Yaz Tatilinde Oyun Seçimi ve Ekran Süresi Ne Olmalı?

Yaz Tatilinde Oyun Seçimi ve Ekran Süresi Ne Olmalı?

Zararlı içeriklerden uzak durarak, yaşlarına uygun ve eğitici oyunlar seçmek, çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını destekler. Peki yazın çocuklar dijital oyun seçimi ve ekran süresi ne olmalı?

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Yaz tatilinde çocukların oynadığı oyunların ve ekran süresinin doğru yönetilmesi, sağlıklı gelişimleri için kritik öneme sahiptir. Zararlı içeriklerden uzak durarak, yaşlarına uygun ve eğitici oyunlar seçmek, çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını destekler.

Yaz Tatilinde Çocuğunuzun Oynadığı Oyunlara Dikkat!

Yaz tatilinde, çocukların çizgi filmlerden programlara, oyunlardan oyun videolarına kadar pek çok içeriğe maruz kaldığı bilinmektedir. Televizyon kanalları, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar aracılığıyla internetteki dijital video platformlarından sunulan bu içerikler arasında hem faydalı hem de zararlı birçok seçenek bulunmaktadır.

Özellikle dövüş, aksiyon, simülasyon, rol yapma, hayatta kalma, öldürme, korku, savaş ve şiddet içeren oyunlardan çocukların uzak tutulması gerekmektedir. Çocuklar, bu tür oyunların zararlarını anlayabilecek yaştaysa sakıncaları kısaca anlatılmalı, değilse sadece yaşlarına uygun olmadıkları bilgisi verilmelidir.

Ebeveynler, dijital platformlarda oyun ya da uygulama seçerken, özellikle 6 yaşına kadar olan çocukların yanında olmalı ve onları yaşlarına uygun içeriklere yönlendirmelidir. İzledikleri ve oynadıklarıyla ilgili çocuklarıyla konuşmalı ve yaşlarına uygun olmayan içerik ve oyunlarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini öğretmelidirler. Böylece çocuklar, zararlı içeriklerden kendilerini korumayı ve uzak durmayı öğrenebilirler.

Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?

Yaz Tatilinde Ekran Süresi Aşılmamalı

Yaz tatilinde, çocukların sürekli ekran başında vakit geçirmemesi oldukça önemlidir. Ebeveynlerin, çocukların ekran kullanım süresiyle ilgili dünya genelinde kabul görmüş standartlara dikkat etmeleri gerekmektedir. İlk 18 ayda çocukların ekranla tanıştırılmaması, 18-24 ay arasında ise ekranın ebeveyn ile birlikte sadece iletişim amaçlı kullanılması önerilmektedir. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için ekran kullanım süresi günlük 1 saat ile sınırlandırılmalı, 5-10 yaş arasında bu süre 1-1,5 saat arasında olmalıdır. 11 yaş ve sonrasında ise ekran kullanım süresi, bireysel sorumluluklar verilerek ve aile takibiyle olmalıdır.

Eğitim dışında, çocuklarda günlük 2 saat eğlence amaçlı ekran kullanımı hafif kullanım olarak değerlendirilirken, 2-8 saat arası kullanım riskli, 8 saat kullanımı orta derece bağımlılık ve 14 saat ve üstü kullanım şiddetli bağımlılık olarak kabul edilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, sadece bilgisayar veya akıllı telefon değil, çocukların maruz kaldığı veya kullandığı tüm ekranlar ve araçlar dikkate alınmalıdır. Bu nedenle tatil süresince çocukların yaşlarına uygun sürede ve kendilerine uygun içeriklerle vakit geçirmesi oldukça önemlidir.

Akademisyen - Yazar yavuz Samur'dan Önemli Öneriler

Akademisyen - Yazar Doç. Dr. Yavuz Samur, dijital oyun seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi'ne anlattı. Doç. Dr. Yavuz Samur'un açıklamalarını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler