DEHB Hangi Bozukluklarla Birlikte Gözlenir?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) en sık hangi bozukluklarla birlikte gözlenir, hangi bozukluklarla karıştırılabilir sorularını yanıtladı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nin DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) en sık hangi bozukluklarla birlikte gözlenir, hangi bozukluklarla karıştırılabilir sorularını cevapladı.

Doç. Dr. Cahid Örengül, “DEHB’nin en sık birlikte görüldüğü bozukluklar arasında yıkıcı davranış bozuklukları, öğrenme bozuklukları, kaygı bozuklukları, depresyon ve madde kullanım bozuklukları sayılabilir. Yıkıcı davranış bozuklukları KOKGB ve davranım bozukluğudur ve bu bozukluklar çocukların duygu ve davranış kontrolünün zayıf olduğu çocuğun öfkesini kontrol etmekte zorlandığı, çevresindeki insan ve eşyalara zarar verebildiği durumlardır. Öğrenme bozuklukları çocuğun zekasına uyumlu bir öğrenme profilinin olmamasıdır ve okuma, yazma ya da aritmetik alanındaki güçlükleri içerir. Kaygı bozuklukları ise çocuğun korku ve kaygılarının ortamdaki tehlikelerle ölçüsüz bir halde olduğu ve çocuğun yaşamını ve gelişimini olumsuz etkilediği tablolardır” diye ifade etti.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.