Kaktüs Bakımının Püf Noktaları

Kaktüs Bakımının Püf Noktaları

Kaktüs bakımının inceliklerini ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için tıklayın.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Bodur ve dikenli bitki kaktüs, ev ve ofislerde en çok tercih edilen süs bitkilerinden biri. Çocuğunuza bir canlıya bakma ve büyütme sorumluluğunu aşılayabileceğiniz harika, dikkat çekici bir arkadaş aynı zamanda. Peki kaktüs bakımının püf noktaları nelerdir? İşte evde veya ofiste kaktüs bakımı nasıl yapılır, kaktüs sıcak mı sever soğuk mu, kaktüse su verilir mi, kaktüs neyi sever, kaktüs suyu sever mi gibi sorularınızın yanıtları..

Kaktüs İçin İyi Bir Saksı Seçmelisiniz

Tüm bitki bakımları için ilk nokta bitkiye uygun saksı seçimidir. Bitkiler için saksı seçimi yapılırken en önemli nokta seçilen saksıların altının delikli olmasıdır. Delikli olmayan saksılar suyu, sürekli olarak tabanında biriktireceği için zamanla bitki köklerinin çürümesine sebep olacaktır. Bu yüzden bitki bakımındaki temel noktamız bitkimize uygun büyüklükte altı delikli bir saksı edinerek işe başlamak olmalıdır.

Suyunu Vermeyi İhmal Etmeyin

Kaktüs bitkisi için çok büyük bir saksıya ihtiyacımız yok. Köklerinin rahat bir şekilde büyüyüp gelişeceği, elimizdeki bitkiden yaklaşık 2-3 kat büyüklükteki, bitkimizi sıkıştırmayan bir saksı işimizi görecektir. Bitkimizi bu saksıya aldıktan sonra saksımızı koyacağımız yer fazla rüzgârdan uzak, bol ışık alan bir yer olmalıdır. Doğal habitatı çöl olan bu bitkiler fazla suya alışkın olmadığı için fazla sulama rutini bu bitkilere iyi gelmeyecektir. Kaktüsler bol ışık ve az su seven bitkilerdir.

Kaktüs nasıl bakılır?

Güneşi Görmesine Yardım Etmelisiniz

Kaktüslerinizi sulama rutini oluşturmadan önce elinizle toprağı kontrol edip tamamen kuru olduğuna emin olmanızda fayda var. Genellikle kaktüsler sıcak yaz aylarında haftada iki defa, nispeten daha ılık geçen bahar aylarında haftada bir defa, soğuk kış günlerinde ise on günde bir defa sulanarak hayatta kalabilen bitkilerdir.

Evde kaktüs bakımı

Kaktüsün Ömrünü Uzatacak Bilgiler

Ufak saksıdaki minik kaktüslerinizi sularken sprey başlıklı bir şişe kullanabilir ve bitkinin köklerinin gereğinden fazla suya maruz kalmasını önleyebilirsiniz. Bu aşamada çocuklarınız bu sulama biçiminden çok zevk alacaktır. Bu gibi alışkanlıklar çocuğunuzun sorumluluk almasını, bir döngünün takibini yapabilmesini, bakımını yaptığı bitki ile arasında aidiyet bağının kurulmasını destekleyecektir.

Ama tabii tüm bunları yaparken minik arkadaşlarımızın elini kaktüslerin sevimli görünen ama iğne gibi etkiye sahip dikenlerinden korumayı da unutmayalım.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.