Sayısal Bölüm Meslek Tercihleri

Sayısal Bölüm Meslek Tercihleri

Sayısal bölüm meslekleri, Matematik ve Fen ağırlıklı konuları içermektedir. Lise öğrenimi sırasında MF (Matematik-Fen) alanını tercih eden öğrenciler, bu konular üzerine yoğunlaşarak eğitim alırlar.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

YKS tercihleri öncesinde sayısal öğrencileri detaylı bir sınav süreci bekliyor. Sayısal bölüm tercihi yapmak için MF alanını seçmiş öğrencilerin üniversite sınavında belirli dersleri çözmesi gerekir. Öncelikle, sınavın ilk aşaması olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavına, ardından AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavına girilir. AYT'de Matematik ve Fen soruları da çözülmelidir. Bu sınavlardan elde ettiğin sonuçlarla MF puan türünden puanın hesaplanır. Sayısal bölümler, bu puan türüne göre öğrenci kabul eder. Günümüzde, MF bölümü mesleklerine olan ilgi de artmaktadır.

Sayısal Bölümün Meslekleri Nelerdir?

Sayısal yani MF (Matematik-Fen) meslekleri oldukça çeşitlidir. Bu meslekler 4 yıllık lisans veya 2 yıllık ön lisans bölümleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer lisans eğitimi almak istiyorsan, işte öne çıkan MF meslekleri:

Lisans Bölümleri

Astronomi ve Uzay Bilimleri

Bu bölümde gök cisimlerini inceleyen öğrenciler, mezun olduktan sonra gökbilimci veya uzay bilimci olabilirler.

Beslenme ve Diyetetik

İnsan beslenmesi ve besinler üzerine eğitim veren bu bölüm, mezunlarına diyetisyen veya beslenme uzmanı olma imkanı sağlar.

Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım ve programlama alanında yoğun eğitim sunan bu bölüm, yüksek puanlarla öğrenci kabul eder. Bilgisayar ve teknolojiye ilgin varsa bu bölümü değerlendirebilirsin.

Biyomedikal Mühendisliği

Bu yeni ve gelecek vadeden bölümde, biyoloji ve tıpta kullanılan teknolojik ekipmanlar, alet ve cihazlar üretilir.

Çevre Mühendisliği

İnsan yaşamına uygun, daha iyi bir çevre yaratma üzerine çalışan bu mühendislik dalı, mezunlarına firmalarda veya kendi ofislerinde çalışma imkanı sunar.

Dijital Oyun Tasarımı

Oyun tasarlama üzerine eğitim veren bu yeni ve gelecek vadeden bölüm, dijital dünyaya ilgi duyanlar için ideal bir seçenektir.

Diş Hekimliği (5 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bu bölümde, 5 yıllık eğitim sonunda diş hekimi olabilirsin.

Eczacılık (5 Yıllık)

İlaçların hazırlanması ve dağıtımı üzerine eğitim veren bu bölüm, mezunlarına geniş iş olanakları sunar. Firma ve fabrikalarda çalışabilir veya kendi eczaneni açabilirsin.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik ve elektronik sistemler üzerine çalışan bu bölüm, yüksek puanla öğrenci kabul eder ve iş bulma imkanı en yüksek mühendisliklerden biridir.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri alanında ürün üretimi üzerine yoğunlaşan bu mühendislik bölümü, çeşitli sektörlerde iş imkanı sunar.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Hastaların fiziksel problemlerini çözmeye yönelik eğitim veren bu bölüm, geniş iş imkanları sunar ve tıbbın bir dalı olarak kabul edilir.

Harita Mühendisliği

Ölçümler yaparak dijital haritalar üreten bu bölüm, gelişen teknolojiyle birlikte önemli hale gelmiştir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Hava araçları tasarlayan ve geliştiren bu mühendislik dalı, gelecek vadeden mesleklerden biridir.

Kimya Mühendisliği

İlaç ve kozmetik ürünleri gibi çeşitli kimyasal ürünlerin üretimini kapsayan bu mühendislik dalı, geniş iş olanakları sunar.

Makine Mühendisliği

Yüksek matematik ve fizik bilgisi kullanarak makineler üreten bu bölüm, mühendislik alanında önemli bir yere sahiptir.

Mekatronik Mühendisliği

Mekanik ve elektroniğin birleşimiyle teknolojik, hassas ve akıllı makineler üzerine çalışılır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Çeşitli hammaddelerden yeni malzemeler üreten ve geliştiren mühendisler yetiştirir.

Mimarlık

Yeni binalar tasarlayan ve eski binaları restore eden bu bölüm, tasarıma ve mühendisliğe ilgi duyanlar için idealdir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Canlılar ve genetik üzerine incelemeler yapan bu bilim dalı, geniş araştırma olanakları sunar.

Pilotaj

Pilot yetiştiren bu bölüm, zorlu olsa da sunduğu imkanlar bakımından cazip olabilir. Bu bölümü seçmeden önce mesleğe uygunluğunu düşünmelisin.

Tıp (6 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bu bölüm, sağlık alanına ilgi duyanlar için prestijli bir seçenek olup doktor olma imkanı sunar.

Veterinerlik (5 Yıllık)

Hayvanların bakımı, tedavisi ve sağlığı ile ilgilenen bu bölüm, veteriner hekim olarak çalışmak isteyenler için uygundur.

Ön Lisans Bölümleri

Lisans bölümlerinin yanı sıra MF türünde ön lisans tercihi de yapabilirsin. 2 yıllık ön lisans programlarından öne çıkan bazı bölümler şunlardır:

* Ağız ve Diş Sağlığı * Anestezi * Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon * Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon * İlk ve Acil Yardım * Ortopedik Protez ve Ortez * Tıbbi Görüntüleme ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Sayısal Bölüm Meslekleri Puanları

Puanlar bölümden bölüme değişiklik gösterir. Eşit ağırlık ve sözel bölümlere kıyasla sayısal bölümler genellikle daha yüksek puanla öğrenci alır. Özellikle tıp, diş hekimliği ve mühendislik gibi prestijli bölümler, daha yüksek puanlarla öğrenci kabul etmektedir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler