Çocuğa Maske Takma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Ebeveynlerin maske kullanımıyla ilgili çocukları doğru bilgilendirmeleri çok önemli.
Ebeveynlerin maske kullanımıyla ilgili çocukları doğru bilgilendirmeleri çok önemli. Öncelikli olarak çocuklar yetişkinler kadar dikkatli olamayabilirler ve ellerini ağızlarına veya burunlarına götürebilirler. Çocuklarımızı bu riskten koruyabilmek için maske takmalarını kesinlikle teşvik etmeliyiz. Böylelikle maske takan çocuğumuz, hasta bir insanın dokunduğu yüzeylerde kalan mikroplardan kendisini korumuş olur.
Maske
Neden
Bazı Çocukları Korkutur?
1. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklar, karşılarındaki kişinin yüzüne dikkatle bakma, yüz ifadelerinden anlam çıkarma eğilimindedirler. Maske yüzün büyük bir kısmını kapattığı için, çocuklar sözel olmayan ipuçlarından mahrum kalır, duygu okumakta zorlanır ve bu sebeple endişe ve/ya korku duyabilirler.
2. Bir başka olası neden ise, değişime adapte olma hızıdır. Bazı çocuklar için rutin oldukça önemlidir ve değişikler onları oldukça zorlamaktadır ve değişime uyumları uzun zaman alabilir. İşte Yeni Normal Dönemde zaten bu gibi kişilik özelliklerine sahip çocukların, dokunmadan sosyalleşmek, maske takmak ya da yakınlarının maske takması gibi süreçlere uyumu zaman alabilir.
Çocuğunuzun Maske Kullanımını Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Maske kullanımını evde beraber deneyimleyin. Deneyimi oyunlaştırın. Takacağınız maskelerinizi birlikte tasarlayın. Kendisi takmak istemezse, oyuncakları için maskeler tasarlayın ve onları da yanınıza alın. Neden maske takması gerektiğini basit ifadelerle açıklayın. Sokağa çıkışınızı sakin saatlerde ve sakin alanlarda gerçekleştirin. Çocuğunuzun etrafı keşfetmesine izin verin. Etrafında gördüklerine ilişkin birçok soru soracaktır, soru sormasına müsaade edin ve açıklamak için yanında olun.
Evden Çıkmadan Hatırlamanız ve Hatırlatmanız Gerekenler
Dışarı çıkmadan önce çocuğunuzla nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili kısa bir konuşma yapmanızda fayda var. Dışarıda insanlarla olan mesafemizi korumanız gerektiğini ifade edin.
Etraftaki eşyalara mecbur kalmadıkça dokunmaması gerektiğini dokunduğunda da ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatın. Birisiyle konuşmak istediğinde yalnızca aradaki mesafeyi koruyarak konuşabileceğini belirtin.Dışarıya çıkıldıktan sonra doktorların bizlere gösterdiği gibi ellerimizi el yıkama kurallarına göre 20 saniye boyunca dikkatli bir şekilde yıkamamız gerektiğini hatırlatın.
Önemli Hatırlatma
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.