Çocuğun Bilim Merakını Artırın

Çocuğun Bilim Merakını Artırın

Çocuğa bilim sevgisini çevreyi gözlemlemeye başlayarak aşılayın.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Okul öncesi dönemde çocukların merakını gözlem, deney ve sorularla bilimle buluşturun. Çocukların uygulamalı geziler, bilimsel araçlar, oyuncaklar, videolar ve kitaplara ulaşmasını sağlayın.

1. Merakını Teşvik Edin!


Çocukları bilim merkezleri ve müzelere götürebilirsiniz. Uzayı keşfetmek için Planeteryum'a, bilimsel sergilere veya atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Market bile bilimsel bir yere dönüşebilir. Peynirin, sütün, yumurtaların nereden geldiğini sorabilirsiniz. Çocukların açık havada keşfetmesine izin verin. Her zaman bilimsel deneyler planlamanız gerekmez. Okul öncesi çocuklar, doğada uygulamalı deneyimler yaşayarak bilimsel keşiflerin tadını çıkarabilirler. Dışarıda çocukların etrafta koşmasına izin verip onları ilgilendiren şeyleri keşfedebilirsiniz. Örneğin, çocuklara tohumları verin ve böylece tohumların nasıl büyüdüğünü öğrenmek için bitki yetiştirebilir ve öğrenebilirler. Her mevsimde çocukları dışarı çıkarabilirsiniz, böylece hava durumu ve mevsimsel değişiklikler hakkında bilgi edinirler.
Doğal güzellikleri birlikte yerinde inceleyin. Beraber ormana, göl kıyısına gidip keşfetme yolculuğuna birlikte çıkabilirsiniz. Okul öncesi çocukların hayal gücünde çevrelerini incelemek için kullanabilecekleri araçları ortaya koyarak kıvılcım yaratabilirsiniz. Araçlar cetvel, dürbün, büyüteç veya terazi olabilir. Nasıl kullanılacaklarını çocuklara göstermeyin ki kendileri araçları keşfedebilsinler. Çocuklara gözlemlerini kaydedebilmeleri için olanak sağlayabilirsiniz. Bu dönemdeki çocuklar gözlemlerini kaydedebilmek için genellikle çizime veya fotoğraf makinesine başvururlar. Doğadaki sesleri kaydetmeleri için kayıt cihazı iyi bir seçenek olabilir.

2. Oyun ve Deney İle Öğretin.


Oyun ve deney okul öncesi döneme ait olan çocuklara bilimi öğretmek için kullanılan en keyifli yollardan biridir. Deneyden önce güvenlik önlemlerinizi aldığınızdan emin olun. Çocuklara deney parçalarını ağızlarına sokmamalarını veya materyalleri kullanırken yüzlerine dokunmamalarını öğretebilirsiniz. Cımbız, makas veya termometreler gibi araçlar kullanıyorsanız, çocuklara bunları kullanmak için güvenli bir yol gösterebilirsiniz. Çocuklarla çalışırken onları her zaman izlemeyi de unutmamalısınız. Mutfakta kullanılan araçlarla kimyasal reaksiyonlar oluşturabilirsiniz. Kabartma tozu, sirke ve mısır nişastası patlayan bir yanardağ yaratmak için harika bir fikir olabilir. Bilimsel sorular sormak için içi su dolu banyolara yaratabilirsiniz. İçine onların merakını arttıracak bardak, oyuncak gibi nesneler koyabilirsiniz. Çocukları oynarken izleyebilir ve onlara sorular sorabilirsiniz. Örneğin, hangi nesnelerin yüzeceğini hangi nesnelerin batacağını sorabilirsiniz. Renkli su küpleri kullanırsanız su küpleri eridiğinde neler olduğunu sorgulayabilirsiniz. Çocuklara domino taşları, lego ve karton bloklar verebilirsiniz. Onlardan sırayla önce en yüksek binayı yapmalarını, daha sonra da en sağlam binayı yapmalarını isteyebilirsiniz. Çocuklarınız için bilimsel bir kütüphane kurabilirsiniz. İçinde ansiklopediler, resimli kitaplar ve çocuk kitapları olabilir. Okul öncesi dönem çocuklarını kitaplara göz atmaya teşvik etmek için kütüphanenin yanında rahat bir oturma düzenleyebilirsiniz. Bir kütüphane için bilimsel konular şunlar olabilir: bitkiler, hayvanla, hava, insan, gezegenler ve uzay.

3. Günlük Hayatta Bilimden Konuşun.


Arılar neden dumandan kaçar? Tırtıl nasıl kelebeğe dönüşür? Çiçekler nasıl meyve olur? Hangi böcek nasıl yaşar, doğadaki görevi nedir? Bu ve bunun gibi bir sürü soruların cevaplarını birlikte keşfedebilirsiniz. Birlikte yeni bir şeyler öğrenebileceğinizi çocuklara göstermeniz önemlidir. Cevapları kitapları veya interneti kullanarak birlikte bulabilirsiniz. Bilimsel yöntemi tanıtmak oldukça önemlidir. Okul öncesi çocuklar rutinleri kabul eder, bu yüzden onlara basitleştirilmiş bilimsel bir yöntem öğretmek zor değildir. Bir şeyleri gözlemlemek, bir sonuç hakkında bir tahmin yapmaları ve gözlemlediklerinizi kontrol etmeleri için çocuklarla konuşabilirsiniz. Örneğin, yer çekimi hakkında bilgi edinmek için, bir tüyün ya da kayanın yükseklikten düştüğünde zemine çarpıp çarpmayacağını düşünmelerini isteyebilirsiniz. Çocuklara ne olacağını tahmin etmelerini ve sonra görebilmeleri için test etmelerini istemeyi unutmayın. Bilimi öğretmek için yeni kelime hazinesi kullanabilirsiniz. Bilimsel kavramları anlamak için basitleştirmeniz gerektir; ancak terimlerin aşırı basitleştirilmesinden kaçınmalıyız. Okul öncesi dönemde çocuklara bilimsel kavramları anlatmak için zorlamamalısınız. Onlara bilimsel teorilerden bahsederseniz muhtemelen ilgilerini kaybedeceklerdir. Çocukların meraklarını arttırmaya yönelik sorular sormalısınız. Sınıfızın neye ilgi duyduğunu keşfetmeye çalışın. Çocuklar neye meraklıysa onu öğrenmek için heyecan duyarlar. Çocuklarınızın kayaların ve fosillerin etrafında gezindiğini fark ederseniz jeolojiye daha çok zaman ayırabilirsiniz. Bilimle ilgili kendi tutkularınızı çocuklarla paylaşabilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler