Zehir Saçan Oyuncaklara Dikkat!

Zehir Saçan Oyuncaklara Dikkat!

Çocukların severek oynadığı bazı oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde kurşun ve ftalat gibi kimyasalların sınırın çokça üstünde olduğu belirlendi.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Piyasadaki oyuncakları denetleyen Ticaret Bakanlığ, birçok marka ve ürünlerin çocuk sağlığı açısından tehlikeli olduğunu belirledi. Slime, sticker ve lastik top gibi ürünlerde kurşun ve ftalat gibi kimyasalların sınırın çok üstünde olduğu tespit edildi. Bakanlık bu nedenle kırtasiyelerde satılan onlarca oyuncak için toplatılma kararı aldı.

Ticaret Bakanlığı'nın toplatılmasına karar verdiği ürünlerin arasında bijuteri ürünleri, oda kokuları, stickerlar da yer aldı. Ticaret Bakanlığı'nın radarına giren bir diğer ürün de çocukların sıkça oynadığı slimelar oldu bazı markaların slimeları ağır metal içerdiğinden toplatılmasına karar verildi.

Kurşun Maddesi Neden Zararlı?

Uzmanlar, oyuncak boyalarında yüksek oranda kurşun bulunmasının böbrek hastalıklarına, öğrenme ve gelişim geriliğine, alzheimer, yorgunluk, demans, halsizlik gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Ftalat Maddesi Neden Zararlı?

Plastiklerde bulanan ftalat maddesinin de fazlasının vücutla biriktiği zaman karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği, Alzheimer, çocuklarda anemi gibi birçok hastalığa sebep olabildiğini vurgulayan uzmanlar, aileleri oyuncak seçerken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Uzmanların kullanılmasını çok sakıncalı bulduğu ftalat maddesi, sert plastik maddelerin daha esnek bir yapıya dönüştürülmesi için ilk kez 1920’li yıllarda kullanılmaya başlandı. Sert malzemenin kullanılan ürünle birlikte eğilip bükülebilmesi ve esneklik kazanması için kullanılan ftalatların kanserojen etkisi olduğu zaman içerisinde ispatlandı. Erkeklerde kısırlığa neden olan ftalatların 2009 yılından itibaren Kaliforniya’daki kullanımına sınır getirildi. Yüksek miktarda ftalatlı ürünleri kullanan çocukların ileriki yaşlarda kanser ve kısırlık riski taşıdığı da ortaya konuldu. Sağlık Bakanlığı ise 2011’de yayımladığı tebliğ ile ürünlerdeki ftalat kullanım oranını binde 1 ile sınırlandırdı. Çocuk bakım gereçleri, kırtasiye ürünleri, oyun hamuru, beslenme ve okul çantası, yüzme öğretmeye yardımcı ürünler, tekstil ürünlerindeki plastik baskı, aksesuar, yağmurluk, spor ayakkabılarda ftalatın ürün kütlesinin yüzde 0.1’ini geçmemesi tebliğ edildi. Ancak önlemlere rağmen yüksek ftalat ihtiva eden ürünlere hala rastlanıyor.

Çocuklar İçin Zararlı Diğer Riskli Maddeler ve Yol Açtıkları Sorunlar

Antimon: Alev geciktirici etkisi nedeniyle oyuncaklarda ve tekstilde kullanılıyor. Yutulması halinde kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabiliyor.

Arsenik: Boya endüstrisinde kullanılırken, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca deri hastalıkları ve vücutta birikmesi sonucu kanser riski taşıyor.

Baryum: Boya ve plastik sanayinde kullanılırken, yüksek miktarlarda alındığında felce, bazı durumlarda ölümlere yol açabiliyor. Az miktarda alınması, kan basıncının artmasına, beyinde ve karaciğerde şişkinliğe,
böbrek rahatsızlıklarına sebep olabiliyor.

Civa: Elektronik oyuncakların pillerinde bulunuyor. Sinir sistemi, beyin, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

Kadmiyum: Batarya, boya ve plastiklerde kullanılıyor. Böbreklerde birikme yaparak böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde hasara yol açabiliyor.

Krom: Oyuncak boyalarında kullanılırken egzama, mide ve bağırsak ülserleri, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

Selenyum: Elektronik ve boya sanayisinde kullanılırken, saç, tırnak kırılması, mide, bağırsak hastalıkları, sinir sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.

Çocuk İçin Doğru Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılır?

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler