İyi Baba Nasıl Olunur?

İyi Baba Nasıl Olunur?

Eğitimci - Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren, çocuğun hayatında babanın rolünü, görev ve sorumlulukları ile toplumumuzda sık karşılaşılan babalık türlerini TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.

Mehmet Hilmi Eren

Mehmet Hilmi Eren

Bir çocuğun hayatında babanın rolü ne zaman başlar, babanın görev ve sorumlulukları, iyi baba olmanın yolları, toplumumuzda sıkça karşılaşılan baba türleri nelerdir? Tüm bu sorularımızı babalık konusunda eğitim ve seminerler veren Eğitimci - Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren'e sorduk.

Babanın Rolü Ne Zaman Başlar?

Eğitimci - Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren, “Babanın hamilelik döneminden başlayarak iş birliği içinde olması anne ve bebek için önemlidir. İlk 6 sene ‘altın’ senelerdir.” dedi.

Babanın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Babaların çocukların hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi veren Hilmi Eren, “Babanın varlığı çocuğun dil gelişimi için önemlidir. Baba ile yapılacak okuma etkinlikleri çocuğa birçok şey katar. Babanın detaylı masal ya da hikaye anlatımı çocuğun dil gelişimini destekler. Okuma sırasında babanın çocuklaşması da çocuğun dünyasında büyük bir yer kaplar. Babalar oyun sırasında çocuklarını yakından tanır.” diye konuştu.

Babalık Çocuğun Yaşına Göre Değişir mi?

Hilmi Eren, çocuğun farklı yaş dönemlerinde babasını farklı değerlendirebileceğini belirtti.

Babanın tutarlı davranışlarının çok önemli olduğunu ifade eden Eğitimci - Psikolojik Danışman Eren, “Babalar ‘her şeyi bilen’ bir baba figürü olma hatasına düşmemeliler. Çocuğun gözünde dürüst, olduğu gibi görünen bir baba figürü önemlidir. Çocukta hayal kırıklığı olmaması için babanın dürüst olması önemli” dedi.

Babalık Çocuğun Yaşına Göre Değişir mi?

Hilmi Eren, çocuğun gelişiminde babanın yeri ve önemi nedir, babanın çocuğun özgüven, kişilik ve ahlak gelişimine etkileri nelerdir konularında bilgi verdi. Eren, “Bebeklik döneminden itibaren çocuğun karşılaştığı her şeyde baba figürü devreye giriyor. Zengin bir dil kullanan baba, çocuğun dil gelişimi için önemlidir. Babanın çocukla oyun yoluyla temas etmesi, güven duygusu gelişimi için önemlidir. Babalar çocukların meslekleri tanımasında da farklı bir role sahiptir.” dedi.

Toplumumuzda Sıkça Karşılaşılan Babalık Türleri Nelerdir?

Eğitimci - Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren, toplumda farklı baba türleriyle karşılaşıldığını belirterek, demokratik ve ihtiyaç duyulduğunda orada olan ‘var baba can baba’nın en iyi model olduğunu söyledi. Eren, “Toplumumuzdaki babalık türlerini Doğan Cüceloğlu da tanımlamıştır. Buradan yola çıkarak baba türlerini şu şekilde ifade edebiliriz.
Yok baba: Fiziken var ama kendisi yok.
Var baba ya da can baba: Demokratik ve ihtiyaç duyulduğunda orada olan babalar...
Serbest babalar: Çocuğa her şeyi makul gören ve sınır koymayan babalar…” diye konuştu.

Çocuğun Hayatında Babanın Yeterli Rol Almaması Nelere Yol Açabilir?

Hilmi Eren, çocuğun hayatında babanın fiziki yokluğunun ya da yeterli rol almamasının sonuçlarını dile getirdi. Eren, “Çocuğun babayla kurduğu ilişki zayıflığı bazı sorunlara neden olabilir. Zorunlu sebeplerden dolayı çocukta uzak kalan babalar, çocukla nitelikli zaman geçirmeye önem vermelidir. Babaların her zaman sevgilerini ifade etmeleri de çok kıymetlidir.” diye vurguladı.

Boşanma Durumunda Babanın Çocuğuna Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

Hilmi Eren, boşanma süreçlerinde babanın çocuklarıyla ilişkisi hakkında bilgi vererek, “Boşanma aşamasında babanın yeri ve önemi aynen devam eder. Boşanma sürecinde baba kendine ayrılan zaman sürecinde, çocuklarıyla görüşürken rutini bozmamalı. Görüşme rutininin bozulması çocuğun güven duygusunu zedeler. Mecburi durumlar çocuğa net olarak anlatmalı.” dedi.

İyi Baba Olmak Öğrenilir mi?

Eğitimci - Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren, iyi baba olmak için babaların okumalar, araştırmalar ve izlemeler içerisinde olması gerektiğini belirtti. İyi baba olma konusunda babalara farklı öneriler veren Hilmi Eren, “Babaların, babalığın gerekliliklerini, çocukla nasıl zaman geçirmeleri gerektiğini ve çocuğun geleceğine nasıl etki edebileceklerini bilmeleri gerekir. Babalar çocuk eğitimiyle ilgili okumaya vakit ayırmalı. Çocukların olabildiğince farklı mekân görmeleri önemlidir. Babalar dışarıda yenilen yemeği bir öğrenme anına dönüştürülebilir. Babaların, çocuklarıyla ilgili kararlarda annelere yapıcı katkı sağlamalarını öneririm. Çocuğun bakımında anne ve babalar arasında eşit sorumluluk söz konusudur.” dedi.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban
 Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran
 Yönetmen: Neval Çolak
 Grafik: Eyüp Uğramaz
 Kamera: Gökhan Eren,Orhan Yaşar, Bilgin Turan
 Kurgu: Ülkü Söyler

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler