DEHB Çocuğun Sosyal Yaşamını Nasıl Etkiler?
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çocuğun sosyal yaşamını nasıl etkileyeceğini TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.
Doç. Dr. Cahid Örengül
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çocuğun sosyal yaşamına olan etkileri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Doç. Dr. Cahid Örengül, “Dikkat problemleri, sabırsızlık, organizasyon ve duygu düzenleme sorunları kişinin sağlıklı ilişkiler kurup sürdürebilmesini engeller. Oyunlarda kurallara uyabilme, sabredebilme ilişkileri olumsuz etkiler ve çocuğun dışlanmasına neden olabilir. Ergenlik öncesi dönemde çocukların kontrolsüzlüğü ve genel olarak düzene girememesi akran ortamında çocukların DEHB’li çocuklardan uzak durmasına neden olur. DEHB’li çocuklar daha sık zorbalığa uğrarlar ve başka çocuklara zorbalık yapabilirler. DEHB’li bireyin ilişkilerdeki başarısızlığı ergenlik dönemiyle birlikte kişinin riskli davranışları olan akran grubuna dahil olması ve riskli hareketlerde bulunmasına neden olabilir. DEHB’li bireylerin yaşam boyu sağlıklı ilişkiler geliştirmek, bunları sürdürmek konusunda sorunlar yaşadığı bilinmektedir” diye belirtti.
Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban
Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran
Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız
Montaj: Abdurrahman Seçer
Önemli Hatırlatma
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.