Ebeveynler Çocuklara Nasıl Destek Olabilir?

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Funda Gümüştaş, LGS, YKS gibi önemli sınavlar öncesinde ‘sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılabilir’ konusunda öğrencilere önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Funda Gümüştaş

Prof. Dr. Funda Gümüştaş

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Funda Gümüştaş, LGS, YKS gibi önemli sınavlar öncesinde öğrencilerin sınav kaygısıyla nasıl başa çıkabileceklerini ve ebeveynlerin kendi sınav kaygılarını yönetmelerinin ne kadar önemli olduğunu TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.

Prof. Dr. Gümüştaş, “Ebeveynlerin kendi kaygılarını yönetmeleri çok önemlidir. Ailenin çalışma düzenine ve sosyal yaşamına çok müdahil olması kaygıyı artırabilir. Bazen ebeveynler çocukluklarını kendi küçüklükleri gibi düşünebilirler. Çocukların farklı bireyler olduğunu unutmadan destek olmak gerekir. Sınav döneminde çocuğun rahatlatıcı aralar vermesi faydalıdır” diye konuştu.

Sınav kaygısı nedir, belirtileri nelerdir, Sınav kaygısını neden oluşur? Sınav kaygısı çocuğun yaşamını nasıl etkiler? Ebeveyn çocuğun sınav kaygısı yaşadığını nasıl anlar? Sınav kaygısını artıran düşüncelerle nasıl baş edilebilir? Çocuklar sınav kaygısıyla nasıl başa çıkabilir? Ebeveynler çocuklara nasıl destek olabilir? Sınav öncesi neler yapılmalıdır? Sınav günü ve sonrası neler yapılmalıdır? Sınav kaygısı için ne zaman psikiyatrik destek gereklidir?

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Gökhan Eren, Bülent Kavadarlı

Montaj: Tuba Ekin

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.