Çocuklarda Huzursuz Bacak Sendromu
6 Kasım 2024
Çocuğunuzun geceleri bacak hareketleri durmuyor ise bunun sebebi huzursuz bacak sendromu (HBS) olabilir.
6 Kasım 2024
Çocuğunuzun geceleri bacak hareketleri durmuyor ise bunun sebebi huzursuz bacak sendromu (HBS) olabilir.
TRT Haber
Çocuklarda da görülmeye başlanan ve ebeveynlerin fark etmediği huzursuz bacak sendromu rahatsızlığı, çocukların hem uyku düzenini bozuyor hem de onların sabahları yorgun uyanmasına neden olur.
Minik bedenlerin uykuya dalmasını engelleyen huzursuz bacak sendromu (HBS), bacaklarda garip bir huzursuzluk hissiyle kendini gösterir.
Araştırmalara göre, çocukların yüzde 2-4'ü bu rahatsızlığı yaşıyor ve ilk belirtiler genellikle 5-6 yaş civarında başlar.
Özellikle geceleri bacakları hareket ettirmek zorunda kalan çocuklar için uyku, adeta bir savaşa dönüşür.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz'la bu gizemli sendromu ve ailelerin ne yapması gerektiğini anlattı.
Huzursuz bacak sendromu, çocukların gece boyunca yaşadığı rahatsızlıklar sebebiyle gündüz performanslarını olumsuz etkiler.
Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz, uyku kalitesi düşen çocukların, gün içinde aşırı yorgunluk, enerji eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu yaşadığını söyledi. Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz, "Bu durum çocuğun okul performansını ve günlük aktivitelerdeki verimliliğini düşürebilir. Özellikle sınavlar ve öğrenme süreçlerinde ciddi zorluklar yaratabilir. Uyku alışkanlıklarını düzenlemek ve gerekirse tıbbi tedavi uygulamak, bu tür sorunların çözümüne yardımcı olabilir. Aynı zamanda sürekli yorgun hisseden çocuklar, sosyal hayatta da zorluklar yaşayabilir. Uykusuzluk ve sürekli huzursuzluk hissi, zamanla çocuğun ruhsal sağlığını ve psikolojik durumunu olumsuz etkileyebilir." diye konuştu.
Dr. Akbeyaz, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda huzursuz bacak sendromunun daha sık görüldüğünü vurguladı.
DEHB'nun çocukların dikkatini toplama ve dürtülerini kontrol etme konusunda zorluk yaşamalarına neden olan bir rahatsızlık olduğunu hatırlatarak, bu durumun huzursuz bacak sendromu ile birleştiğinde çocukların uyku kalitesi daha da düşürebildiğini dile getirdi.
Çocukların uyku kalitesini olumsuz etkileyen HBS, bazı geceler şiddetini artırabilir.
Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz, geceleri vücut dinlenmeye geçmeye çalışırken bacaklardaki huzursuzluğun arttığını belirterek, "Bu sendromun şiddetinin bazı gecelerde daha fazla olmasının nedeni hormonal dengeler, uyku pozisyonları ve gün içi aktiviteler olabilir. Mevsim değişiklikleri de bu durumu etkileyebilir; özellikle kış aylarında günlerin kısalması ve melatonin hormonunun artmasıyla birlikte semptomlar daha şiddetli hale gelebilir." diye vurguladı.
Erken teşhisin çocuklarda sağlık sorunlarının yönetiminde kritik bir rol oynadığına dikkat çeken Dr. Akbeyaz, çocuklarda erken teşhisin yetişkinlere kıyasla daha zor olabileceğini ifade etti.
Dr. Akbeyaz, "Erken teşhisten ziyade özellikle hastalığın teşhis edilmesi çocuklarda daha önemli ve zorlayıcıdır. Çünkü çocuklar tarafından yaşadıkları iyi tanımlanamadığı için hastalığın tanısını koymak daha zordur. Hastalığın farkındalığı ve alınacak önlemler ile çocukların enerjileri artar, gün içi performans ve dikkat düzeyleri artar. Tedavisinde ilk olarak ilaçtan önce yaşam tarzı, uyku düzeni ve beslenme değişiklikleri önemlidir. Ancak bazı durumlarda da ilaç tedavileri mevcuttur." dedi.
Huzursuz bacak sendromunu erken yaşlarda deneyimleyen bireylerin, ilerleyen yıllarda uyku sorunları yaşama riski artabilir.
Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz, bu durumun uzun süre devam etmesinin, yetişkinlikte anksiyete, depresyon veya diğer nöropsikiyatrik hastalıklara neden olabileceğini belirtti.
Dr. İsmail Hakkı Akbeyaz, "Erken yaşlarda yaşanan huzursuz bacak sendromu, ileride kalıcı uyku bozukluklarına yol açabilir. Bu da kişinin günlük yaşamında zorluklar yaşamasına neden olur. Farkındalık ve erken müdahale, bu olası sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Belirtiler fark edildiğinde, uygun tedavi yöntemleriyle yaşam kalitesi artırılabilir." diye konuştu.
Huzursuz bacak sendromu, demir eksikliği, magnezyum ve B vitamini eksikliği gibi beslenme faktörleriyle tetiklenebilir.
İsmail Hakkı Akbeyaz, bu eksikliklerin şikayetleri artırabileceğini vurgulayarak, "Demir eksikliği, magnezyum ve B vitamini eksikliği huzursuz bacak sendromunun tetikleyicisi olabilir. Bu nedenle, demir yönünden zengin besinler (kırmızı et, ıspanak, baklagiller) tüketmek şikayetleri hafifletebilir. Çocukların diyetine bu besinleri eklemek ve kan düzeylerinde eksikliği varsa hekimleri tarafından önerilen takviyelerini kullanmak hastalık için faydalıdır. Aynı zamanda fazla miktarda çay ve kahve tüketimi, huzursuz bacak sendromunun şikayetlerini artırabilir." dedi.
Aileleri çocuklarının uyku alışkanlıklarını dikkatlice izlemeleri ve gerektiğinde uzman desteği almaları konusunda uyaran Dr. Akbeyaz, uyku düzenini gözlemlemek ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik etmek, çocukların huzurlu bir uyku yaşamasına yardımcı olabilir diye belirtti.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.