Çocuğunuzla Birlikte Film İzlemenin Faydaları

Çocuğunuzla Birlikte Film İzlemenin Faydaları

Filmler aracığı ile çocuklar, daha önce karşılaşmadıkları ancak karşılaşabilecekleri soygun, kaza, yalnız kalma gibi zorlayıcı durumlara tanık olur ve kendilerinin başına geldiğinde ne yapacaklarına dair fikir geliştirip hazırlıklı olabilirler.

Prof. Dr. Sefa Bulut

Prof. Dr. Sefa Bulut

Çocuğun gelişim dönemine uygun filmlerin izlendiği bir etkinlik, çocuk ve ebeveyn için birlikte eğlenirken hayata dair önemli paylaşımların yapıldığı bir fırsata dönüşebilir.

Prof. Dr. Sefa Bulut

Çocukların ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Çocuklara ayrılan zaman aralığında birlikte film izlemek; ebeveynin ufak tefek deneyimlerini paylaşabileceği, çocukların soru sorup kendini geliştirebileceği, her iki tarafın da zevk alabileceği, eğlenebileceği türden bir etkinliğe dönüşebilir.
Çocuklar artık program, film, kullanıcı videoları gibi her türlü içeriğe TV’den veya dijital mecralardan rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu durumda, ebeveyn tarafından video izlemeye ayrılan zamanın iyi belirlenmesi ve izlenecek programların ya da filmlerin çocuğa uygun olarak seçilmesi, izlediklerinin takip edilmesi gerekir.
Ebeveynler özellikle çocuğunun sevdiği, yaşına uygun (7 yaş ve üzeri, 13 yaş ve üzeri uyarılarına dikkat edilmeli), aşırı şiddet, ayrımcılık barındırmayan eğitici ve eğlendirici filmleri tercih etmeli. Kaliteli filmler, çocukların bilim, teknik, sanat, kültür, edebiyat, tarih, coğrafya konularına ilgisini artırır, bilmedikleri yerleri ve kişileri öğrenmelerini sağlar. Eğitim açısından bilimsel, bilim-kurgu, belgesel, drama türü gibi çocuğun duygusal olarak kendini tanımasını ve gelişmesine katkı sağlayan filmler seçilebilir.
Çocuğun gelişim dönemine uygun filmlerin izlendiği bir etkinlik, çocuk ve ebeveyn için birlikte eğlenirken hayata dair önemli paylaşımların yapıldığı bir fırsata dönüşebilir. Çocuklar seyrettikleri filmlerdeki kahramanlarla özdeşim kurarak, kendilerini onların yerine koyar, kısa süreliğine duygusal değişim yaşarlar. Hayal dünyalarını zenginleştiren görüntüler, sesler eşliğinde kahramanla sevinir, heyecanlanır veya üzülürler. Filmler aynı zamanda çocuklara kendilerinden farklı olan insanları tanıma fırsatı verir, tolerans ve anlayış gelişimine katkıda bulunur. Filmler aracığı ile çocuklar, gündelik hayatta daha önce karşılaşmadıkları ancak karşılaşabilecekleri soygun, kaza, yalnız kalma gibi zorlayıcı durumlara tanık olur ve kendilerinin başına geldiğinde ne yapacaklarına dair fikir geliştirerek hazırlıklı olabilirler. Filmlerdeki karakterlerin başlarına gelen benzer durumlarla nasıl baş edeceklerini, insan ilişkilerindeki iniş ve çıkışları ve farklı sorunları nasıl çözebileceklerine dair fikir sahibi olabilirler.
Sürükleyici ve heyecanlandırıcı bir film, çocukların dikkatini çeker ve ona odaklanmalarını sağlar. Çocukların heyecanlandıkları filmleri ebeveynleri ile yan yana izlemesi, ortak bir paylaşım sağlar ve aralarındaki bağı güçlendirir. Ebeveynlerle beraber film seyretmek; çocuklara soru sorma, bazı konularda ebeveyninden fikir alma fırsatı verir. Aynı zamanda ebeveynler de bu zamanı kaliteli bir öğretme fırsatına çevirebilir. Örneğin; filmden sonra konu, tema, kahramanı ya da yardımcı kahramanın ne hissettiğini, kendisi benzer durumda kaldığında neler yapabileceğine dair konuşmak, çocukların soyut düşünme yeteneğini ve zekâsını artırır.
Ailece film seyretmek, anne-baba için de dinlendirici, sakinleştirici ve huzur verici bir etkinliktir. Tüm ailenin beraber zaman geçirmesi, birbirlerine olan sevgi ve bağlılığık duygusunu da artırır. Evimizde sıcak bir ortamda, rahat kıyafetlerle, sağlıklı yiyecek ve içeceklerin tüketildiği; anne babanın hem fiziksel hem de duygusal olarak katıldığı, özellikle küçük çocukların fiziksel dokunma ihtiyacının da karşılandığı ortamlar son derece terapötik, iyileştirici ve geliştirici olmuş olur.
Filmin evde anne babayla seyredilmesi, pek çok zararlı etkenin elimine edilmesini (elenmesi) sağlamış olur. Örneğin, soğuk günlerde dışarı çıkmak, uzak AVM’lere gitmek, zaman kaybetmek, dışarıdan sağlıksız yiyecekler almak gibi olumsuzlukları da giderir. Ayrıca, reklamsız olması da zaman kazandırır, sakıncalı reklamlardan çocukları korur. Seyredilen film kuşağının haftanın belli gününde, tercihen erken saatlerde ya da hafta sonunda olması, çocukların uyku düzenini bozmaması açısından önemlidir. Hatta ebeveynler film izleme etkinliğini hem aile içi hem de arkadaşlarla evde seçeneğiyle ikiye çıkarabilir. Çocuklarının arkadaşlarını eve davet ederek, ikramla eğlenceyi katlayabilir, sosyalleşmesine katkıda bulunurken arkadaşlarını da yakından tanımış, ilişkilerini gözlemlemiş olurlar.
Bizim çocukluğumuzda TV siyah beyaz ve tek kanallıydı. Akşam açılır ve gece kapanırdı. Haftada tek gün, perşembe akşamları TV’de Türk sineması olurdu. Hep beraber ailece sabırsızlıkla bu akşamı beklerdik. Bazen misafirlerimiz de olurdu ve çok eğlenceli vakit geçirirdik. Geriye dönüp baktığım zaman, o günlere ait çok hoş ve güzel hatıralarım var. Haftada bir gün yapılan iyi seçilmiş filmlerin izlendiği etkinlikler, çocuklarımızın da bizim gibi güzel hatıralarının olmasını sağlar.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler