İstanbul'da Çocukla Gezilebilecek Yerler
2 Şubat 2023
Çocukla İstanbul'da gidip gezebileceğiniz müzeler, atölyeler ve etkinliklerin yapıldığı farklı kültürel mekanlar burada.
2 Şubat 2023
Çocukla İstanbul'da gidip gezebileceğiniz müzeler, atölyeler ve etkinliklerin yapıldığı farklı kültürel mekanlar burada.
TRT Çocuk
Tarihi ve kültürel değerlerimizi İstanbul’un bambaşka yerlerini ziyaret ederek keşfetmeye ve ailece eğlencenin tadını çıkarmaya hazır mısınız? Bu rota başka rota! Hem keşfedecek, hem gezerek günün, anın ve şehrin tadını çıkaracak hem de yapacağınız birbirinden farklı aktivitelerle macerayı da eğlenceyi de bir arada yaşayacaksınız. Çantanızı hazırlayan, rotamızı oluşturun ve yola çıkın. Çocukla gezilecek oyuncaklarla dolu bir müzeyi, matematiğin gizemli dünyasını, gökyüzünün metalik kahramanları olan uçakları, en eski yolculukların mekânı demiryollarını, aktivitelerle dolu çocuk atölyelerini ve daha niceleri burada.
Müze veya çocuk atölyelerini dolaşırken yaptığınız etkinlikleri ya da biletlerinizi hatıra olarak saklayabilirsiniz. Hazırsanız, ailece gezebileceğiniz bir rota oluşturmak için gezi noktaları önerilerimize göz atmaya başlayın. Yola çıkmadan önce çocukla keyifli seyahat rehberimize de bakabilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Çocuklarınızla konuşabileceğiniz ve karşılıklı öğreneceğiniz birçok tarihi bilgi barındıran Arkeoloji Müzeleri, tarihin görkemli esintisiyle ziyaretçilerini bekliyor.
Türkiye’nin ilk ve tek saat müzesi olan Dolmabahçe Saat Müzesinde hem Osmanlı döneminden hem de dünya saat koleksiyonuna ait birçok önemli eser yer almakta. Dolmabahçe sarayının içerisinde yer alan saat müzesine çocuklarınızla rahatlıkla gidebilirsiniz.
Dolmabahçe Sarayının içerisinde yer alan ve 11 bölümden ve 34 ayrı salondan oluşan müzede, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi ünlü Türk ressamlarının eserlerini görebilirsiniz. Burada çocuklarınızla birlikte hem mimari hem de kültürel anlamda doyuma ulaşabileceğiniz bir gün geçirebilirsiniz.
Çocukların yeni canlı türleriyle tanışması için iyi bir fırsat olan Kelebek Çiftliği, Türkiye’deki ilk kelebek çiftliği olarak geçiyor. İlk varışta kelebeklerin hikayesi hakkında kısa bir bilgi sahibi olduktan sonra dilerseniz renk renk uçuşan kelebekler, tropik bitki ve çiçekler arasında yürüyüş yapabilir, kelebeklerin üzerinize konmasına izin verebilirsiniz.
Çocukla İstanbul'a tarihi Galata Kulesi'nden izlemek iyi bir seçenek olabilir. Bizans İmparatorluğu döneminde, Galata semtinin Ceneviz kolonisi olduğu on dördüncü yüzyıl ortalarında, Cenevizliler tarafından, Galata surlarının bir parçası olarak inşa edilen Galata Kulesi, Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra, yangın gözetleme kulesine çevrildi. Galata Kulesi müzesinde, tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşime sahne olan ve üç büyük imparatorluğa, yaklaşık on altı yüzyıl boyunca başkentlik yapan İstanbul’un tüm dönemlerini yansıtan eserler sergileniyor. 20. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul’daki en yüksek yapılardan biri olan Galata Kulesi’nin en üst katı, İstanbul'un en güzel panoramik manzaralarından birine sahip. Kule, Akdeniz ve Karadeniz’deki Ceneviz Kuleleri ile birlikte Unesco’nun geçici miras listesinde yer alıyor. Galata Kulesi'ne gittiğinizde İstanbul’un ilk mevlevihanesi ve Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eseri olan Galata Mevlevihanesi’ne yürüyüş mesafesi ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Kule’den yukarı İstiklal Caddesi’ne çıkıldığında Tarık Tunaya Kültür Merkezi de ücretsiz olarak ziyarete açık.
Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır. Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir. İstanbul Oyuncak Müzesi’nin en önemli özelliklerinden birisi de aileyi bütün üyeleri ile kucaklamasıdır. Tüm bu bilgiler eşliğinde merakla ve heyecanla bu müzeyi gezmeniz sizin için değişik bir deneyim olacaktır.
İstanbul Demiryolu Müzesi, İstanbul’un Avrupa kapısı olan tarihi İstanbul (Sirkeci) Garı’nda yer almaktadır. Müzede Rumeli Demiryollarına ve TCDD'nin Trakya hattına ait orijinal vaziyet planları, çizimler, çeşitli fotoğraflar, demiryolu aletleri ve haberleşme araçlarının yanı sıra demiryolları idaresinde geçmişte var olan demiryolu okulları ve TCDD hastanelerine ait objeler ve fotoğraflarda yer almaktadır. Türkiye’de 1955 yılında ilk elektrikli tren işletmeciliğine geçişin simgesi olan banliyö trenlerinden birinin makinist bölümü müzenin en çok ilgi çeken bölümüdür.
1966 yılında Hava Müzesi Teşkilatı oluşturulmuş ve 15 Mayıs 1971 yılında İzmir Cuma Ovası Sivil Havaalanında Türkiye’nin İlk Hava Müzesi açılmıştır. Sizde Türk Havacılık tarihine daha yakından tanımak, tarihte yolculuk yapmak ve devasa uçakları görmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.
Günlük hayattaki matematiğin gerçek, eğlenceli ve ilginç taraflarına dikkat çekerek, Altın Oran’dan, Da Vinci Köprüsü’ne, kanalizasyon kapağındaki sırra, Mimar Sinan’ın yapılarındaki muhteşem fikirlerden, perspektife sizi matematiğin gizemli yolculuğuna çıkartıyor. Bu yolculukla birlikte matematiğin sanatla ilişkisine, asal sayılara, çevre-yarıçap ilişkisinden, açı-görüntü sayısı ilişkisine, tam kare açılımının geometrik ispatından çarpma işleminin mantığına kadar ilköğretim müfredatından üst düzey matematiğe kadar her seviyeye uygun birçok örnek uygulama sizlere eşlik ediyor. Sizde çocuklarla birlikte tüm bu gizemli bilgilere teorik ve uygulamalı olarak katılabilir, bu deneyimi doya doya tadabilirsiniz.
Cam Ocağı, Türkiye’nin en büyük ve en donanımlı cam sanatı merkezidir. Riva Deresi kıyısında kurulu, yemyeşil doğaya sırtını vermiş, dingin ama yaratıcılık ile dolu bir atmosfer içinde varlığını sürdürür. Cam ile ilgili çalışmaların merkezi olmak, insanların cama dokunmasını ve camı sevmesine aracı olmak, camın ülkemizde kabul gören temel sanat dallarından biri olmasını sağlamak amacıyla kurulan Cam Ocağı, bu anlamda türlü faaliyetler yürütmektedir. Cam Ocağı, her yaştan insanı ve cam hakkında merak edilen her şeyi cevaplamak, isteyenlere eşsiz deneyimler yaşatmak için ziyaretinizi bekliyor.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı 1993 yılından bu yana halka açık bir şekilde hizmet veren hayvanat bahçesi aslında hem bir botanik park, hem de bir kuş cenneti. İş adamı Faruk Yalçın’ın büyük desteği ile bugünkü halini alan park ilk etapta kuş parkı bölümü ve bir kaç hayvan getirildi. Sonrasında parkın ilgi görmesi ile geliştirilmeye başlandı. Parka gelen ziyaretçiler botanik parktaki pek çok bitki ile farklı türde hayvanları görebiliyor. 286 farklı hayvan türünün yer aldığı hayvanat bahçesinde yaklaşık 3600 üzerinde hayvan yaşıyor. Botanik park kısmında ise farklı 600 çeşit bitki türü ile toplamda 8000‘i aşkın bitki bulunuyor. Parkın İstanbul’a yakın olması özellikle aileler açısından daha çok tercih edilmesine sebep oluyor.
Sakıp Sabancı Müzesinde 18-36 aylık çocuklara yönelik duygu ve sanat atölyelerine katılabileceğiniz gibi daha büyük çocuklarınızla da müzeyi gezebilir ve etkinlik takvimine bakarak eğitimlere katılımını sağlayabilirsiniz.
İstanbul’a kazandırılan yeni bir yaşam ‘’alanı’’ olan Müze Gazhane, çocuklar için de geniş bir etkinlik skalasına sahip. Dilerseniz atölyelere katılabilirsiniz dilerseniz de bilim merkezinde bilim ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.