, mümkün değil ise öncelikli olarak onun odasını düzenleyin.
• Taşındıktan sonra yeni il ve/veya semti tanıması, orada yeni arkadaşlıklar kurması için onlara destek olun.
Taşınma hangi koşulda olursa olsun zor bir süreçtir, ancak unutmamak gerekir bu gibi süreçler aile fertlerini birbirine daha da yakınlaştırır ve aile huzuru muhafaza edilebildiği takdirde de hem il hem semt değişimi bir çok yeni insan tanımak ve bir çok yeni deneyim edinmek için paha biçilemez bir fırsattır. Güle güle oturmanız dileği ile..
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.