Mimar Sinan’ın Eserleri Köy Okulunun Duvarlarında!
6 Haziran 2024
Çağını aşan deha Mimar Sinan’ın eserlerinin memleketi Kayseri’deki çocuklara tanıtılması için organize edilen 'Sinan Zamanı' duvar boyama etkinlikleri, ilk olarak doğduğu Ağırnas köyüne yakın Gürpınar İlkokulu'nda gerçekleştirildi.
Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Kayseri’de Sinan Zamanı etkinlikleri kapsamındaki ilk duvar boyama etkinliği, Melikgazi ilçesine bağlı, Mimar Sinan'ın doğduğu Ağırnas köyüne yakın Gürpınar İlkokulu'nda yapıldı. Ressam Mahir Güven, sanatçı Günseli Kato ile çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte Mimar Sinan’ın eserlerinden ve portresinden oluşan resimler çocuklar, resim öğretmenleri ve davetliler tarafından büyük bir neşeyle boyandıktan sonra okulun duvarlarına asıldı.
Çocuklar Mimar Sinan'ın Eserlerini Boyadılar
Sinan’ı çocuklara tanıtmak ve sevdirmek için resmin çok etkili bir yöntem olduğu vurgulayan Ressam Mahir Güven, "Çocuklar harika bir enerjiyle resimler yapıyorlar, bir ressamın, bir öğretim görevlisinin geleceği en son nokta budur. Katılımcı olmak çocukları resim yaptığını görmek, galiba en büyük sergi bu." diyerek, etkinlikte yer almaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Tarihi ve Kültürel Öğeler Önemli
Boyama etkinliği kapsamında Meryem Uçar’ın yakın zamanda okurla buluşan “Taşla Şiir Yazan Sanatçı: Mimar Sinan” kitabı katılımcılara hediye edildi. Uçar, “Herkesin Mimar Sinan’ın hayatından alacağı bir örneklik olduğuna inanıyorum. Çocukların tarihî ve kültürel mirasımızın köklü öğeleriyle buluşması çok kıymetli” dedi.
Mimar Sinan'ın Mühründe Ne Yazıyor?
Mimar Sinan’ın Mührü Büyük Mimar’ın İstanbul’da bulunan Büyükςekmece Köprüsü üzerinde kazılı olan mührü şu şekildedir; “El-fakiru l-Hakir Ser Mimaranı Hassa “ Mühür üzerinde bu yazı "Değersiz ve muhtaç kul, Saray özel mimarlarının başkanı" anlamına geliyor. Mimar Sinan ayrıca işiyle ilgili “yaptığın işi gönlünde hissedersen, ırmaklar çağlar içinde“ demiştir.
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan, 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Türbesi, Süleymaniye Külliyesi’ndeki, Haliç duvarının önündedir. Mimar Sinan’ın Hayatı Koca Sinan Osmanlı padişahlarından I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmıştır. Yaptığı eserleriyle dünya tarihine adını yazdırmıştır. Zamanla sarayın baş mimarlığına yükselen, daha sonra ordunun yapı ihtiyacını karşılamak için çeşitli görevler üstlenen Mimar Sinan, sefere gittiği yerlerde gözlemlediği farklı mimari tekniklerle kendisini geliştirdi. 17 Temmuz 1588 yılında İstanbul’da ölmüştür. Arkasında yüzlerce değerli mimari eser bırakan Mimar Sinan’ın beyaz taşlı, sade bir yapı olan türbesi, Süleymaniye Külliyesi’ndeki, Haliç duvarının önündedir.
Mimar Sinan’ın Eserleri
Osmanlı Padişahlarından olan 2. Selim, 1. Süleyman ve 3. Murad dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne’de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.
Önemli Hatırlatma
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.