Videolar Okul Öncesi Çocuğu Nasıl Etkiliyor?
2 Şubat 2023
Çocuk işittiği kelimeyi ve gördüğü nesneyi anlamlandırmak için pratik yapabileceği bir etkileşim ortamına sahip olmalıdır.
2 Şubat 2023
Çocuk işittiği kelimeyi ve gördüğü nesneyi anlamlandırmak için pratik yapabileceği bir etkileşim ortamına sahip olmalıdır.
Murat Atila
Dil gelişimi, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder. Dil gelişiminde sesin duyulması ve dili kullanabilecek ortamın bulunması gerekir. Çocuklar çevrelerindeki yetişkinlerin konuşmalarını taklit ederek ve onlarla iletişim kurarak dil öğrenir. Dil ediniminde 0-18 ay arası evrensel özellikler gösterirken, 18-32 aydan sonra ise ana dillerine yönelik sesleri anlama ve söyleme ortaya çıkar. Çocuklar ana dillerini 2-5 yaş arasında öğrenirler.
Çocuk işittiği kelimeyi ve gördüğü nesneyi anlamlandırmak için pratik yapabileceği bir etkileşim ortamına sahip olmalıdır. Dijital oyunlar veya video izleme sırasında bu ortam tek taraflıdır, çocuk etkileşim göstermez sadece alıcıdır. Çocukların dil gelişimi için kritik olan bu dönemde fiziksel ve sosyal aktiviteler yerine TV, tablet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlere maruz bırakılmaları, zamanlarının çoğunu bu teknolojik aletlerle geçirmeleri sosyal, fiziksel, bilişsel gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi dil gelişimlerini de olumsuz etkiler.
Özellikle 0-3 yaş arasında TV, telefon ve tablet ile fazla zaman geçiren çocukların ayrıca, kreş ya da anaokulu dönemlerinde sosyal faaliyetlerde zorlanma, grup oyunlarına katılmada isteksizlik, konuşmada bozukluk ve çekingenlik gibi davranışlar sergiledikleri gözlenmiştir. Okul öncesi dönemde de dijital içeriklerle yoğun olarak zaman geçiren çocukların, çevreleriyle iletişim kurmak yerine bireyselleştiği, teknolojiye bağımlı hale gelerek sosyal çevreden soyutlanabildiği, sorumluluk sahibi olamadığı, sağlıklı iletişim kuramadıkları söylenebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, günde iki saat TV izleyen bir çocuğun daha az TV izleyen bir çocuğa nazaran dil gelişiminde ve konuşmada 6 kat daha fazla gecikme yaşadığını, iletişim becerilerinin de aynı oranda gerileme gözlendiğini ortaya koyuyor. Çocukların ekranın önünde harcadığı her dakika, sizinle etkileşime girememesi anlamına da geliyor. Kelime hazinesinin gelişmesinde ebeveynlerin çocuklarla konuşmaları ve doğrudan ilişkili kurmaları oldukça etkilidir. Tekerlemeler söyletme, resimli hikâyeler üzerine konuşma, Evet-Hayır benzeri oyunlar oynama, her fırsatta çocukla sohbet etme, beraber şarkı söyleme gibi faaliyetler yapma çocuğun dil gelişimi için önemlidir. Anne baba ve çevre ile etkileşim halinde olmak çocuğun eğitim videoları aracılığıyla öğrenebileceği yeni kelime sayısından daha fazla yeni kelime öğrenmesini sağlar. Örneğin çocuğa her gün kitap okuma ya da öykü anlatılmaya başlandığında çocuğun dili anlama ve kullanma becerileri de artar.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.