Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tedavi yöntemlerini TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Örengül, “DEHB’nin çekirdek belirtilerine karşı en etkili tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. DEHB için kullanılan ilaçlar genel olarak etkili ve güvenli ilaçlardır. Okul öncesi dönemde ebeveyn eğitimleri öncelikli tedavi seçeneğiyken okul döneminde ilaç tedavileri öncelikli seçeneklerdir. İlaç tedavisine ek olarak DEHB’li çocuğun akademik, duygusal, sosyal, fiziksel sağlığını olabilecek en iyi şekilde tutmaya gayret etmek gerekir. Bundan kastettiğim çocukta DEHB tanısı varsa akademik eksikliklerini gidermek için gerekirse özel ders alması, duygusal sorunlarını gidermek için bireysel terapi alması, sosyal sorunları varsa grup olarak yapılan etkinlikler ve beceri eğitimlerine katılması, fiziksel olarak düzenli bir spor yapması gibi etkinlikleri ihmal etmemek faydalı olacaktır. Burada en önemli noktalardan biri ev ortamı ve aile rutinlerinin çocuğun problemi göz önüne alınarak düzenlenmesidir. Evdeki rutinler, çocuğun ebeveyniyle sağlıklı bir ilişkisinin olması çok önemlidir. Çocukların kendisiyle barışık olması ve kendisine inanması uzun vadeli sonuçlar açısından en önemli unsurlardan biridir” diye belirtti.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.