DEHB Tanılı Çocukların Ebeveynleri Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) sorunu bulunan çocuklarda ebeveynlerin dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) konusunda anne babaların dikkat etmeleri gerekenler hakkında TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne önemli bilgiler verdi.

Bir insanı yetiştirmenin zordur ve uzun süreli emek istediğini vurgulayan Doç. Dr. Örengül, “DEHB’li bir çocuğu yetiştirmek ise biraz daha fazla emek ister. Bu noktada çocuklarıyla ilişkilerinin sağlıklı olmasına, yani karşılıklı sevgi ve saygıya dayanması, öncelik vermeleri gerekir. Çocuklarıyla ilişkilerini iyileştirmek için kendi psikolojik sağlıklarına özen göstermeleri de önemlidir. Kendilerini ihmal etmemeleri bu anlamda en temel konulardan biridir. Çocuklarına rutinleri, yavaşlamayı, sabırlı olmayı öğretebilmek için bunları önce kendilerinin öğrenmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Çocukla ilişkilerini iyi tutmak için özel zamanlar oluşturmak ve bu zamanlarda birlikte eğlenebilmek hem ebeveyne hem de çocuğa iyi gelecektir. Çocukluk çağında görülen sorunlar genelde kötüleşerek devam etmektedir. Bu yüzden çocuklarında gördükleri sorunların tedavisi için gecikmemeleri iyi olacaktır. Çocuğun sağlıklı olduğuna işaret edebilen en önemli faktörler, çocuğun kendisiyle barışık olması ve kendisine yatırım yapıp sonuç almaktan memnun olabilmesidir” diye konuştu.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.