DEHB’in Farklı Türleri Var mıdır?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) farklı türleri var mıdır, DEHB farklı yaş gruplarında, hangi belirtilerle kendini gösterir sorularını yanıtladı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi farklı türleri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Cahid Örengül, “DEHB’nin üç farklı görünümü bulunmaktadır, ilki dikkat eksikliği baskın görünüm, ikincisi hiperaktivite ve dürtüselliğin baskın olduğu görünüm, üçüncüsü ise kombine görünümdür. Dikkat eksikliği baskın görünümde dikkat problemleri ve organize olma güçlükleri belirgindir. Hiperaktivite ve dürtüselliğin baskın olduğu görünümde daha çok aşırı hareketlilik, hareketlerini kontrol etme problemleri, sabırsızlık ve dürtüsellik görülebilir” diye vurguladı. DEHB’nin farklı yaş gruplarında, hangi belirtilerle kendini gösterdiği hakkında bilgi veren Doç Dr. Örengül, DEHB’nin kız ve erkek çocuklarda nasıl gözlendiğini de anlattı.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban
 

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran
 

Yönetmen: Neval Çolak
 

Grafik: Eyüp Uğramaz
 

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız
 

Montaj: Abdurrahman Seçer
 

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.