Okul Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okul Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğu yeni okula başlayacak ebeveynler okul seçerken; uygulanan eğitim ve öğretim metodu, eğitimci kadrosu, fiziki şartları, sosyal ve akademik olanakları ve ulaşım kolaylığı gibi birçok etkene dikkat etmelidir.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Okul seçimi ebeveynler için oldukça önemli ve zor bir karardır. Çocuğu için okul seçecek ebeveynler; olası okulun uyguladığı eğitim ve öğretim metodu, eğitimci kadrosu, fiziki şartları, sosyal ve akademik olanakları ve ulaşım kolaylığı gibi birçok etkene dikkat etmelidir. Bu etkenler tüm eğitim öğretim süreci için geçerli olsa da anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise dönemlerinin her birinde ebeveynler için okulların sunduğu farklı olanaklar önem kazanmaktadır.

Ebeveynlerin Okul Seçiminde Dikkat Etmesi Gerekenler

Okul seçimi sürecinde ebeveynlere yardımcı olabilecek genel hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

Öncelikle çocuğun mizacına ve becerilerine uygun olacak bir okul tercih edilmelidir. Bu bağlamda öne çıkan okullar mutlaka gidilip görülmeli ve detaylı ön görüşmeler gerçekleştirilmelidir.

Öğretmenlerle Tanışın

Okulla yapılacak görüşmeler esnasında mümkünse öğretmen adayıyla tanışmak yararlı olacaktır. Öğretmen ya da yetkili kişiden okulun eğitim felsefesi, programları, destek hizmetleri gibi konular hakkında bilgi alabilir; çocuğunuzun kişisel özellikleri ve beklentileriniz gibi konuları kendileriyle paylaşabilirsiniz. Bu noktada değerlendirdiğiniz eğitim kurumunda Rehberlik ve Psikolojik Danışma biriminin bulunması, ebeveynlere yönelik eğitim toplantılarının varlığı gibi hususlar vereceğiniz kararda etkili olabilir.

Okuldan Beklentilerinizi Belirleyin

Ortaokul ve lise dönemi çocuklar için okul seçerken, bazı okulların çocukların sınav başarısını hedeflediği, bazılarının ise yabancı dil, sosyal-kültürel gelişim ve spor gibi alanlarda çocuğun desteklenmesine daha çok önem verdiği unutulmamalıdır. Değerlendirme sürecinde, ebeveyn olarak sizin beklentileriniz ile okulun eğitim öğretim felsefesinin uyumlu olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Okulun Güvenli Olması ve Fiziksel Koşulları Önemli

Okul seçiminde okulun fiziksel koşulları ve güvenliği önemlidir. Çocuklar, içinde güvenle dolaşabileceği , temel ihtiyaçlarını rahatça karşılayabileceği, arkadaşlarıyla oyunlar oynayabileceği ve kendini ait hissedeceği bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bunları değerlendirirken sınıf mevcudu, ısıtma ve soğutma sistemleri, merdivenler, spor salonları, bahçe, tuvaletler, yemek salonu ve özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklara sunulan olanaklar göz önünde bulundurulabilir.

Ebeveynlerin Okul Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Spor, Sanat ve Diğer Olanakları Değerlendirin

Okulun spor ve sanat etkinliklerine ne kadar süre ve bütçe ayırdığı, bu etkinliklerin çocuğun yaş, yetenek ve ilgisine uygunluğu değerlendirilebilir.

Özellikle anaokulu ve ilkokul döneminde okulun beslenme ve yemek hizmetleri, sağlık hizmetleri, bireysel ve genel temizlik koşulları, spor alanları, soyunma ve giyinme alanları ve ulaşım / eve yakınlık gibi konular detaylı olarak ele alınmalıdır.

Diğer Velilerin Düşüncelerini Öğrenin

Okul tecrübesi olan veya seçtiğiniz okulda çocuğu eğitim gören diğer velilerle deneyimleriyle ilgili görüşmeniz karar verme sürecini hızlandıracaktır.

Aile İçi Huzuru Koruyun

Unutulmamalıdır ki, tüm bu unsurları değerlendirmenin yanısıra anne babalara düşen belki de en büyük sorumluluk, bu süreçte aile içi huzuru korumak, çocuğa bu kararı ölüm kalım meselesi gibi yansıtmamaktır. Böylece uyum sürecinde çocuktan çocuğa bazı farklar gözlense de nihayetinde, kendisine uygun ve doğru seçilmiş bir okula çocuk severek gidecek, sağlıklı sosyal ve akademik gelişim gösterecektir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler