Kaygı ve Mutsuzluk İle Nasıl Başa Çıkılır?

Kaygı ve Mutsuzluk İle Nasıl Başa Çıkılır?

Pandemide kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Uyku düzenine dikkat etmek, kaygıyı azaltırken bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Kayseri Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yunus Hacımusalar, "Pandemi döneminde insanlarda kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı. Bu dönemde en çok başvuruyu, uyku düzeni ve kaygı bozuklukları olan kişiler yaptı" dedi. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yunus Hacımusalar, koronavirüsün toplumdaki psikolojik etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde kendilerine yapılan başvurulara değinen Doç. Dr. Hacımusalar, "İnsanlarda kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı. Aynı zamanda hastalığın bulaş korkusu ile birlikte takıntı, temizlik ve titizlik konusunda kişiler daha hassas olmaya başladı. Bu konuda yoğun şikayetler oldu. Pandemi dönemi ile birlikte en çok başvuruyu, uyku düzeni ve kaygı bozuklukları olan kişiler yaptı. Kaygı bozuklukları ve depresyon kadınlarda daha fazla görülüyor. Psikiyatri polikliniklerimize kadınlar daha fazla müracaat etmektedirler. Özellikle kaygı hastalıkları kadınlarda daha fazla görülmektedir “diye vurguladı.

Kaygı artıyor




Doç. Dr. Hacımusalar, koronavirüsün etkilerinin dünyada çok fazla bilindiğini söyleyerek, "Son zamanlarda koronavirüsü atlatmış kişilerden bazıları, 'yeniden hasta olacağım' kaygısı ile bize gelmekteler. Bunun dışında bazı ruhsal belirtiler de gözlemliyoruz. Bu kişilerde en dikkat çeken belirtiler, dikkat bozukluğu ve unutkanlık. Fiziksel belirtiler içerisinde iş gücü kaybı, uyku bozukluğu bu hastalıklar da karşımıza çıkabiliyor. Pandemi dönemi insanların sokağa çıkma ve sosyal aktivitede bulunma durumunu kısıtladı. İnsanlar açık alanlarda ve evlerinden sosyal mesafeye uygun olarak egzersiz yapabilirler. Kişiler evlerde kendilerine hobiler oluşturmalıdır. Özellikle karantina altında olan kişiler, uyku düzenine dikkat etmelidir" diye konuştu.

Uyku, bağışıklık sistemini nasıl güçlendirir?


Uykunun bağışıklık sistemi ile ilişkisine değinen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral da, “Uyku, vücudumuzun hem dinlenmesi hem de kendini yenilemesi için gereklidir. Uyku esnasında vücudumuzdaki bağışıklık sistemini oluşturan hücreler de diğer hücreler gibi kendini yeniler ve daha aktif hale gelirler. Uyku süresinin kısalmasının savunma sisteminde rol alan T lenfosit ve doğal öldürücü (NK) hücre sayısında ve mikroorganizmalarla savaşta üretilen antikorlarda azalmaya sebep olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda uyku sırasında salınan melatonin hormonunun da bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Yetersiz veya kötü uyku durumunda salınan melatonin hormonu miktarı azalır, bu da bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Yapılan çalışmalar, iyi uyuyanların grip, menenjit gibi aşılara da daha iyi cevap verdiğini göstermiştir.” dedi.

“5 saatten az, 9 saatten fazla uyunmamalı”



Dr. Oral, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için şu tavsiyeleri verdi: “Yetişkin bir insanın ideal uyku saati 6-8 saat arasındadır. Uyku, 5 saatten az ve 9 saatten fazla olmamalıdır. Uyku saatinin yanında uyku kalitesi için ise çok geç saatlerde uyunulmaması, her gün aynı saatte yatağa girilmesi, yatağa teknolojik aletlerle girilmemesi, aydınlığın ve sessizliğin ayarlanması ve geç saatlerde alkol ve kafeinden uzak durulması gibi durumlara dikkat edilmesi önemlidir”.



DHA-İHA


Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler