Ankara’daki Kültür ve Sanat Müzeleri

Ankara’daki Kültür ve Sanat Müzeleri

Ülkemizin ve Ankara’nın kültür sanat gelişimine tanıklık etmenizi sağlayan, önemli sanat eserlerini görebileceğiniz Ankara’daki kültür sanat müzeleri TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nde!

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından Türk Ulusunun Büyük Lideri Atatürk yönetiminde 1927 yılında kurulmuştur. Günümüzde müze, diğer sanat dallarıyla karşılaştırıldığında çok daha kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline gelmiştir.

Müzede Abdülmecid Efendi, Osman Hamdi Bey, Süleyman Seyyid, Halil Paşa, Şeker Ahmet Ali Paşa, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Osman Asaf, Hoca Ali Rıza, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino gibi ressamların eserlerinin yer aldığı 240 adet başyapıtı daimi teşhir olarak gezilebilmektedir.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Resim, heykel, seramik, özgün baskı, Türk süsleme sanatı ve fotoğrafları içeren, Türkiye'nin görsel sanatlar anlamında yüzyılı aşan tarihinin en önemli arşivlerinden biri olan koleksiyonda; Devlet Resim ve Heykel Sergileri'nde ödül alan çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşlarından devir, satın alma ve bağışlarla envantere kazandırılan eserler yer almaktadır.

Adres: Hacettepe Mahallesi Türk Ocağı Sokak No:1 Altındağ Ankara

Web Sayfası: https://arhm.ktb.gov.tr/

Yakınındaki Müzeler: I. TBMM Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi - Cumhuriyet Müzesi, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Ankara Palas Müzesi

Ankara Palas

Ankara Palas Müzesi

Cumhuriyet döneminin başkentteki simge yapılarından Ankara Palas, 1927’de açılmıştır. Uzun yıllar üst düzey yabancı heyetler ile uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmıştır. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında olması nedeniyle politikanın merkez noktası olmuştur. 1930’larda milletvekilleri, sanatçılar ve gazeteciler burada buluşur, günlük politika değerlendirmelerinde bulunurlardı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Meclis konuşmalarından sonra günün yorgunluğunu bu binada giderir, burada toplantılar yapardı. Atatürk’e göre Ankara Palas, “Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere” idi. Atatürk, manevi kızı Nebile Hanım’ın düğününü ve onunla meşhur dansını Ankara Palas’ta yapmıştı. Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık eden Ankara Palas, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Ankara Palas, projeler tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ankara Palas’ta ağırlanmış önemli konuklar arasında şu isimler yer alır: İran Şahı Rıza Pehlevi, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower.

Adres:  Cumhuriyet Caddesi Hacı Bayram Mahallesi No:3 06030
Altındağ/ANKARA

Ziraaat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi

Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olan Ziraat Bankası'nın köklü geçmişin in sergilendiği Ziraat Bankası Müzesi Türkiye'nin ilk Bankacılık müzesidir.

Ziraat Bankası Müzesi, 1929 yılında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası zemin kat Şeref Salonu'nda, 1981 yılında Bankanın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla açılmıştır. Başlangıcından bugüne Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne gelişimini gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika objeyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.

Zemin Kat geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuştur. 1863 yılına ait orijinal "Memleket Sandığımız", Mithat Paşa'nın Memleket Sandıklarının kurulmasının gerekliliğini Dersaadet'e anlatan mektupları, 1889 yılına ait ilk yevmiye defteri ile uzun tarihi geçmişi bulunan kasa defterleri, tevzi ve satışa ait defterler, mühürler, düsturlar, zeyn varakaları, tasarruf ve tevdiat hesabı cüzdan örnekleri, daktilolar, mültezim defterleri ve koleksiyonun en özel eserlerinden Genel Müdürlük binası için özel olarak yaptırılan, İbrahim Çallı'ya ait "Harman" (1928) tablosu sergilenmektedir.

