DEHB Tedavi Edilmezse Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, tedavi edilmeyen DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ileri yaşlarda ne gibi sorunlara sebep olabilir TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tedavi edilmediğinde ileri yaşlarda farklı sorunlara neden olabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Örengül, “Bir insan için toplumda var olabilmek çok önemlidir. Okul çağında çocuk topluma katılabilmenin, toplumda yer edinebilmenin ilk adımlarını atar. Okulda yaşanan sosyal ve akademik güçlükler çocuğun hem kendisine saygısını azaltabilir hem de çocuğun sağlıklı rutinler ve ortamlardan uzaklaşmasına neden olabilir. Bunun sonucunda bir de eşlik eden dürtüsellik, plansızlık, dikkat problemleri gibi belirtileri düşündüğümüzde çocuk birçok sorun açısından riskli duruma gelecektir. DEHB’li çocuklar tedavi edilmediğinde daha kısa eğitim süresi, daha fazla obezite, daha sık iş değiştirme ve işsizlik, daha fazla kaza, daha fazla suç, daha fazla boşanma, daha fazla psikolojik sorunlar, daha fazla sigara, alkol ve madde kullanımı riski gibi birçok problem açısından DEHB’li olmayan bireylere göre daha riskli bir durumdadır. DEHB, davranım bozukluğu, madde kullanım bozuklukları ya da duygudurum bozuklukları ile birlikte olduğunda erken erişkinlik döneminde artmış intihar riskiyle ilişkilidir” diye konuştu.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.