Kış Tatili İçin En İyi Kaplıcalar
10 Aralık 2024
Kış tatili için ailece gidilebilecek Türkiye'nin en iyi kaplıcaları ve yararları...
10 Aralık 2024
Kış tatili için ailece gidilebilecek Türkiye'nin en iyi kaplıcaları ve yararları...
TRT Çocuk
Afyon’un meşhur kaplıcaları arasında; Hüdai Kaplıcaları, Gazlıgöl, Yaylabağı, Boladin bulunuyor.
Özellikle mineralli su romatizmal hastalıklara iyi geliyor.
Bolu’nun meşhur kaplıcaları arasında; Ilıca, Taşkesti, Karacasu bölgeleri bulunuyor.
Bolu’daki termal sular ortalama olarak 40 dereceye sahiptir. Bunun yanında toprak kalevili ve bikarbonat açısından zengin kaplıcalar, metabolizma hastalıkları, sindirim ve böbrek rahatsızlıkları, romatizma gibi rahatsızlıklara fayda sağlıyor.
Yalova’daki kaplıcalar: Termal, Armutlu, Fıstıklı bölgelerinde bulunuyor. Kaplıcalar, metabolizma hastalıkları, sindirim ve böbrek rahatsızlıkları, romatizma gibi rahatsızlıklara fayda sağlıyor.
Yalova termal suları, alanında Türkiye’nin ilk ve tek altın madalya sahibi olma özelliği taşıyor. İl merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar, birinci dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak koruma altında tutuluyor.
Denizli'de termal otel ve kaplıcaların bulunduğu yerler; Pamukkale, Karahayıt Termalleri, Akköy Çamur Kaplıcaları, Tekkeköy Ilıcıları, Kızıldere Ilıcası, Babacık Kaplıcası , Yenice Kamara Kaplıcası.
Denizli termal otelleri ile kaplıcalarında yer altı suları 42,5 ile 58 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Sülfat, karbondioksit, kalsiyum ve bikarbonat açısından oldukça zengin olan bölgedeki termal su, hipotonik bir maden suyu olarak biliniyor. Suyun hipotermal özelliğe sahip olması, vücudunuz için ideal ısı değerlerini taşıması anlamına geliyor. Karahayıt kaplıcaları kırmızı renkli bir suya sahip olması sebebiyle de dikkat çekiyor. Termal su; Siyatik, kreçlenme, kadın hastalıkları, rehabilitasyona ihtiyaç duyulan hastalıklar ve nörolojik problemler, stres kaynaklı rahatsızlıklar ve uyku problemleri, cilt kuruluğu, saç ve tırnak problemleri gibi farklı rahatsızlıklara iyi gelebiliyor.
Bursa’nın meşhur kaplıcalarının başında Çekirge ve Oylat Kaplıcaları geliyor. Bursa’daki diğer kaplıcalar; Kükürtlü Kaplıcaları, Eski Kaplıca, Kaynarca Kaplıcaları, Karamustafa Ilıcası. Bunun yanı sıra Hüdavendigar ve Hilmiye Köyü’nde bulunan kaplıcalar ve tesisler de hizmet veriyor.
Bursa’nın kaynak suyu yüksek düzeyde kalsiyum ve magnezyum sülfat içeriyor. Aynı zamanda içilebilen kaynak suyu, 57,6 ile 84,2 derecede değişkenlik gösteren bir sıcaklığa sahiptir. Ostreopozda yardımcı tedavi unsuru, kronik ve romatizmal hastalıklarda, beyin ve sinir cerrahisi gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.
Balıkesir’in meşhur kaplıcaları arasında; Güre, Altınoluk, Gönen, Bostancı, Emendere bulunuyor.
Doğal çıkışlı, bol ve verimli bir kaplıca suyuna sahip olan Balıkesir, mineral değerleri yüksek, kükürt radon ve tuz bakımından zengindir. Balıkesir termal suları; gut hastalarına, böbrek taşlarına, cilt ve mide hastalıklarına, sedef, mantar, yara, uyuz ve egzamaya iyi gelebiliyor. Balıkesir’de bulunan termal otellerin büyük bir çoğunluğu yarım pansiyon konsept ile hizmet veriyor. Balıkesir’deki termal oteller, aile oteli, çocuk dostu ve doğa oteli olarak da değerlendiriliyor.
Manisa’nın meşhur kaplıcaları arasında Kurşunlu ve Cambazlı geliyor. Manisa’da ziyaret edebileceğiniz diğer kaplıcalar; Sart Çamur Kaplıcaları, Urganlı Kaplıcaları, Emir Kaplıcaları, Hisar Kaplıcaları, Menteşe Kaplıcaları, Saraycık Kaplıcaları.
Manisa’nın termal suyu 43 ile 91 derece arasında değişen bir sıcaklığa sahip su, kalsiyum sülfat, kükürt ve hidrojen sülfür gibi mineraller içeriyor. Romatizma, kireçlenme, solunum yolu hastalıkları, sinirsel rahatsızlıklar, psikolojik problemlere şifa olduğu belirtiliyor.
