Süper Mavi Ay Türkiye'den Ne Zaman İzlenebilecek?

Süper Mavi Ay Türkiye'den Ne Zaman İzlenebilecek?

Süper Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak ve izlenebilecek. Bir sonraki Süper Mavi Ay'ın Ocak ve Mart 2037’de görülmesi bekleniyor.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Ağustos, gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir ay olmaya devam ediyor. Yılın dört ardışık Süper Ay'ından ilki, bugün (19 Ağustos 2024 Pazartesi) gökyüzünde görülecek. Gece boyunca yükselecek Süper Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak ve açık havada çıplak gözle izlenebilecek.

Bir Sonraki Süper Mavi Ay Ocak ve Mart 2037'de Görülebilecek

Nadir görülen Süper Mavi Ay en son Ağustos 2023’te gerçekleşirken, bir sonraki Süper Mavi Ay'lar ise Ocak ve Mart 2037’de bekleniyor. Tüm dolunayların yaklaşık dörtte biri Süper Ay iken, dolunayların sadece yüzde 3’ü Mavi Ay olarak izlenebiliyor.

Süper Ay

Neden Süper Ay Deniliyor?

NASA' uzmanlarına göre dolunayın perige noktasının yüzde 90’ı içinde olması genellikle Süper Ay olarak tanımlanıyor.

Mavi Süer Ay ve Dünya Uzaklığı

Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi mükemmel bir çember değil, eliptik bir yol izliyor. NASA’ya göre, Ay'ın Dünya’ya en yakın noktası, ortalama 363 bin 300 kilometre mesafedeki konumu, uydunun perige noktası olarak adlandırılıyor.

Ay, yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğunda, gezegenin en uzak noktasında, bu mesafe yaklaşık 405 bin 500 km, bu mesafe yaklaşık yani apogee noktasında olduğundan yaklaşık yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünebilir.

NASA’nın sunduğu verilere göre, Süper Ay'lar normal dolunaylardan yüzde 30 daha parlaktır, bu nedenle gözlemlenmeleri daha kolay. Ayrıca Ay Dünya’ya her zamankinden daha yakın olduğundan daha yüksek gelgitlere neden oluyor.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler