Ebeveynler DEHB Tanılı Çocuğa Nasıl Destek Olabilir?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, ebeveynlerin DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tanısı alan çocuğa okul ve tatil döneminde nasıl destek olabileceğini TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’ne anlattı.

Doç. Dr. Cahid Örengül

Doç. Dr. Cahid Örengül

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cahid Örengül, DEHB’li (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), çocuğu desteklemek isteyen ebeveynlerin öncelikle çocuğun güçlü ve zayıf yanlarını iyi anlamaları gerektiğini belirtti. 

Doç. Dr. Cahid Örengül, “Çocuğun güçlü yanlarını desteklemek ve bu yanlarını ön plana çıkartmak özgüveni ve özsaygısını artırmak için çok önemlidir. Çocuğun zayıf yanlarını geliştirmek de uzun vadede sorunları en aza indirmek amacını taşır. Çocuğun güçlü olduğu yanlarını kullanarak zayıflıklarının olabildiğince desteklenmesi faydalı olabilir. Mesela spor konusunda yetenekli bir çocuk spor üzerinden sosyal ortamlarda var olabilmeyi öğrenebilir. Akademik eksikliklerinin olabildiğince bireysel olarak desteklenmesi de uzun vadede olumlu sonuç oluşturabilir. İkinci olarak ebeveynlerin çocukla ilişkilerini gözden geçirmeleri gerekir. Ne kadar keyifli zaman geçirebiliyorlar, çocuklarını ne kadar seviyorlar ve bunu onlara ne kadar gösterebiliyorlar. Çocukla ilişkilerinde sınırlara dikkat edilmesi, saygı ve sevgi çerçevesinin kaybolmaması çok önemlidir. Son olarak ev ortamının çocuğa uygun şekilde düzenlenmesi, rutinlerin netleştirilmesi ve genel olarak hayatın basit ve net hale gelmesini sağlamak faydalı olacaktır. Çocuğun hayatındaki sağlıklı ilişkilerin sayısını olabildiğince artırmak yine önemli bir destek olacaktır. Sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak, beslenme, ekran kullanımı, spor ve sanat konularında ilerlemeye yardımcı olacaktır” dedi.

Proje Sorumlusu: Fadime Güzelçoban

Uzman Psikolog: Kübra Taşkıran

Yönetmen: Neval Çolak

Grafik: Eyüp Uğramaz

Kamera: Bülent Kavadarlı, Engin Şekercan, Mehmet Yıldız

Montaj: Abdurrahman Seçer

Kapak: Abdullah Erdoğan

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.