Tik Bozukluğu Nedir?
15 Ağustos 2023
Tik bozuklukları, çocukluk çağında oldukça sık görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.
15 Ağustos 2023
Tik bozuklukları, çocukluk çağında oldukça sık görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.
TRT Çocuk
Tikler; sıklık ve yoğunluk açısından artış ve azalmalar gösteren, genellikle ataklar halinde ve aniden ortaya çıkan; hızlı, ritmik olmayan, tekrarlayıcı, düzensiz ve amaçsız motor hareketler veya sesler olarak tanımlanır. Çoğu zaman normalde de ortaya çıkabilecek bedensel hareket ya da seslendirme, bağımsız ya da istemsiz şekilde bir tik olarak ortaya çıkabilir.
Sıklıkla saniyelerle ölçülebilecek kadar kısa süreli ve anidir, arka arkaya ve her seferinde benzer şekilde gerçekleştirilecek şekilde basmakalıp bir örüntü oluştururlar. Tikler çocukluk çağında oldukça sık görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir.
Tikler tipleri, vücutta yerleştikleri kas grubu, sayı, sıklık, süre ve yoğunluk açısından sınıflandırılabilirler. Çocukluk çağında en sık görülen hareket bozukluğu olarak tanımlanır. Çocukluk çağında başlayan tiklerinin ilerleyişleri hemen her çocukta belli bir sırayı takip eder. Önce motor hareketler şeklinde başlar zamanla vokal tikler eklenir. Dönemsel artış ve azalış gözlenir.
Kişi tarafından istemli ve iradi şekilde bastırılabilen tikler, sonrasında daha yoğun bir şekilde orta çıkabilir.
Duyusal fenomen, tik öncesinde görülen ve tikin oluşacağı vücut bölgesinde hissedilen kaşıntı, huzursuzluk, gerginlik gibi rahatsız edici bir dürtü ya da duyumdur.
Tiklerin tedavisinde bireysel özellikler dikkate alınmalıdır. Tiklerin yoğunluk ve şiddet açısından hafif düzeyde seyrettiği olgularda bozukluğa ilişkin bilgilendirme ve izle-bekle çoğu zaman yeterli olur. Günlük yaşam ve aktiviteleri etkileyen orta ya da ağır düzeyde olan tikler için davranışçı girişimler ve ilaç tedavileri yollarına başvurulabilir.
Tik bozuklukları genel olarak olumluya doğru değişebilir. Çocukluk çağında ortaya çıkan belirtiler geç ergenlik ve erken erişkinlik döneminde kaybolur.
Tik bozukluğunu çocuklar ve gençleride erken fark etmek ve gerekli önlemleri almak onların sosyal yaşamlarını iyileştirecektir.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.