Bodrum Kat yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu'nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakimdir. Osmanlı'dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü'nde; 1863 yılında Pirot Kasabası'nda kurulup faaliyetlerini geliştirmeye devam eden Ziraat Bankası'nın Türkiye ve dünyada yayılımını gösteren harita bulunmaktadır. Bankanın geçmişten bugüne yaşadığı gelişim ve büyüme bu interaktif harita ile ziyaretçilerin incelemesine sunulmaktadır.

Adres: Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No: 8   06050 Altındağ - Ulus / ANKARA

Hacı Bayram Veli Müzesi

Hacı Bayram Veli Müzesi

Hacı Bayram Veli Müzesi, 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Müzede sergilenen eserler arasında iki tane boyundan geçmeli yün hırka, murakka hırka, önü açık hırka, keçe külah, Bayrami Tacı, Yedi Terkli Eşrefi Tacı, Himmetiye Terksiz Tacı, Bayramiye Tarikat Sancağı ve dönemin şairlerinin Hacı Bayram Veli üzerine yazdığı şiirlerin bulunduğu levhalar gibi eşyalar bulunuyor. Müze, Ankara Salonu, Ahilik Salonu, Hacı Bayram Veli Salonu ve Bayramilik Salonu olarak adlandırılan 4 ana bölümden oluşuyor. Müzede Ahiler Döneminde Ankara’yı anlatan bölümler de bulunuyor. Müzeyi ziyaret edenler farklı dillerde hizmet alabiliyor. Çağdaş müzecilik teknoloji ile altyapısı hazırlanan müzede Türkçenin yanı sıra Arapça ve İngilizce hizmet almak da mümkün.

Adres: Sakarya, Koyungözü Sk., 06230 Altındağ/Ankara

Şair ve Yazarlar Evi

Ankara Şair ve Yazarlar Evi

Ankara'nın sanat ve edebiyat dünyasına bambaşka bir soluk kazandıracak olan Şair ve Yazarlar Evi Ekim 2017 tarihinde açıldı. Altındağ Belediyesi tarafından Hamamarkası'na yapılan Şair ve Yazarlar Evi, ilçenin sanat ve edebiyatla aydınlanan yüzüne bir örnek oluşturuyor. Altındağ Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarını yürüttüğü Hamamarkası'nda yer alan müze, Türk edebiyat tarihine damgasını vurmuş ve 30 şair ve yazarın eserlerinden oluşuyor.

Tarihi bir Ankara evinin dekore edildiği müze, Ankara'nın kültür ve sanat hayatına büyük katkı sağlayacak. Müzenin girişinde Hacı Bayram-ı Veli'nin, "Nagehan ol şara vardım / Ol şarı yapılır gördüm / Ben dahi yapıldım / Taş u toprak arasında" sözü yer alıyor. 3 sergi odası ve 1 söyleşi odasının bulunduğu müzede, Türk Edebiyatı'nın önemli 30 şair ve yazarı dikkat çekiyor. Müzede adı geçen şairlerin ve yazarların eserlerine, biyografilerine, fotoğraflarına ve kişisel eşyalarına rastlamak mümkün. Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze kadar yayımlanan edebi dergiler de müzede görülebiliyor. Ziyaretçiler, bu müzede Necip Fazıl Kısakürek'ten Nazım Hikmet'e, Mehmet Akif Ersoy'dan Attila İlhan'a, Cemal Süreya'dan Nuri Pakdil'e kadar çok sayıda yazar ve şair hakkında bilgi sahibi olabilecek. Müzedeki şair ve yazarların şahsi eşyaları da görülmeye değer... Ahmet Arif'in gözlüğü, Abdurrahim Karakoç'un daktilosu, Rasim Özdenören'in kalemi ve Hilmi Yavuz'un el yazıları da müzede yer alıyor.

Adres: Sakarya, Hacı Ayvaz Sok. No:6/A, 06230 Altındağ/Ankara

Meteoroloji Müzesi

Meteoroloji Müzesi

Kuruluşundan bugüne kadar meteoroloji alanında Türkiye'deki gelişmeleri sergilemek ve gelecek kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstermek amacıyla Meteoroloji Müzesi kurulmuştur. Meteoroloji Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazılı ve görsel tarihî dokümanlar ve belgeler, ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir. Müze envanterinde Mart 2003 Tarihi itibariyle 140 adet alet, cihaz, kitap, defter ve belge kayıtlıdır. Meteoroloji Müzesi Hafta içi her gün mesai saatleri içinde randevu alınarak, rehber eşliğinde ziyaret edilebilir.