Kütahya’nın meşhur kaplıcaları: Yoncalı ve Soğukçeşme Kaplıcaları, Ilıca Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları, Simav Kaplıcaları, Emet Kaplıcaları, Tavşanlı Kaplıcaları.
25 ile 43 derece arasında olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat içeren sular; solunum yolu hastalıkları, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, idrar yolu enfeksiyonu, siyatik ve kas ağrısı gibi rahatsızlıkların giderilmesine destek oluyor.
Ankara’nın en bilinen kaplıcaları; Hacıveli, Güdül, Kızılcahamam, Yayalar, Haymana.
Ankara kaplıca suyu 31 ile 51 derece arasında değişkenlik gösterir ve klorürlü, sülfatlı, sodyum, kalsiyum ve karbondioksitle bir birleşime sahip olan en bir sıcaklığa sahip. Ankara kaplıcalarında bulunan mineralli su; karaciğer ve safra kesesine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, metabolizma hastalıklarına, kalp ve dolaşım bozukluklarına ve romatizma tedavisine yardımcı oluyor.
Nevşehir’in meşhur kaplıcaları; Kozaklı Kaplıcaları, Uçhisar Kaplıcaları.
Kükürt oranı yüksek bir suya sahip olan kaplıcalar, termal su olarak değerlendiriliyor. Eklem romatizması ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor. Mineral ve sıcak su sayesinde ağrı tedavisi için kullanılıyor. Sülfat, kükürt, magnezyum ve karbondioksit gibi mineraller açısından zengin olduğu için obezite ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların tedavisi için de kullanılıyor.
İzmir’in meşhur kaplıcaları arasında; Balçova, Ilıca, Şifne.
Genellikle 35 derece seviyesinde sıcaklıkta bir suya sahip olan İzmir kaplıcaları sodyum, bikarbonat ve sülfat açısından oldukça zengin. Cilt hastalıkları, nefroloji, romatizma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları, dimağ yorgunluğu gibi problemlere şifa olabiliyor.
Eskişehir’in meşhur kaplıcaları; Zümrüt Evler, Bademlik.
Fizyoterapi türünde tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Cildin daha güzel ve genç gözükmesine yardımcı oluyor. Stres ve sinir hastalıklarının giderilmesini sağlıyor. Ruhsal ve fiziksel bir dinginlik yaratıyor. Eskişehir’de yer alan kaplıcaların suyu 38 ile 45 derece arasında değişen bir sıcaklığa sahip bulunuyor. Sodalı sıcak su ayrıca, romatizma ve kireçlenme gibi çok sayıda hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor.
Ağrı’nın meşhur kaplıcaları şu şekilde: Saklıköy Kaplıcaları, Özdenler Kaplıcaları, Diyadin Kaplıcaları, Davut Kaplıcaları.
Ağrı’da yer alan termal sular kalsiyum, bikarbonat, sülfür, hidrojen, karbondioksit, kükürt ve radyoaktive etkisi oldukça zengin özellikler taşıyor. Buradaki kaplıcalar solunum yolu rahatsızlıkları, mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları, cilt ve deri hastalıkları, sinir buhranları, kadın hastalıkları, romatizma gibi rahatsızlıklara bölgedeki termal sular iyi geliyor.
Uşak’ın meşhur kaplıcaları arasında: Kayaağıl Kaplıcaları, Örencik Kaplıcaları, Emirfakılı Kaplıcası bulunuyor.
Solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına şifa olan Uşak’taki kaplıcalar, yumuşak su değerleri sayesinde farklı yaş gruplarına hitap ediyor. Uşak termal otelleri özellikle çamur banyoları için tercih ediliyor. 60 derece sıcaklıkta olan kaplıca suyu, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, sinir problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisi için rahatlatıcı özellikler sunabiliyor.
Artvin’de şifa sunan meşhur kaplıcalar: Otingo Çermiği, Şavşat Ilıcıları, Çoraklı İçmesi.
Kaplıca suyunun hem banyo hem de içme suyu olarak tercih ediliyor. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları, Romatizma ve siyatik gibi ağrılı hastalıklar, cilt problemleri, psikolojik rahatsızlıklar için tercih ediliyor.
Türkiye'deki kaplıca bulunan yerler, tesisler, hangi hastalıklara iyi geldiği bilgisi Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemi kapsamında elektronik olarak takip edilebiliyor.
Bütün kaplıca tesislerinin bakanlıktan izin alması gerekiyor. Türkiye'nin termal turizm açısından onaylı 243 adet kaplıca tesisi faaliyet gösteriyor. Bu tesislerde de 450 adet tedavi birimi bulunuyor. Bakanlıktan izinli olan tüm kaplıcalar www.kaplica.saglik.gov.tr 'den incelenebiliyor.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.