Çocuğum Neden Horluyor?
18 Ekim 2024
Çocuklarda horlama, geceleri sık uyanma genellikle üst solunum yollarındaki daralmadan kaynaklansa da bunun nedeni "uyku apnesi" sorunu olabilir.
18 Ekim 2024
Çocuklarda horlama, geceleri sık uyanma genellikle üst solunum yollarındaki daralmadan kaynaklansa da bunun nedeni "uyku apnesi" sorunu olabilir.
TRT Haber
Horlama, basit bir sorun gibi görünebilir... Ancak kimi durumlarda uyku apnesinin bir habercisi olabiliyor. Horlama, üst solunum yollarındaki daralma nedeniyle oluşan ve genellikle yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan bir sesken, uyku apnesi bu durumun daha ciddi bir boyutu olarak ortaya çıkıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Uyku Hastalıkları Merkezi Koordinatörü Prof. Füsun Domaç’la uyku apnesinin nedenleri ile tedavi edilmediğinde nelere neden olabileceğini TRT Haber'e anlattı.
Horlama, çoğunlukla üst solunum yollarındaki daralmadan kaynaklanır ve uyku sırasında yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan bir ses olarak tanımlanır. Çocuklarda geniz eti ve/veya bademciklerin büyümesi, horlamanın en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Ayrıca, obezite de hava yolunun daralmasına neden olarak horlamayı artırabilir. Eğer çocuğunuz sık sık horluyorsa, bir uzmana başvurmakta fayda var; bu durum, uyku apnesinin başlangıcı olabilir.
Uyku apnesi, üst solunum yollarının geçici olarak daralmasıyla nefesin durması veya yüzeyselleşmesiyle ortaya çıkan bir sendrom.
Uyku Hastalıkları Merkezi Koordinatörü Prof. Füsun Domaç, haftada üç veya daha fazla gece horlayan çocukların, başka belirtiler de varsa, uyku apnesi riski altında olabileceği uyarısında bulundu: "Horlama uyku apne sendromunda görülen belirtilerden biridir. Tıkayıcı uyku apne sendromu, uyku sırasında üst solunum yollarının geçici olarak daralmasına bağlı olarak solunumda geçici durma veya yüzeyselleşme ile seyreden, gece uykudan uyanmaya ve uykunun bölünmesine neden olan bir hastalıktır. Çocuklar 'huzursuz' ve 'terli' uyuyanlar olarak tanımlanabilir. Genellikle alışılmadık pozisyonlarda (başını geriye doğru atarak veya oturarak) ve ağızları açık uyuyabilirler. Gece yatağı ıslatma, uykuda yürüme veya uyku terörü de bu çocuklarda görülmektedir. Haftada 3 geceden fazla horlama ile birlikte çocukta bu bulgular da varsa tıkayıcı uyku apne sendromu olma olasılığı fazladır."
Uyku apnesi, uyku kalitesini düşürürken bir yandan da dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri ve aşırı yorgunluğa neden olabiliyor. Ebeveynlerin horlama, uyku esnasında sık uyanma, huzursuz ve terli uyku gibi belirtilere dikkat etmeleri tavsiye ediliyor.
Prof. Füsun Domaç, "Gece uykuda olan horlama ve nefeste geçici ama tekrarlayıcı duraklama olan çocuklarda uyku kalitesi bozulur. Dinlenememiş, zor uyanma ve gün içinde uykululuk hali eşlik edebilir. Dikkat güçlüğü ve hiperaktivite, çocuklarda uykuda solunum bozukluğunun gündüz görülen yaygın belirtileridir. Öğrenme sorunları, okul başarısında düşme görülebilir. Sabah uyanınca baş ağrısından yakınabilirler. Uyku apnesi ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu birlikteliği olabildiği gibi bazı çocuklarda aslında tıkayıcı uyku apnesi olduğu halde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı konulmaktadır. Obezitesi olan, astım veya mevsimsel alerji olan çocuklarda horlama, gece terlemesi, yorgun uyanma gibi bulgular eşlik etmekte ise çocuğun uyku apne sendromu açısından değerlendirilmesi gerekir " dedi.
Çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromunun tedavisinde en yaygın yöntemler arasında geniz eti ve bademcik ameliyatları yer alıyor. Ameliyat sonrası belirtiler devam ediyorsa, Pozitif Hava Yolu Basıncı (PAP) tedavisi etkili bir alternatif olabiliyor. Etkili tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Füsun Domaç, "Bademcik ve/veya geniz eti operasyonu geçirdiği halde bulguları devam eden veya her iki ameliyat içi de uygun olmayan veya aileleri cerrahiyi reddeden çocuklar için PAP etkili bir tedavidir. Uyku sırasında hava yolu açıklığı korunarak hem horlama hem de solunumda durma gibi anormal solunum olaylarının ortaya çıkmasının önüne geçilir veya azaltılır. Çocuklarda büyüme devam ettiği için tedavi süresince çocuğun yüzünün boyutlarına uygun maske seçimine dikkat edilmelidir."
Tedavi edilmeyen uyku apne sendromunda çocukların derin uyku süreleri azalıyor, bu da büyüme hormonunun salınımını olumsuz etkiliyor. Büyüme ve gelişim geriliğinin yanı sıra, öğrenme bozuklukları, hipertansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi sağlık problemleri de gelişebiliyor.
Uyku Hastalıkları Merkezi Koordinatörü Prof. Füsun Domaç, çocukları uyku apnesinden koruyabilmeleri için ebeveynlere şu önerileri verdi: "Çocuklar sigara dumanı olan ortamlardan uzak tutulmalı, aşırı kilolu olan çocuklar kilo vermeleri için desteklemeli ve çocukların sırt üstü uyuma pozisyonu almalarını engelleyecek önlemler alınmalıdır. Örneğin, çocuğun sırt üstü uyumasını engellemek için özel yastıklar veya sırt çantaları kullanılabilir. Bu basit önlemler, çocukların sağlıklı uyku alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir."
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.