Çocuğun Dikkat Gelişimi İçin Yapılabilecekler

Çocuğun Dikkat Gelişimi İçin Yapılabilecekler

Ebeveynler çocuklarının dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlar yaşadığından şikayet ediyor.

Hafza Çelik

Hafza Çelik

Son yıllarda birçok ebeveyn çocuklarının dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlar yaşadığından şikayet ediyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genetik biyolojik ve psikososyal etkenler gibi çoklu sebepleri olan bir beyin rahatsızlığıdır. Dikkatin çeşitli uyaranlar tarafından dağılma halidir. Bu nedenle sadece ebeveyn gözlemiyle çocuğu bu şekilde değerlendirmek doğru olmaz. Çocuğunuzun böyle bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız durumun mutlaka bir uzman tarafından ele alınması gereklidir.

DEHB’in Görüldüğü Alt Tipler Nelerdir?

- Dikkat eksikliği bozukluğu:

Hareketlilik ve dürtüselliğin daha az görüldüğü tiptir. Ağırlıklı olarak dikkate yönelik sorunlar gözlenir.

- Hiperaktivite ve dürtüsellik:

Dikkate yönelik sorunların daha az olduğu, ağırlıklı olarak harekete, düşünmeden konuşma veya bir işi yapmaya yönelik sorunlar gözlenir.

- Birleşik tip:

Hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivitenin birlikte görüldüğü bozukluk.

ÇocuktaDikkat Eksikliği Olduğunu Düşündüren Davranışlar

Genellikle görevleri planlanan zamandan geç bitirirler. Dikkatleri çok çabuk dağılır. Uyaranlara ve çeldiricilere kayıtsız kalamazlar. Hedefsiz motor aktivitelerde bulunurlar. Ödev yapmayı sevmezler. Sınıf içerisinde düzenli oturma ve ders disiplinine uyum sağlamakta zorlanırlar. Sorumluluk almaktan kaçınırlar. Sınavlarda anlamsızca hatalar yaparlar. Organize olmakta güçlük çekerler ve düzenli olarak eşyalarını unuturlar. Konudan konuya hızlıca geçen düşünce akışları vardır.

Önemli:

Çocuğunuzun ev, okul gibi farklı ortamlarda, en az 6 aydan beri yukarıdaki gibi davranışlar gösterdiğini düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Detaylı bir değerlendirme ve dikkat eksikliği testleri sonrası, çocuğunuzun DEHB sorunu bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz.

Çocuğun Dikkat Gelişimi İçin Evde Neler Yapabilirsiniz?

Yaşına uygun sorumluluklar almasına fırsat verin. - Verdiğiniz görev ve sorumlulukları ona doğru anlatın. Tekrar etmesini isteyerek anladığından emin olun. - Dikkatini toparlaması gereken ortamlarda, onun dikkatini dağıtan unsurları ortadan kaldırın. Örneğin; ders masasında oyuncak vs. bulundurmamak, ders çalışırken sessiz bir ortam hazırlamak gibi. - Günlük beyin egzersizleri yapmasını sağlayan aktiviteler ve oyunlar planlayın. Birlikte yaşına uygun ve ilgisini çeken dikkat ve zeka oyunları oynayın. - Evde de fiziksel olarak aktif olmasını sağlayın. Evde ve dışarıda yapabileceği bir spor ile ilgilenmesine yardımcı olun. - Çocuğun uyku, yemek, oyun, diş fırçalama gibi günlük rutinlerini düzene koyun. - Yapmasını istediğiniz sorumluluk ve hedefleri daha kolay odaklanmaları ve tamamlayabilmeleri için parçalar halinde sunun. Sorumluluklarını yerine getirdiğinde bir teşekkür ile fark ettiğinizi dile getirerek, ufak sürpriz ödüllerle de motivasyonunu artırabilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler