DEHB Neden Olur? Etkileyen Olumlu ve Olumsuz Faktörler Nelerdir?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) neden olur, DEHB tanılı çocuğu olumlu ya da olumsuz etkileyen çevresel faktörler nelerdir sorularını yanıtladı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) nedenleri, DEHB tanılı çocuğu olumlu ya da olumsuz etkileyen çevresel faktörler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Doç. Dr. Cahid Örengül, “DEHB, gelişiminde büyük oranda genetik faktörlerin rol aldığı bir problemdir. Kalıtımın rolü çok güçlüdür, özellikle beyindeki taşıyıcı maddelerin üretimi ve onların algılanmasını sağlayan sistemlerden sorumlu genlerdeki problemlerin DEHB’ye neden olduğu düşünülmektedir. Bunlara ek olarak anne karnındayken yaşanan problemler, annenin gebelik döneminde sigara, alkol, madde kullanımı gibi durumlar, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi doğumda yaşanan problemler de DEHB’ye neden olabilir. Çocukluk çağında yaşanmış ihmal, istismar, anne karnı ve erken gebelik döneminde çevresel toksinlere maruziyetin DEHB ile ilişkili olduğu düşünülmektedir” diye ifade etti.

DEHB tanılı çocukları olumlu etkileyen faktörlerden en temeli ev ve ailenin organizasyonu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Örengül, “Evdeki rutinlerin net olması, sağlıklı ilişkilerin olması, çocuğun sorunlarına göre çevrenin düzenlenmesi çocuğun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir” diye vurguladı.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.