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun Türkiye sanayi tarihinin yazılmasında, birçok yeni kurumun oluşmasında ve Türkiye’nin üretim kültürünün oluşmasında yaptığı katkıları görünür kılmak amacıyla kurulmuştur. Bu şekilde, başta MKE olmak üzere, ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve mühendislikle ilgili eşyaların ve belgelerin toplanması, bunlara ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesi sağlanmış ve müze 22 Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.

Emniyet, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, 06560 Yenimahalle/Ankara, Türkiye

PTT Pul Müzesi

PTT Pul Müzesi

PTT Pul Müzesi; Türkiye’nin merkezinde Dünya çapında bir kültür merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Modern müzecilik anlayışı ile tasarlanan binada Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan olusan Tematik Pullar sergileniyor. Ayrıca; Geçmişten Günümüze Posta, İstiklal Harbinde PTT ve Nostaljik PTT alanları da müzemizde gezebileceğiniz bölümlerdir.

PTT Pul Müzesi

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılından beri ziyaret edilmektedir. Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen karşısında, eskiden At Pazarı olarak anılan mevkide yer alan müze Çengelhan ve Safranhan adlı iki ana binadan oluşmaktadır.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Müzede Atatürk ve Ankara, 1800’lerden günümüze karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, denizilik, havacılık, esnaf sokağı, makineler, iletişim, bilimsel aletler, tarım, tıp & eczacılık, oyuncaklar, günlük yaşam, bebek evleri, amerikan koleksiyonu, matbaacılık koleksiyonları yer alıyor. Burada yer alan araç ve gereçler yakın tarihteki sanayi gelişimi hakkında fikir verirken, sosyal yaşama da ışık tutmaktadır.

Adres: Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Kale Mahallesi Depo Sokak No:1 06250 Altındağ/Ankara

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi Türkiye’deki hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altında olan oyuncakları korumak amacıyla açılmıştır. Geleneksel çocuk oyun ve oyuncaklarının çeşitli örneklerin sergilendiği müze ayrıca, Türkiye’de çocuk kültürünün araştırılmasına da hizmet eden bilimsel bir kuruluştur. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı iki bin dolayında oyuncak bulunan müzede vitrinler iki yılda bir yenileniyor, aynı zamanda müzedeki koleksiyonla gezici sergiler de düzenlenmektedir.

Oyuncak müzesinde aşağıdaki kategorilerde oyuncaklar sergilenmektedir:

1. Geleneksel Oyuncaklar: Oyunla ilişkilendirilmiş, yerel, el yapımı oyuncaklar (sapan, çember, topaç, bez bebek, beşik, yürüteç, Eyüp Oyuncakları, vb.)

2. Fabrikasyon Oyuncaklar: Yapıldıkları malzemeye göre sınıflandırılmış olan bu oyuncaklar, sanayi ürünüdür (Tahta Oyuncaklar, Teneke Oyuncaklar, Kâğıt Oyuncaklar, Plastik Oyuncaklar, Bebekler ve Yumuşak Oyuncaklar).

3. Yabancı Oyuncaklar: Kişisel ya da ticarî amaçlarla başka ülkelerden getirilmiş çeşitli oyuncaklar. Müzedeki en eski oyuncaklar (1890) bu grupta yer almaktadır.

4. Antik Oyuncaklar: Ülkemizin birçok arkeoloji müzesinde sergilenen antik oyuncakların kopyaları müzede bulunmaktadır.

5. Yeni Oyuncaklar: Karakter oyuncakları ve popüler kültürün ürettiği oyuncaklar.

Oyuncak Müzesiyle ilgili ayrıntılı bilgiye http://cokaum.ankara.edu.tr/oyuncak-muzesi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler