DEHB Kaç Yaşında, Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) kaç yaşında ortaya çıkar, belirtileri nelerdir, normal hareketlilik ile hiperaktiviteyi ayıran unsurları açıkladı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çocuklarda kaç yaşında ortaya çıktığı, belirtileri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Örengül, normal hareketlilik ile hiperaktiviteyi birbirinden ayıran unsurları da açıkladı.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, "DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) dikkat eksikliği belirtileri, yaptığı işe, diyaloglara odaklanamama, odağını sürdürememe, eşyalarını kaybetme ve yapması gereken işleri unutma, dikkat gerektiren işlerden kaçınma, dikkat hataları yapma gibi çocuğun günlük yaşamda işlevselliğini sürdürebilmesini zorlaştıran semptomları içerir. Çocuk küçük yaşlarından itibaren hareketli, sabırsız ve dikkatsiz bir haldedir, bunların normal çocuk gelişiminden ayırt edilebilmesi çocuğun yaşı büyüdüğünde kolaylaşır. Dört yaşından önce tanı konulması bu anlamda zordur. Dört yaş sonrasında titiz bir inceleme yapılmalıdır. DEHB tanısı daha çok ilkokul yıllarında konulur” diye belirtti.



Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban


Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran
 

Yönetmen: Neval Çolak
 

Grafik: Eyüp Uğramaz
 

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız
 

Montaj: Abdurrahman Seçer
 

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.